kulthírek

  • .
  • 2007. augusztus 16.

Trafik

kulthírek
KASSELI BLOG A nyár egyik legnagyobb európai képzőművészeti eseménye, a 12. kasseli documenta iránt érdeklődők naprakész beszámolókat találhatnak róla a http://documenta-12.freeblog.hu/ címen, a Narancs munkatársa, Somlyódy Nóra, valamint László Zsuzsa jóvoltából, akik a tranzit.hu és az ACAX által kiírt s az Erste Bank által támogatott pályázaton nyerték el az egy hónapi tudósítás lehetőségét.

MAGYAR FILMEK EDINBURGHBEN Goda Krisztina Szabadság, szerelem és Mészáros Péter Kythéra című filmjét a Rosebud című válogatásban, Tarr Béla A londoni férfi című alkotását pedig a Directors' Showcase című szekcióban vetítik az augusztus 15-26. közötti Edinburghi Nemzetközi Filmfesztiválon - utóbbit egyébként Melbourne, Hongkong és Szarajevó fesztiválja is műsorra tűzte.

TÛZ A CINECITTÁBAN Tűz pusztított az épp 70 évvel ezelőtt épített római filmvárosban. A lángok nem érték el a Cinecitta muzeális részeit, de súlyos kárt tettek egy itt forgatott HBO-produkció, a Rome egyes díszleteiben.

FILMEN A RUMNAPLÓ Johnny Depp, aki a Félelem és reszketés Las Vegasban című Terry Gilliam-filmben alakította a hasonló című riportkönyv szerzőjét, Hunter S. Thompsont, filmre akarja vinni a gonzó-újságírás atyjának 22 éves korában írott, de csak 1998-ban megjelent művét, az 1950-es évek Puerto Ricójában játszódó Rumnaplót. Depp a film társproducere és egyik főszereplője lenne.

TÁMADJÁK TASLIMA NASRINT Helyi politikusok vezette tömeg támadt a hyderabadi sajtóklubra, ahol Taslima Nasrin új könyve, a Shodh (angol címén: Getting Even) bemutatóját tartották. A Bangladesből svédországi emigráció után Indiába települt írónőt az 1990-es évek óta rendszeresen fenyegetik nézetei miatt az iszlám szélsőségesek. 1994-ben a kisebbségek és a nők jogaiért való kiállása miatt megkapta az Európai Parlament Szaharov-díját.

LIBERTY LIFE Félig latin, félig cirill betűvel szedett címmel jelent meg egy antológia meleg és leszbikus szerzők írásaival. Akárcsak a mindössze ezer példányban kiadott és csak két moszkvai üzletben árusított kötet címe, a kiadó neve is angolul beszél: a Kvir a Queer szó oroszosításával keletkezett. A 15 szerző közül számosan külföldön élnek.

ELVIS ÉL: EZ HIVATALOS "Elvis nem halt meg. Csak a teste. Ez semmin sem változtat" - jelentette ki 30 éve Tom Parker, miután az általa menedzselt Elvis Presley 1977. augusztus 16-án, 42 éves korában, azóta turistalátványossággá fejlesztett memphisi birtokán, Gracelandben elhunyt. Az "ezredesnek" igaza volt. A Forbes gazdasági magazin szerint a néhai Kurt Cobain után Elvis a második legtöbbet kereső holt híresség: 2005-2006 során licencszerződések formájában mintegy 42 millió dollárt termelt - az 1979-es eredmény 40-szeresét. Apja, Vernon Presley halála után ekkor lépett az örökséget kezelő vállalkozás élére a sztár volt felesége, Priscilla.

