tévésmaci - A legolcsóbbat a macskának

  • .
  • 2007. október 18.

Trafik

Reginald, a komornyik bevitte Kajtár elvtársnak a könyvtárszobába a teát meg a pirítóst viszonylag baj nélkül, de utána már nem emlékezett semmire. A szobalány valami majmokról vagy bajnokról beszélt.
Írókat vártak estére és a tévészerelőt, eltűnt három karton soltvadkerti, telefonálni kellett. Már tiszta ősz volt, a szél csapkodta az ereszt, eső készült, a felhők eltakarták a naplementét a Loch Hogyishívják felett. A személyzet az írók miatt izgult, Kajtár elvtárs csak nevetett. Minden smafu, ha nem jön a tévés. De jött, s azt mondta, hogy kikapcsoláskor az az egyre kisebbedő, de szűnni alig is akaró fénypont azért van, mert lassan tönkremegy a képcső. A szobalány persze már kémcsőre emlékezett. Kajtár elvtárs karon fogta a mestert: meddig bírja? Áh, van, mikor egy hétig is. Na, ezt a hetet meséljük most el.

Pénteken (19-én) például az MGM-en már délelőtt 11.25-kor Kes lesz. Ken Loach 1969-es filmje igazán megéri, hogy ne menjünk aznap sehová. Valahol Yorkshire-ben szédelgünk durva lelkületű bányásznépség közt. Egy kisfiú talál egy sólyomfiókátÉ Ha itt maradunk, fél hét előtt öt perccel lesz a Topkapi 1964-ből, Melina Mercourival, Peter Ustinovval és Maximilian Shell-lel, ami persze nem jó semmire, de ha úgysem mentünk sehová, nehogy már híradót nézzünk. S a jutalom sem marad el, ugyanitt éjfél után negyedórával Isten veled, Sabata! Lee van Cleef felölti régi jelmezét, minimum. Utána Fellini Rómája, Róma Fellinije, de az már nagyon későn van, kettőkor, és különben is szombaton. És aznap, babám, hülyére tévézzük a buránkat. Mert már ebédkor (13.20) Gyerekbetegségek (1965; magyar; Kardos Ferenc és Rózsa János) lesz a Dunán, s szinte rögtön utána (15.55) az m2-n Pókfoci (1976; magyar; Rózsa János). Este megint egy magyar (Marozsán Erika) egy mélyen érdektelen háromrészes amerikai izében: A Cég - A CIA regénye (második rész vasárnap, a harmadik hétfőn). Marozsán mellett olyanok kavarnak, mint Chris O'Donnel, Michael Keaton vagy Alfredo Molina. Én persze a Filmmúzeumon nézem nyolctól a Fellini mesél című olasz dokumentumfilmet. És ezzel nekem kábé annyi is, tán ha szumóra néha bekapcsolok. Mert vasárnap, ilyen nincs, Szindbád lesz este fél nyolckor a Duna tévén, oszt szevasz. Hál' istennek hétfőn a művelt világ visszavág, csak győzzünk elég korán kelni (07.00; tv2; Szindbád - A hét tenger legendája; amerikai rajzfilm).

Kedden 56 van, vagyis huszonharmadika. A tv2-n Szabadság, szerelem van este fél nyolckor, érthető okokból. (Mellesleg mikor Reginald bevezette, ezt mondta a tévészerelő is Kajtár et.-nak.) Ám a rögtön utána nyomott Egy fiúról távolról sem a "pesti srácok" egyikéről szól, hanem valami veszettül ragacsos Nick Hornby-adaptáció Hugh Granttel, brrrrr.

Szerdán azonban a Dunán fél kilenc után Itália csókja, 1995-ös amerikai marhaság, szerintem nyugodtan kihagyhatja, aki a rá következő Csók, anyu!-t (kitalálták, Rózsa János - alighanem születésnapja lehet) óhajtja, de nekem ez már kicsit csók a jóból. (Mi van, ha anyu Itália? Olasz csizmáján a nap meg ilyenek.) Ha Vörös Pimpernel van, mi mindig szólunk: Filmmúzeum; 20.55.

Csütörtökön hagyjanak engem békén. Meg a tévét is.

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?