Állat + mód: Parasztudvar

  • 1999. február 18.

Tudomány

A budapesti állatkertben két és fél évvel ezelõtt átadott parasztudvar a falusi háztáji gazdálkodás illatát és hangulatát kívánja bemutatni a látogatóknak. Itt csupa közönséges háziállat éli békés hétköznapjait. A tehenet este megfejik, túró készül a tejbõl. Két fekete mudi, Bogáncs és Krajcár õrzi a telepet. A magyar fajták mellett kameruni kecskék, az állatsimogatóból átkerült láma és egy jelenleg is vemhes vietnami csüngõhasú disznó, Ágota színesítik a képet.

Parasztudvar már az eredeti, Kós Károly-féle állatkertben is volt a nemzeti identitás fontos elemeként, de a háború után valamiért nem építették újra. Az 1996-ban újjászületett intézmény közmûvelõdési szerepet is ellát. Jelenleg például a kulisszák mögött tavaszi etológiai bemutatóra készülnek a gondozók és a kiválasztott szerencsések. A kis csapat két ormányos medvébõl (Lolka és Bolka), egy fékezett habzású mosómedvébõl, hat patkányból, egy bûzborzból, fecskefarkú szalakótákból, vörös vércsékbõl, seregélyekbõl, kormoránokból és egy koreai uhuból áll.

Az állatok feladata az lesz, hogy a nézõk szeme láttára úgy viselkedjenek, ahogy azt a természetben tennék. Ezt megtanulni persze nem könnyû feladat az egész életüket fogságban töltõ jószágoknak. De három gondozó kitartó munkája mellett van rá esély, hogy májusra az állatok már be tudják mutatni a természetes táplálékszerzõ technikákat.

Az ötvenes évek nagy magyar természetfilmese, Homoki-Nagy István is idomított rókával, tyúkokkal és vaddisznóval dolgozott, és nem kímélte munkatársait. Malya Pál, a parasztudvar vezetõje elmondta, hogy az állatkerti szelídítési módszerek azért sokkal enyhébbek, itt nincs nagy elvárás a szereplõkkel szemben, csupán normál élettevékenységük végzésére szeretnék rávenni õket.

Valamennyi betanuló emlõsállat ivartalanított hím. A kiherélést csak a mosómedvének sikerült megúsznia, mivel olyan zsíros volt az alhasa, hogy a puha kötõszövetben nem találta meg a heréket az állatorvosi szike. Van is vele gond a próbákon, herélt társainál agresszívebb, és a párzási idõszakban csak azon jár az esze, képtelen odafigyelni a feladatra, hogy megszerzett táplálékát megmossa. Malya Pál szerint tévhit az, hogy a nõstények könnyebben kezelhetõk. Õk ivartalanítva vadabbak, ha viszont nem esnek át a mûtéten, akkor az utódgondozás hosszú idõszakai akadályozzák náluk a folyamatos tanulást.

Az ormányos medve fivérek tavaly születtek, május környékén. A pontos idõpontot nem lehet tudni, mivel anyjuk egy sziklarepedésbe ellett, és körülbelül öt hétig nem engedett embert a kicsinyek közelébe, csak barátnõi vehették át a gyerekfelügyeletet, amíg az anya táplálkozott. A nyolchetes korukban leválasztott kicsinyeket azonnal munkára fogták, elõször szenet bányásztattak velük, aztán finommechanikai szakmunkásképzõbe íratták õket. Ma már nagyon szelídek ezek az újvilági kismedvék családjába tartozó állatok.

A szelíd magatartás különösen fontos követelmény a bemutató szereplõivel szemben, hiszen a nézõk többsége gyerek lesz, és nem lenne szerencsés, ha valamelyik állat kérdezés nélkül leharapná némelyikük fejét.

A szkunk is a szelídsége miatt került a csapatba, bár õ nem túl könnyen tanítható, viszont bûzmirigyét kioperálták, így aztán többé-kevésbé szalonképes. A madaraktól a kézre repülés a minimális elvárás, különösen impozáns, ahogy az uhu kiterjesztett szárnyaival elrepül a közönség felett. A fejét is teljesen ki tudja tekerni, mint a baglyok általában, és gondozójától megtanultam, hogy a közhiedelemmel ellentétben olyan buta, mint egy vödör sár.