Hagyományosan augusztus 11-19. között zajlik Memphisben az Elvis-hét. A rendezvények sora az emlékének szentelt kosárlabdameccstől az Alzheimer-kórosok gyógyítására rendezett jótékonysági hulahop-műsoron, a rajongói klubok találkozóján és filmvetítéseken át az emlékmiséig terjed. A gracelandi gyertyafényes virrasztásról élőben közvetít az éjjel-nappal az ő számait játszó Elvis Radio. Összejönnek az úgynevezett Elvis-maffia tagjai: az énekes egykori barátai, s a szellemidézés részeként ő maga is koncertet ad videóról, miközben a valaha vele dolgozó muzsikusok élőben kísérik, a színpadon. Az Elvis Week ezúttal első ízben fogadja be az imitátorok - mostantól: tribute artists - versenyét. Egy új, banánízű mogyoróvajat az ő mogyoróvaj-imádatára utaló szlogennel hirdetnek: Élj úgy, mint a Király. Az Elvis Expo három napján, egy hatalmas kongresszusi csarnokban felvonul a teljes Elvis-áruválaszték: hang- és képanyagok, olvasnivalók, ruhák, emlék- és használati tárgyak, lakberendezési cikkek, ékszerek stb., sok közülük made in China (illusztrációinkon a hivatalos Elvis-árucikkek közül egy-egy: zuhanyfüggöny, összecsukható szék, takaró, lámpa, egérpad, strandpapucs, iPod-tartó, karaokekészlet).

Honoluluban életnagyságú bronzszobrot avattak annak emlékére, hogy 1973-ban itt adta az első, műholdon át közvetített hangversenyt (Aloha from Hawaii via Satellite). Ez már a sokadik Elvis-emlékmű: Tupelóban, a szülőházánál a 13 éves fiút ábrázoló szobor áll, karrierje kezdetére Shreveportban, a Louisiana Hayride című, rádiós koncertek színhelye előtti szobor emlékeztet, Memphisben a csúcsra ért háromméteres óriásként néz le a Beale Streetre, pályája végét pedig a Las Vegas-i Hilton szállodában álló szobor jelzi.

GYÁSZ 57 éves korában, rákbetegség következtében elhunyt Tony Wilson, a brit független zenei színtér egyik legfontosabb alakja. 1976-ban az ő műsorában szerepelt első ízben a tévében a Sex Pistols, melynek manchesteri fellépése felpezsdítette a város rockéletét (nyomukban jött a Buzzcocks, a Fall, majd a Smiths). Az általa alapított Factory Records a művészi szabadság és igényesség elsődlegességét érvényesítve indított el és némely esetben (Joy Division, New Order, Happy Mondays) juttatott világhírre zenekarokat, majd a Hacienda klub megalakításával teret nyitott a rave és a dj-kultúra képviselőinek (mindezt a 24-Hour Party People című Michael Winterbottom-film örökíti meg). A Factory és a Hacienda csődje után In The City címmel tehetségkutató és szakmai fórumot teremtett Manchesterben: olyan zenekarok mutatkoztak be itt, mint az Oasis, a Radiohead, a Suede, a Coldplay vagy az Arctic Monkeys. (Képünkön Tony Wilson az 1980-ban elhunyt Joy Division-énekes, Ian Curtis fotójával.)

A TEJÚT LEOPÁRDJA Tejút című filmjéért Fliegauf Benedek vehette át a Napjaink Filmművészei szekció fődíját, az Arany Leopárdot a Locarnói Nemzetközi Filmfesztiválon. A rendező által "ambient" filmnek nevezett Tejút operatőre Pohárnok Gergely, a Narancs egykori fotósa, a mű a Muhi András vezette Inforg Stúdióban készült, koproducerei Mécs Mónika, Mesterházy Ernő, Durst György és Sőth Sándor.

A 60. alkalommal megrendezett svájci fesztivál nagyjátékfilmes fődíját a japán Kobayashi Masahiro nyerte: az Ai No Yokan (angol címe: The Rebirth) egy gyilkos anyja és az áldozat apja közötti szerelem története. A legjobb színészi alakításért a francia Michel Piccoli (Hiner Saleem: Sous les toits de Paris) és az olasz Michele Venitucci (Fulvio Bernasconi: Fuori dalle Corde), illetve a spanyol Marian Alvares (Roser Aguiler: Lo mejor di mi) kapott díjat. A legjobb rendező: Philippe Ramos: Capitaine Achab.

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?