kertész lesek - CORCOVADO

  • .
  • 2011. szeptember 29.

Trafik

Egyre többször halljuk, hogy a "brazil" nemcsak kávéban, fociban és karneválban, de a konyhában is verhetetlen. Elképzelhető, hogy ez csak egy országimázs-építő agyából pattant ki, bár ennek ellentmond, hogy Brazíliának nem kell reklám: a tömegeknek úgyis megfizethetetlen idegenforgalmi célpont.

Persze a brazil konyhát importálni is lehet, és az eddig talán egyetlen nekibuzdulás, a Teréz körúti Brazeiro (Bővebben: Étel, hordó, Magyar Narancs, 2009. február 19.) nem okozott csalódást, de különösebben emlékezeteset sem alkotott. Ettünk, fizettünk (elég sokat), de már közben felejtettünk. Most is csak azért jut az eszünkbe, mert a Káldy Gyula utcai Corcovado nevű új helyre igyekszünk, amely nemcsak az "egyetlen és igazi" brazil étteremnek hirdeti magát, de egyúttal definícióval is előáll: "A brazil konyha olyan, mint maga Brazília. Minden kanál ételben van egy csipetnyi történelem, mely színesebbé, érdekesebbé tette ezt az országot. A brazil konyha az indiánok, az afrikai rabszolgák és a portugál telepesek étkezési kultúráját az egyes területekre jellemző különleges alapanyagokkal ötvözi."

Miután átvágunk a tök üres, ízlésesen berendezett vendéglőn (báron?), és az új építésű házakkal körbevett, belső kertben kötünk ki, csupán annyit állapíthatunk meg: "latinosan" laza. Három műanyag kerti asztal összetolva, körötte kilenc szék, a műanyag abrosz makulátlanságára nem vennénk mérget.

De az akcentussal beszélő (feltehetően brazil) ifjú felszolgálólány mosolya kárpótol mindenért. Nem zavar, hogy az asztal "úgy marad", de az sem, hogy az előételként lehívott "Risoles-töltött tészta 7db." hiányára csak jóval a rendelés után hívja fel a figyelmünket, noha gyomorban nagyon rákészültünk. De rákészültünk a babkrémlevesre is (690 Ft), amiben nem is csalódunk: a pépesítés mintha a bab legkellemetlenebb mellékhatásait szüntetné meg, az íze viszont sértetlen marad. Nincs baj a "Carne Bovinával" (2590 Ft) sem, ám arról ne próbáljon meggyőzni senki, hogy ez "brazil specialitás" lenne. Pácolt marhaszelet mustárral, némi rizs: bármelyik kirakodóvásáron kapunk hasonlót (bár lehet, hogy nem ilyen finomat), legfeljebb "feijaót" nem adnak hozzá. (Ez lenne a híres "brazil babra", de semmiben nem különbözik a magyar babfőzeléktől.) A desszertként feladott kókusztorta (550 Ft) nagyszerű választás, ám abban ez sem segít, hogy a brazil gasztronómia csodáit felfedezzük.

Figyelmébe ajánljuk