tévésmaci - A sül keresztül-kasül

  • .
  • 2009. február 5.

Trafik

Az istvánmezeiek tudták jól, a herminamezeiek meg pláne, hogy a Törökőrre nem lehet csak úgy bemenni. Egyszer a kiszuglóiak megpróbálták, Karesz, a vezérük mérges jassz volt, nem bírt magával, hiába mondták neki még az őrsön is, hogy ne húzzon ujjat a törökőriekkel, csak nem fért a bőrébe.
Hajtotta valami vad, fékevesztett izgalom, reggel csatakosan ébredt, keserű volt a szája, az ajka repedezett. Rámegyek - mondta ilyenkor hangosan, pedig nem hallhatta senki, amikor előkászálódott hugyozni a faterék mosókonyhájából. Rámegyek, meglátjátok, egyszer még rámegyek. Aztán eltelt valahogy a nap, a komolyabb kiszuglóiak, Nadrágos, Meló és a Nagy Tibi tudták, hogy Törökőrön baj lesz, de már letettek róla, hogy visszafogják Kareszt. Úgy voltak vele, hogy meg kell lennie. Remélték: túlélik, bár tudták, futni nem lehet. A Nagy Tibi egyszer a Ligetben, az egyik kertvendéglőben látta Jakét, a törökőri kapitányt, valami nőkkel volt. A herminamezeiek, mégiscsak ők voltak otthon, egy csoportba gyűlve, vadul villámló szemekkel bámulták, de egyiküknek sem akarózott nemhogy belekötni, de még a közelébe se menni. Jake meg csak húzta bele a mallérokat a vonóba, s nevettek a kisasszonyok. De azok olyan kisasszonyok voltak ám, hogy a Nagy Tibi még akkor sem mert gondolni rájuk, amikor örökölt a tánti után. Végül megjött Öreg Hal, a Herminamező királya, mindenki összenézett, mi lesz. A Hal nem ma kezdte, átlátott a szitán, odalépett Jake asztalához, lekezeltek, bólintott, de az is lehet, hogy kicsit meghajolt a menyasszonyok felé. Nem is lett egész este semmi balhé. Ám a Nagy Tibi tudta, hogy a Karesznak nincs ennyi esze. Sztupa és Troché is tudta, mi a dörgés, hogy követet kell küldeni. Én tévézni küldök mindenkit. Köldök.

Pénteken (6-án) indul az m2-n este kilenckor egy orosz sorozat, aminek volt már tán vmi előzménye, Az államtanácsos. Ez üti a tv2-n Svarcot a True Lies - Két tűz közöttben. Lesz egy indiai film a Dunán, 22.35-kor a Virágok völgye (2006). Ez viszont a film+2-n tolt Isten városával fed át (23.00). Amikor ellenben a híres Türelmetlenség kezdődik, 1.20-kor az m2-n, már csak az XXL csatorna a konkurencia.

Szombaton az m1-en 22.45-kor Leány gyöngy fülbevalóval (2004), de én persze a Wachowskiak Bérgyilkosok c. irományát nézem az RTL Klubon 22.50-kor Slyjal és Banderasszal. Vagy tíz perccel korábban a négy részre bontott híres Huszadik század (1976) első részét az m2-n. Ismerőseim a tv2-n várják (23.30) a Ragyogást (1980). Az HBO-n 22.00-kor Borat volt, most meg megy A tégla (23.25).

Vasárnap a tv2 23.45-kor adja A John Malkovich-menetet (1999) - nekem nem kell. Reggel volt az m2-n 10.20-kor Willy Wonka és a csokigyár (1971), este kilenckor Kasszandra álma (2007) és utána (23.40) egy ígéretes franszia cím, a Tollszárak ideje (2006). A Dunán a lengyelek hét óra ötkor csak Statiszták (2006), nemkülönben Schlöndorff tízkor A kilencedik nappal (2004), Mér' nem kilenckor. Megmondom, mit nézek én, az MGM-en 20.30-kor Az utolsó valcert (1978), de leginkább azt a részt benne, amikor Lawrence Ferlinghetti elszavalja a "miatyánk, tied a mellbőség" kezdetű versezetét. S ha már zene, az HBO-n 20.00-kor Hajlakk volt.

Hétfőn a vombatommal újrajátsszuk a Market Garden hadműveletet, hogy maradjunk a kontextusban: hídműveletet - MGM; 22.20; A híd túl messze van (1977).

Kedden milyen már Nina Hagen a 7 törpében? Csak azt ne mondják, hogy ő a Hófejű... (tv2; 12.45), ekkor már egy óra húsz perce megy az RTL Klubon a Jumanji. Este kilenckor a Dúvad Bessenyeivel a Dunán, utána 23.20-kor Libiomfi, a vicces kortárs. Éjfél után huszonöt perccel Gyilkossághoz öltözve (1980) nézzük az MGM-et. Nyolckor kihagytam az Egy szöszi szerelmét a Filmmúzeumon.

Szerdán déltájt (14.00) a Filmmúzeumon járnak a Magyarok, de elállítódik az órájuk, amiért 21.55-kor jönnek vissza a Húsz órával.

Csütörtökre az MGM-en marad a tévém (még hétfőről), így 20.30-kor A rétet (1990) nézem, s utána 22.25-től A francia hadnagy szeretőjét (1981), mert az ám a film. Délután elszalasztottam egy békebeli dobást a Filmmúzeumon (17.05-kor): Én és a gengszter (1962).

Megmondtam, nemegyszer: ne tévézzenek!

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?