kulthírek

  • .
  • 2011. szeptember 29.

Trafik

ZÖLD PARDON, TÛZ-/VÍZRAKTÉR A XI. kerületi önkormányzat a rakparti koncert több tízezres tüntető tömege, sőt Tarlós István főpolgármester együttérző nyilatkozata ellenére sem hosszabbítja meg a Petőfi híd budai hídfőjénél tizenkét éve üzemelő Zöld Pardon október 31-én lejáró közterület-használati engedélyét.
A vállalkozás jövője egyelőre bizonytalan.

A Fővárosi Kormányhivatal jogszerűtlennek minősítette azt, ahogyan a VI. kerületi önkormányzat júniusban kiüríttette a Tűzrakteret: az épület azóta lezárva, használaton kívül. A 2005-ben Tűzraktár néven alakult kulturális központ és alkotóház szeptember óta új néven (Vízraktér) és új helyszínen (Király fürdő) működik - egyéb részletek: vizrakter.hu.

EÖTVÖS VELENCÉBEN Eötvös Péter a Velencei Biennále 55. alkalommal megrendezett Nemzetközi Kortárs Zenei Fesztiváljának nyitánya alkalmából vehette át az Arany Oroszlán-életműdíjat. Az Ezüst Oroszlánt a RepertorioZero elnevezésű olasz együttesnek ítélték innovatív, újat kereső zenéje elismeréseként.

SZÁZEZER KÖLTő Százezer költő a változásért címmel 10 órán keresztül tartott az a Kaliforniában kezdeményezett költészeti esemény, amelyen 95 ország több mint 650 helyszínéhez csatlakozva, 110 hazai poéta lépett pódiumra a Műcsarnokban. A műsort Juhász Ferenc felolvasása nyitotta, az Ágoston Béla-Eichinger Tibor formáció koncertje zárta. (Lásd kis kritikánkat a 47. oldalon.)

SZABADEGYETEM "Minden ember művész: a művészet tőke" - Az avantgárd irodalom nyelvi és műfaji kontextusai címmel szabadegyetemi kurzust indít az ELTE Bölcsészkara az Artpool Művészetkutató Központtal karöltve. Szeptember 29-től, csütörtökönként Bengi László, Dánél Móna, Gelencsér Gábor, Havasréti József, Kékesi Zoltán, Menczel Gabriella, Müllner András, Pál Ferenc, Szkárosi Endre, Szőke Annamária és Veres Bálint ad elő - további részletek: itadokt.hu.

R.E.M.: ITT A VÉGE A háládatosság, visszavonhatatlanság és döbbenet nagyszerű érzésétől eltelve távozunk. A legmélyebb köszönettel tartozunk mindenkinek, akit valaha is megérintett a zenénk - üzenték utoljára közösen az R.E.M. tagjai, amikor honlapjukon bejelentették: feloszlatják a zenekart. Az elmúlt három évtized egyik legkitűnőbb és legnépszerűbb együttese mondott ezzel búcsút rajongóinak. Amikor 1980-ban belevágtak, még csak az különböztette meg őket az egyetemi, főiskolai színtéren mozgó amerikai zenekarok százaitól, hogy ugyanonnan, a Georgia állambeli Athens városából jöttek, mint a B-52's. De az első kislemez (Radio Free Europe, 1980), az első mini LP (Chronic Town, 1982), az első album (Murmur, 1983) már jelezte: nem egy átlagos bandáról van itt szó. Az első korszakban még az alternatív kategóriába sorolt R.E.M. a 90-es évektől sokmilliós példányszámokat produkáló világsztárrá nőtt, mit sem engedve igényességéből (Out Of Time, 1991; Automatic For The People, 1994) - erről budapesti koncertjeik közönsége is meggyőződhetett. Azt követően is folytatták, hogy 1997-ben dobosuk, Bill Berry betegsége miatt kiszállt, de most, 31 év és 15 album után (a legfrissebb, Collapse Into Now épp a Billboard-lista 5. helyére ért) vége: Michael Stipe énekes, Peter Buck gitáros és Mike Mills basszusos külön útra lépett.

