tévésmaci - A sült Salvatore Fermi bukmékerirodája előtt látták

  • .
  • 2009. április 9.

Trafik

A kép egészen sötét: fekete. Semmi zene, nagy égő zöld felirat jelenik meg ("mafa úr bemutatja), s tűnik el néhány pillanat múlva, visszaadván helyét a nagy néma feketeségnek.
Hirtelen újabb felirat tűnik fel a szélesvásznon, ha lehet, még izzóbb zöld szabványbetűkkel (Sztupa és Troché filmjét), majd ez is hamar tovaillan, s marad a néma sötét. A hosszú néma sötét. Egy-két másodperccel az első vagy a második nézőtéri füttyszó után a képmező bal felső középső harmadában fény gyúl, egy ablakot látunk kívülről, a vekkeróra automatikusan felkapcsolta a villanyt a szobában. Valami különös kétdimenziós lenyomatban látjuk az ablakot, amikor mögötte feljön valakinek a feje búbja. Aztán egy másik rögtön mellette. Egy kisebb fej búbja. Tán egy csaj is felérzett a pasi mellett, s felültek az ágyban. A kép négyötöd része még mindig sötét, mi kint vagyunk, az ablak képkivágás a képkivágásban. És akkor hallatszik az első hang, de az mindjárt fülsiketítő, kvadrofon hatás a vetítőteremben - a fene tudja, Zorán hitt benne, a faterja nem, bármi lehet. Az iszonyú hangrobbanás tisztán felismerhető, egy puskalövés stilizált, megfésült (részleteire bontott) és sokszorosan felerősített hangja...

Jaj, kezdődik a tévéműsor.

Pénteken (10-én) a Duna tévé délután háromkor sugározza A generálist, Buster Keaton 1926-os filmjét, amitől kulturális körökben illik rosszul lenni. Az HBO-n ellenben már 14.30-kor elkezdődött a Harmadik típusú találkozások, s mert nekem nyugdíjaskoromra feltétlenül el kell sajátítanom a Kodály-módszert, hát, odakapcsolok. 23.50-kor ugyanitt lesz a Mielőtt az ördög rádtalál, Sidney Lumet 2007-es filmje, PSH-val, EH-val és kedvencemmel, AF-fel, a csajt meg az Oscar-díjas MT játssza.

Szombaton felhívom a vombatom, szerda óta lenn van a téren, megölt két állatorvost, megfutamított négy puskás gyepmestert, de csúnyán megmarta egy nagymama. Az m1 22.25-kor elkezdi tolni a Tízparancsolat c. Kieslowski-sorozatot, a magam részéről jobb szeretem az amerikai Tűzparancsolat c. sorozatot, csak most ez a húsvét bekavar. Még egy sorozat: az m2-n 19.30-kor nyit a háromrészes tavalyi Értelem és érzelem, a BBC önrímékje. Közös kedvencünkön, a film+2-n 14.15-kor Kisfalat és Borsó am. kalandfilm a heti legjobb címünk, nem vitás. Az HBO-n este tíz előtt tíz perccel Felkavar a szél, Ken Loach 2006-os filmje. Mit gondolnak, fej vagy IRA-s?

Vasárnap az RTL Klubon 16.25-kor a békebeli Elfújta a szél; ne már, milyen béke volt 1939-ben? A második fele hétfőn. A tv2-n négykor A vasálarcos lesz, sok sztárral. A ViaSat3-on 23.05-kor Tiszta románc Paul Ben-Victorral, a többi szereplő híresebb, de nem játsztak A drótban. Heti találós kérdésünk, hogy nevezett játszott-e a Kemény zsarukban is. Az HBO-nak, úgy látszik, nagy hete van, kösz, nekünk már megvolt. 20 órakor a legutóbbi Piaf jön náluk, Kotijarral. A Filmmúzeumon 21.30-kor Lőj a zongoristára!, francia film 1960-ból Steven Seagallal és Stevie Wonderrel.

Hétfőn az m1-en 14.25-kor Emil és a detektívek, reppelnek benne a kis csókák, ciki, de cikin is jó. Az RTL Klubon 20.30-kor lesz a 2001-es Ég velünk, amit Edward Norton rendezett, és például Milos Forman is játszik benne. 23.10-kor ugyanitt Schmidt története, amiben az jó, hogy már az elején nyugdíjba küldi Jack Nicholsont. Kap egy korsó csapoltat, aki tud követni: a Schmidt története mutat némi hasonlóságot (utazásbelit) az Öt könnyű darabbal (szintén Nicholson), amit Matthew Perry a Bérgyilkos a szomszédom autóvezetéses jelenetében idéz meg. Higgyenek nekem, mert én vagyok Gogolák a ViaSat3-on 21.05-kor!

Kedden nincs semmi új.

Szerdán megin' HBO, 0.20-kor Inland Empire a sokak által szeretett David Lynchtől, de én inkább maradok Gogolák.

Csütörtökön az m2-n éjfél előtt harmincöt perccel egy Clint Eastwood-film, az Éjfél a jó, a rossz és a csúf kertjében - a rádióújság tán elírta a címét. A Filmmúzeumon 17.30-kor Még kér a nép. Mit, mit? Fejenként 5 plazmatévét.

Csipiszt az orrukra! Ne tévézzenek! You feel me, man?

Figyelmébe ajánljuk