kulthírek

  • .
  • 2010. november 18.

Trafik

DÍJ Mundruczó Kornél Szelíd teremtés - A Frankenstein-terv című alkotása nyerte a zsűri különdíját a Sevillai Filmfesztiválon, a legjobb operatőr Erdély Mátyás lett. A fődíjat az iraki Mohamed Al-Daradji kapta (Son of Babylon), a legjobb rendező a dán Susanne Bier lett (In a Better World), a közönség Stephen Frearst jutalmazta (Tamara Drewe). A Zaha Hadid tervezte római múzeum, a MAXXI kapta 2010 legjobb kulturális épületének díját a Barcelonában rendezett Építészeti Világfesztiválon. ÚJ MÚZEUM VARSÓBAN Centrum Nauki Kopernik néven megnyílt a Kopernikuszról elnevezett tudományos ismeretterjesztő központ: az 52 millió eurós beruházást EU-támogatással valósították meg.
A Visztula-parti épület állandó és ideiglenes kiállításoknak, laboratóriumoknak, műhelyeknek, tanácskozó-, színház- és étteremnek ad helyet 15 ezer nm-en. Jövőre planetáriumot is építenek mellé, a parkját pedig szabadtéri programok és kiállítások céljára hasznosítják.

HARRY POTTER: PREMIER Londonban bemutatták a filmsorozat utolsó darabjának első részét: a Harry Potter és a halál ereklyéinek második része júniusban jön. A premier hétvégéjén New Yorkban rendezte meg a Nemzetközi Kviddics Szövetség a történelem első kviddicsbajnokságát. A játékosok a lábuk között tartott söprűvel szaladgálnak, de pontokat ugyanolyan módon kell elérniük, mint a filmben.

WYCLEF VISSZAVÁG Wyclef Jean, aki elindult volna a haiti elnökválasztáson, de nem felelt meg minden jogszabályi előírásnak, If I Were President: My Haitian Experience címmel december elején jelenteti meg új lemezét, rajta az Election Time.

HOLLYWOOD ÉS BOLLYWOOD Megállapodást kötött a világ két legnagyobb filmgyártó központja: a jövőben még több bollywoodi produkciót forgatnak majd a Los Angeles-i stúdiókban, s szorosabban együttműködnek a forgalmazás és a szerzői jogok védelmének terén.

KIÁLLÍTÁS A DROGRÓL High Society - e többértelmű (az előkelő társaságra és a kábítószeres lebegésre utaló) címmel nyílt kiállítás a londoni Wellcome Collection termeiben. Az intézmény nevét adó Sir Henry Wellcome (1853-1936) a modern gyógyszerészet és gyógyszer-kereskedelem úttörői közé tartozott, cége az elsők között kínált gyógyszereket tabletta formájában. A végrendeletének megfelelően létrehozott alapítvány ember- és állat-egészségügyi kutatásokat finanszíroz, s fenntart egy nagy gyógyszerészeti gyűjteményt, könyvtárat és kiállítóhelyiséget. Ez adott otthont a kábítószerek hatásmechanizmusát és kétezer éves kultúrtörténetét, orvosi és élvezeti használatát, előállításuk és forgalmazásuk körülményeinek változását bemutató kiállításnak, egyúttal ismét fölvetvén a különböző drogok és más szerek (alkohol, dohány, kávé) legalitásával, illegalitásával kapcsolatos kérdéseket is. Bűn? Bűncselekmény? Vétek? Betegség? A február 27-ig nyitva tartó kiállításhoz kapcsolódva egy kötetet is kiadtak (High Society: Mind altering drugs in history and culture); minderről bővebben a wellcomecollection.org címen. Illusztrációinkon egy 1823-as karikatúra színes tussal a korabeli kéjgáz-partikról, egy kínai vízfestmény gazdag ópiumszívókról, szintén a 19. századból, rizspapíron, és egy LSD-tabletta csomagolására szolgáló itatóspapír Timothy Leary aláírásával.

A PRODUCER HALÁLA 91 éves korában elhunyt Dino De Laurentiis: hosszú pályája során több száz film készítésében vett részt, 2000-ben Oscar-díjat kapott, s ugyanígy, életművéért részesült elismerésben a 2003-as Velencei Filmfesztiválon is. Nápoly közelében született, huszonéves korában alapította első filmgyártó cégét. A második világháború után Carlo Pontival közös vállalatot hozott létre, 1952-ben ők gyártották az első színes olasz játékfilmet. Fellini révén kétszer is részese volt a legjobb külföldi film Oscar-díját elnyerő művek készítésének: Országúton, Cabiria éjszakái. Az 1970-es években tette át székhelyét Hollywoodba. Olyan filmek fűződnek a nevéhez, mint az Odüszszeusz, a Barbarella, a Serpico, a Keselyű három napja, a King Kong, a Dűne, a Ragtime vagy a Conan, a barbár.

KÉPREGÉNYEN A BEATLES A tavaly megnyílt hamburgi Beatlemania Museumban rendezték Arne Bellstorf képregénykötete bemutatóját: a Baby's in Black - The story of Astrid Kirchherr & Stuart Sutcliffe az 1960-ban Hamburgba szerződött, még ismeretlen zenekar 21 éves korában elhunyt gitárosa, Stuart Sutcliffe és német szerelme, Astrid Kirchherr történetét meséli el. Astrid készítette az első profi - és hamar ikonikus érvényűvé vált - fotókat a Kaiserkellerben szereplő Beatlesről. Arne Bellstorf 1979-ben született, 2005-ben végzett a hamburgi alkalmazott művészeti egyetemen, diplomamunkájaként készített képregénykötete (acht, neun, zehn) már franciául, olaszul, lengyelül és Dél-Koreában is megjelent.

ELHUNYT GÓRECKI 76 éves korában elhunyt Henryk Górecki lengyel zeneszerző. 1960-ban fejezte be tanulmányait Katowicében. A szerializmus és disszonancia eszköztárát alkalmazó kompozíciói a kortárs zene élvonalába emelték. Stílusa a 70-es években könnyebben befogadhatóvá vált, ekkoriban írta 2. és 3. szimfóniáját: előbbit Kopernikusz születésének 500. évfordulójára, egy New York-i alapítvány felkérésére, utóbbival a koncentrációs táborok áldozatainak állított emléket. Ennek 1992-es lemezfelvétele (Symphony of Sorrowful Songs) Dawn Upshaw amerikai szoprán énekével a kortárs klasszikus zene műfajában elképesztő, millió fölötti példányszámban kelt el világszerte. 1991-ben kórusművet írt a Szolidaritás küzdelmeinek tiszteletére. 4. szimfóniájának londoni ősbemutatóját idénre tervezték, de betegsége miatt elhalasztották.

Figyelmébe ajánljuk