CAFÉ BUDAPEST Húsz éve Budapesti 'szi Fesztiválként indult, idén október 7-16. között Café Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál néven kezd új szakaszt a rendezvénysorozat. A képzőművészeti kínálat csak két kiállításra szorítkozik ugyan (Milorad Krstic, Juhász Dávid), de ezekhez hozzászámíthatjuk William Kentridge kamarakiállítását is a Szépművészeti Múzeumban (az Itt se vagyok... I am not me, the horse is not mine című videoinstallációt), hiszen a világhírű dél-afrikai képzőművész másik alkotása, a Handspring bábszínházzal közös Büchner-adaptáció (Woyzeck a Highvelden) a Trafóban a fesztivál egyik szenzációjának ígérkezik, s október 4-én a múzeumban vele is találkozhat a közönség. (Illusztrációinkon Kentridge az önarcképe előtt, és a Woyzeck egyik jelenete.) De természetesen ezen kívül is bőven akad nézni- és hallgatnivaló, jön a Münchner Kammerspiele, a Zágrábi Ifjúsági Színház, a Salto Mor(t)ale Társulat Brechtet, a Kaposvári Csiky Gergely Színház Sofi Oksanent mutat be, a tánc- és mozgásszínházi előadások sora Nagy Józseftől a kanadai Rubberbandance Groupon át hazai produkciók sokaságáig terjed; koncertezik Dresch Mihály, Szelevényi Ákos, a Cimbalomhármas; a Budafoki Dohnányi Zenekar pedig hangversenyt ad a nemrég elhunyt Szabados György emlékére. A részletes program lelőhelye: cafebudapest.hu.

DÍJAZOTT A CÉH Immár 31. alkalommal adták át a Színházi Kritikusok Céhe díjait az előző évad legjobb produkcióinak. A Magyar Színházban tartott gálaesten vehette át a korábban megítélt életműdíjat Törőcsik Mari, aki a Maladype Társulat Figaro házassága előadásában együtt játszik a legígéretesebb pályakezdő díjával kitüntetett Orosz Ákossal. Több elismerés övezte a Nemzeti Színház munkáját: itt mutatták be a legjobb új magyar drámát (Térey János: Jeremiás, avagy Isten hidege), itt került színre az évad legjobb előadása (Egyszer élünk, avagy a tenger azontúl tűnik szemmiségbe, rendező: Mohácsi János), amelyben Kulka János a legjobb férfi mellékszereplő díját nyerte, itt hallották a kritikusok a legjobb új színházi zenét (Bella Máté komponálta, a Magyar ünnephez), és itt látták az egyik legjobb női főszereplőt, Molnár Piroskát (Én vagyok a Te), aki Mészáros Sárával osztozott a díjon (A selyemcipő, egri Gárdonyi Géza Színház). Több díj jutott az Örkény Színháznak (János király: a legjobb rendezés: Bagossy László, a legjobb jelmez: Ignjatovic Kristina; különdíj a nőNYUGAT létrehozásáért Bíró Krisztának) és a Bárkának (a Nehéz című előadásban játszott a legjobb férfi főszereplő, Mucsi Zoltán és a legjobb női alakítást nyújtó Lázár Kati). A legjobb díszletet Antal Csaba tervezte a Mefistofele számára, az Operaház honlapja szerint ez már nincs repertoáron. Díjazták a legjobb zenés/szórakoztató előadást (Cabaret, Centrál Színház, Bozsik Yvette), a legjobb független színházi előadást (Korijolánusz, HOPPart Társulat, Polgár Csaba) és a legjobb gyerek- és ifjúsági előadásokat (Cyber Cyrano, Kolibri, Vidovszky György; A kis lord, Weöres Sándor Színház, Szombathely, Jeles András).

Figyelmébe ajánljuk