kulthírek

  • .
  • 2009. június 4.

Trafik

LOTTÓPÉNZ Jövőre átalakul a Nemzeti Kulturális Alap finanszírozása: megszűnik a kulturális járulék, mely a kulturális termékek tágan értelmezett körének árából befolyt összegekkel töltötte fel a szétosztható keretet, s ehelyett a számos országban bevált módszert alkalmazva a lottó bevételeit - pontosabban az ötös lottó játékadójának 90 százalékát - forgatják vissza a kulturális szférába. Tavaly ez az összeg 11 milliárd forint fölött volt, ami lényegesen meghaladja a kulturális járulékból befolyt 8,6 milliárdot. ÜNNEPI KÖNYVHÉT Bár a Vörösmarty térre kitelepült vendéglátóhelyek egyre nagyobb felületeket foglalnak el, június 4-8.
között a hagyománynak megfelelően idén is itt lesz a 80. Ünnepi Könyvhét és a 8. Gyermekkönyvnapok központja. A megnyitót Lator László mondja, a friss kiadványok között szereplő egykori vagy jelenlegi narancsos szerzők: Tandori Dezső: A Rossz Reménység Foka, Báthori Csaba: Egy kutya naplója, Kukorelly Endre: Ezer és 3, Sajó László: Írottkő, Bán Zoltán András: Meghalt a Főítész, György Péter: A Kalinyingrád-paradigma, Sausic Attila: Berlin utcáin, Bozóki András & Sükösd Miklós (szerk.): Az anarchizmus klasszikusai, Keresztesi József (szerk.): Telep-antológia (fiatal költők versei).

GYÁSZ 63 éves korában elhunyt Jankura Péter operatőr: artisztikus és dokumentarista BBS-filmektől kezdve (Hosszú futásodra mindig számíthatunk, Tisztelet az öregasszonyoknak, A válogatás, A határozat) színes nagyjátékfilmeken át (Holnap lesz fácán, Csontváry, Szívzűr, Csajok) tévéfilmekig (A fekete kolostor) számos emlékezetes produkció fotografálása fűződik a nevéhez.

ZILAHY ON BROADWAY Angolul kitalált és elmondott sztorijával szerepelt a Moth című, tizenegy éve telt házakkal futó történetmesélő sorozatban, a Symphony Space színpadán Zilahy Péter: a szerző legközelebb az Edinburghi Fesztivállal párhuzamos Fringe programján adja elő ugyanezt.

KÉPHIBA A Fiatalok Fotóművészeti Stúdiója Refresh című sorozatának utolsó kiállítása nyílt meg Képhiba címmel az ArtBázisban (Horánszky u. 25.). A június 18-ig nyitva tartó tárlaton Barcza Gergely, Bartha Máté, Borsay Márti, Bogyó, Dezső T. Tamás, Erdős Gábor, Fehér Vera, Hermann Gábor, Misetics Mátyás, Niina Ala-Fossi, Mohácsi Ildi, Telek Balázs, a Narancsnak is dolgozó Simonyi Balázs, valamint - miként illusztrációnkon - Váradi Viktor képei láthatók.

ISLAND RECORDS: 50 ÉV Amy Winehouse ugyan lemondta fellépését, de az ünnep az - utóbbi években leginkább a zűrös jelzővel illetett - énekesnő jelenléte nélkül is ünnep, s azért illusztrációnkon látható kéziratával ő is jelen van az Island Records fél évszázadát dokumentáló kiállításon, a londoni Vinyl Factory galériában. Június 17-ig több mint 800 fotó és egyéb tárgyi emlék ad számot a nem mindennapi történetről, melyet 1959-ben indított el egy 22 éves fehér fiatalember, Chris Blackwell, a jamaicai Montego Bay-i Half Moon hotel vízisíoktatója, amikor kb. 100 mai fontnak megfelelő összeggel lemezcéget alapított. A nevet Alec Waugh Island In The Sun című 1955-ös regénye és a belőle forgatott - Harry Belafonte karrierjét fellendítő - film nyomán választotta. Befektetését hamar visszahozta egyik első kiadványa: Laurel Aitken kislemeze, a Boogie In My Bones hónapokig vezette a helyi rádiós sikerlistát. A kiadó első albuma Lance Haywood vak dzsesszzongorista felvételeit rögzítette (Lance Haywood At The Half Moon). Az Island együtt fejlődött a jamaicai popzenével, katalógusán végigkövethető, ahogy az R&B mellé feljött a ska, majd megszületett a reggae. Az ország függetlenné válását is Island-sláger köszöntötte 1962-ben (Lord Creator: Independent Jamaica), s ekkor adták ki egy bizonyos Robert Marley önkritikára okító kislemezét is (Judge Not).

1962-ben Blackwell cége Londonban is működni kezdett, Mini Cooperéből látta el jamaicai importtal a kis lemezboltokat. Két évvel később, Milli Small világslágerével (My Boy Lollipop) jelezte: függetleneknek is van keresnivalójuk az óriáskiadók birodalmában. Jamaicai előadóinak illusztris listáját (Derrick Morgan, Jimmy Cliff, Toots & The Maytals, Skatalites, Ernest Ranglin) a 60-as évek közepétől brit R&B-tehetségek egészítették ki (Chris Farlow, Spencer Davis Group - Chris Salewicz évfordulós könyvének címe ez utóbbi slágerét idézi: Keep On Running - The Story Of Island Records). Hamarosan további irányokban bővült a repertoár: akusztikus folk (Fairport Convention, Nick Drake, Linda & Richard Thompson, Renaissance), rock (Traffic, Steve Winwood, Jethro Tull, King Crimson, Free, Roxy Music, John Cale), reggae-ben pedig vitathatatlanul élen álltak (Bob Marley & The Wailers, Lee Scratch Perry, Burning Spear, Steel Pulse, Aswad, Black Uhuru, Gregory Isaacs, Sly & Robbie). Még néhány név az Island-minőség illusztrálására: Slits, U2, Grace Jones, B-52's, Tom Waits, Marianne Faithfull, Paul Weller, PJ Harvey, Baaba Maal, Sunny Ade, Talvin Singh, Pulp, Tricky, Portishead - s hogy még változatosabb legyen a kínálat, Blackwell belekóstolt a rumbizniszbe is.

POSZT Janisch Attila filmrendező válogatása nyomán alakult ki a június 4-13. közötti IX. Pécsi Országos Színházi Találkozó műsora. A versenyprogramban a Pécsi Nemzeti, a nyíregyházi Móricz, a zalaegerszegi Hevesi, az egri Gárdonyi, a debreceni Csokonai, a budapesti Nemzeti, Víg, Stúdió K, Maladype, Örkény, József Attila, Katona, a KoMa és Alka T., a Szputnyik Hajózási Társaság, valamint a Forte Társulat, a határon túlról pedig a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron és a szabadkai Népszínház előadásai kaptak helyet. Rengeteg néznivalót kínál az OFF, vagyis az Országos Fesztiválmelletti Fesztivál is - részletek a poszt.hu címen.

Figyelmébe ajánljuk