tévésmaci - Ha a vízi borz tromfol

  • .
  • 2007. április 5.

Trafik

Sorozatgyilkossági ügy látszik körvonalazódni. Teketória nélkül hívják ki hozzá Jean Renót - talán a Teljesen Elhülyült Rendőrök Szanatóriumából, ahol sikeres totalizatőr vállalkozást folytat és sertésmód táplálkozik.

Sorozatgyilkossági ügy látszik körvonalazódni. Teketória nélkül hívják ki hozzá Jean Renót - talán a Teljesen Elhülyült Rendőrök Szanatóriumából, ahol sikeres totalizatőr vállalkozást folytat és sertésmód táplálkozik. Melírozott hajjal és cakkosra szabdalt képpel lép elénk, mint a Tour de France egykor gyakran bukó veterán kokszosa. A gyilkosságsorozat illedelmesen, érthetően bemutatkozik: otthon csak kis rémnek szólítanak, apám A hetedik, anyám a Bíbor folyók, rokonságom dús, ám némileg belterjes, melyeket (mármint a belterjeket) kiteregetni szokásunk.

Mindez nem érdemelne egy büdös szót sem, ha nem szolgálna egy olyan örömforrással, amiről azt hittem, hogy már nem is létezik, vagy csak Amerikában. Nem fogják elhinni: ez egy politikai propagandafilm! De akkora otromba marhaság, amilyet anno a Mosz- vagy Lenfilmnél is elképzelhetetlennek tartottak, és úgy vágták volna ki az effélével jelentkezőt, hogy meg sem áll hazáig.

Nos, a törökök itt dobrokolnak az unió kapui előtt, és Franciaországnak nincs momentán jobb ötlete, mint Jean Renót bevetni, állítaná már meg őket - lehetőleg az utolsó dönerkioszknál. Rövid pár perc alatt a törökökről megtudhatjuk: szűk, munkavédelmi előírásokat be nem tartó műhelyekben zsákmányolják ki honfitársaikat, felette hajlamosak csatornában, patkányok közt tölteni szabad perceiket, különös hobbijuk az illegális bevándorlás, életük értelme a kábítószer ide-oda csempészése, szart esznek, otthon maradt gyermekeikkel zsarolják asszonyaikat, egy Szürke Farkasok nevű szervezet uralkodik felettük, mely változatos és roppant hathatós módszerekkel igyekszik további disznóságokra serkenteni őket... Ám a tisztánlátás végett a mozi végin eljutunk Törökországba is, ahol, szemben a mindennapos párizsi (és a rossz thrillerekre annyira jellemző) esőkkel, csak a nap süt feszt, és mindenhonnan lélegzetelállító kilátás nyílik a Boszporusz-hídra. Úgyhogy sokkal jobban tennék a törökök, ha otthon maradnának - na, ilyen az, amikor a helybéli lágyszívű kritikus meglengeti öklének buzogányát, s ordas eszméket kiált.

Minden szavát ellenőrizhetik már pénteken (április 6-án), este kilenc után öt perccel, amikor az RTL Klub belekezd a Farkasok birodalmába. Aki huszonöt percnél tovább bírja, annak nem kell átkapcsolnia az m2-re fél tízkor, hiszen A távoli rokon című 1999-es ír film is nyilván teljesen érdektelen. Ezzel szemben aki Barcelonába vágyik, éjjel egy előtt öt perccel kezdheti meg a hülye tervéről való lelazulást a tv2-n, a Még mindig lakótársat keresünk című hú, de laza izé segítségével.

Szombaton szerintem kér tőlem egy csinosabb összeget a leguánom, de a szemem sem rebben. Az m1-en este nyolckor a négyrészes Jane Eyre első két része kezdődik. Magam részéről csak ajánlani tudom a klasszikusokat tévéritmusban, pláne abban az esetben, ha valamelyik által le lehet csúszni egy Vera Chytilová-filmről; és higgyenek nekem, a Filmmúzeumon kilenckor kezdődő Elakadás még a művésznő egyik legjobbja - aki szerint a cseh újhullám fenékig tejfel (kysaná smetana), az előző este nyilván túl sok knédlit evett.

Vasárnap éjfél előtt tíz perccel West Side Story 1961-ből, énekeljék csak velem: máríjámáríjámáríjá... Borzalmas.

Hétfőn Winnetou gépészkedik nyugatnémet kiszerelésben déli egykor a tv2-n, az arcom leomlik: 1964-ből (Keselyűk karmaiban). Nekem persze meg se kottyan, hisz délelőtt tíz előtt öt perccel már a Dunán megnéztem Az ifjabb Olsen rockbandáját.

Kedden délután kettőkor vajon sziesztázok, vagy megnézem a Dunán a Rákóczi hadnagyát? És este kilenckor a Filmmúzeumon Wenders Millió dolláros hoteljét? Azt mondom, addig álljatok vívóállásban! Viszontag, aki pénteken rajta maradt Jean Renón, annak sajna kötelező éjjeli háromnegyed kettőkor megnézni A titok gyermekei című török-magyar alkotást, különben sós kútba tesszük.

Szerdán végre az is kiderül, hogy Tarkovszkijtól marhára sikkes ugyan elájulni, ám a megveszekedett sznobság fizikai fájdalmakkal is jár: az Áldozathozatalt este fél tizenegykor tolja a Duna. Prodepresszáns tabletta éjjel egy előtt tíz perccel az m1-en: Bűnök, dán film, biztos válnak meg isznak benne.

Csütörtökön este nyolckor a Dunán A pityergő teve története? Vagy egy jó kis Poirot az m2-n, este fél tízkor? Esetleg gumidominó? Vagy egy parti sakk? Én vagyok Napóleon! Ha sokat tévéztek, ti is lehettek Napóleon.

Figyelmébe ajánljuk