tévésmaci - A sül dül

  • .
  • 2008. július 31.

Trafik

...és nem barátkozik. Valami dürüm nevű kenyérzetbe csavart dolgokkal táplálkozik, rendszerint felmelegíti őket a sütőben, s a tévé előtt fogyaszt.
De mi megy a tévében?

Pénteken (1-jén) 11.55-kor a tv2-n Roger Moore a kastélyába visszavonult skót főrendet ad, konkrétan Excalibur a neve, de vazallusai csak Sir Rufusnak szólítják, nem tehet mást Margaret Thatcher sem, aki szerény kastélyában azért háborgatja, hogy filézne már ki néhány túlságosan elpimaszodott gonosztevőt, de különösen Anthony Perkinst. A Huszonötmillió fontos váltságdíj egy egészen hangulatos marhaság 1979-ből. Nem tartozik szorosan a tárgyhoz, csak lazán, hogy az Ivanhoe-ban is volt egy Sir Rufus, de akkor nem Roger Moore, mert ő Ivanhoe volt, jó, ennek semmi értelme (egymás oldalán harcoltak). Este hétkor nyilván valami szandálos borzalom a filmplűkettőn, A Római Birodalom bukása 1964-ből és Amerikából, Sophia Lorennel meg még egy szőrrel, Alec Guinness-szel, akiről majdnem sört is elneveztek. Hogy Roger Moore-ról mit neveztek el, azt most hagyjuk, biztos nem Robin Hoodot. Viszont egy csomó kedves ismerősöm kifejezetten odavan Robin Williamsért, bár hirtelen egy sem jut eszembe, mindenesetre a Mrs. Doubtfire (Film+; 19.30) bizonyosan olyan valami, amivel akkor kínálják meg az embert, amikor már valamit elért (öregasszonynak kell öltözni benne). Dustin Hoffman sem a Tootsie-val került a pályára. Nekem van egy nagyon közeli ismerősöm, aki Kamondi Zoltán Halálutak, angyalok című filmjében adott nagymamát férfi létére, hát, az úgy fenn hordja az orrát azóta, hogy szaros kóróval sem lehet elérni, pedig még szövege sem volt, s a többi is elhullott belőle a vágószobában. Volt délben (12.55-kor) A rózsaszín párduc az HBO-n, de elfelejtettem, kárpótlásul elfütyülöm a zenéjét.

Szombaton a már ajánlott Hóvirágünnepet most sem hagyjuk szó nélkül, az 1983-as műalkotásban alkesz vidékiek kergetnek egy vaddisznót, a traktorost felszarvazza a felesége és egyéb állatságok lesznek - m1; 13.50. Nyilván gondosan a Tour de France utánra, az elvonási tünetek (értik) enyhítésére egy közepes francia izé, lö rajszfilm, a Belleville-randevú az m2-n este kilenckor. Tíz előtt öt perccel a Dunán A postás mindig kétszer csenget, valami születésnapja lehet Jack Nicholsonnak, mert vagy három filmje megy a héten, és én is vettem magamnak egy lékörszös cipőt. Tíz után, szaladj a kés után, ahogy vége a rajzfilmnek, az m2 máris nyom egy vuksziát, 22.20-kor. E heti találós kérdésünk: néhány marha felugrik-e helyből a háztetőre a Repülő tőrök klánjában kínjában? A helyes válaszadók az igen gombot nyomják meg.

Vasárnap a rendszerváltás nehézségeiről vagy a magukban beszélő csecsemőkről szól az 1989-es Nicsak, ki beszél! az RTL Klubon este nyolckor. Negyed tízkor elindulunk a Dunára Egy maréknyi dollárért, ami a szinte komikusan túlértékelt Sergio Leone valamelyik filmje, biztos a komikusan túlértékelt Clint Eastwooddal a főszerepben. Rögtön utána itt lesz A Piszkos kezű ártatlanok című francia bűnügyi film 1975-ből. S akinek nem volt elég, nézze meg hajnali háromnegyed háromkor a filmplűn A vadnyugat fiait. Volt délben (13.20) Marty az MGM-en, de már annyiszor ajánlottam.

Hétfőn ellenben már délelőtt letudjuk az egészet egy nyilván borzasztó Hemingway-adaptációval. 11.35-kor színre lép Gary Cooper és Ingrid Bergman az 1943-as Akiért a harang szólban. Ennek van egy északi-tengeri pornómonodráma-változata, ne is kérdezzék a címét!

Kedden baromira nem tévéznék, de hát Királylány a feleségem lesz a Filmmúzeumon kora este, negyed hatkor. Hát, tévézek.

Szerdán ez az Esthajnalcsillag asszem nicholsonos (tv2; 11.35; 1999), gondolom, tré lesz. A Billy Elliotról meg tudom, hogy az (ViaSat3; 23.05), de játszik benne a nővérem.

Csütörtökön is a hozzátartozóim szerepelnek, legalábbis a cím hallatán egyből rájuk gondolnék, ha nem tudnám, hogy az Imposztorok (Filmmúzeum; 20.00) miről szól. Tudják meg önök is! Mástól. Különben is, jobb, ha nem tévéznek, mert jön a zsákos ember, és elviszi magukat!

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?