Az egyik vörös vércse nem az állatkert szülötte, õt látogatók hozták be meglehetõsen leromlott állapotban. A madár egyik szemére teljesen vak, a másik is hályogos, a szabadban nem élne meg. Gyakran elõfordul, hogy kézre reptetés során eltéveszti a célt, és arccal érkezik a földre, majd bánatosan tollászkodik, miközben Steve Wonder-slágereket csipog.

Az állatiskola eminens diákjai természetesen a patkányok. A hat fürge állat Bendegúz vezetésével bonyolult labirintusfeladványokat is gyorsan megold. A patkányok az ember után a földkerekség legjobban alkalmazkodó állatai. Bár sokan undorodnak tõlük, tárgyilagosan nézve semmivel sem csúnyábbak, mint Kósa L. Adolf. Az etológia egyébként sem ismer se szép, se csúnya, se hasznos, se káros állatokat. Mindegyik a környezetéhez való alkalmazkodás során lett olyan, amilyen. Bemutató májusban a parasztudvar osztálytermében.

Virág Katalin

Figyelmébe ajánljuk

Münster egén

Több mint húsz év telt el azóta, hogy az HBO bemutatta Tom Hanks és Steven Spielberg háborús sorozatát, az elég szerencsétlen magyar fordításban Az elit alakulatként futó Band of Brotherst.

Aki soha nem járt Tulsában

  • - turcsányi -

Mathew Brady a fotográfia történetének kétségkívül kimagasló alakja, az első fotoriporter, az első PR-szakember, az első bármi.

Elsüllyedt Budapest

„Szép Ernő előbb népszerű költő volt, azután divatos színpadi szerző lett, regényei irodalmi szenzációknak számítottak, azután egy időre szinte teljesen megfeledkeztünk róla” – írta Hegedűs Géza 1976-ban, A magyar irodalom arcképcsarnoka című portrékötetében. 

Búcsú a gonosztól

A német író, Otfried Preuβler (1923–2013) művei közül itthon leginkább a Torzonborzról, a rablóról (eredeti nevén Hotzenplotz) szóló történeteket ismerjük.

Kedvezmény

Az idén 125 éves Közlekedési Múzeumot bombatalálat érte a 2. világháborúban, az épület és a gyűjtemény nagy része elpusztult. Csak 1965-ben nyílt meg újra, majd ötven éven át működött, a hiányosságai ellenére is hatalmas érdeklődés mellett. A Liget-projekt azonban a Közlekedési Múzeumot sem kímélte, 2015-ben bezárták, 2017-ben lebontották.

Isten nevében

Egy gyermek ára: három miatyánk, két üdvözlégy – pimf összeg, mindenkinek megéri, vevőnek, eladónak, az üzlet hivatalos tanújának (ezúttal a Jóisten az, lakcím, anyja neve, három példányban), de legfőként a Fidesznek. Most még pénzbe se kerül: alsónadrágokban fizetik ki a papságot. Választások jönnek, tartják a markukat, lökni kell nekik valamit, hogy misézés közben rendesen korteskedjenek, Isten akarata szerint.

Távolságtartás

A három még logikus és észszerű. Sőt, a három elvárható (a Tisza Párt és az MKKP potenciális szavazói szemszögéből mindenképpen), s aligha sérelmezhető (a rivális pártok híveinek perspektívájából) – ennyi kerületi polgármesterjelölt kell ugyanis a fővárosi listaállításhoz. És már miért ne állítana listát, miért is ne akarna bejutni a Fővárosi Közgyűlésbe Magyar Péter pártja és az MKKP? Hisz’ nem csak a szűk pártérdek, hanem demokratikus közéletünk, illetőleg közéletünk demokratikusságának imperatívusza is azt követeli, hogy ha egy párt van, létezik és kitapintható közösségi igény is van rá, az méresse meg magát a nemes versenyben, és a verseny legyen nemes!

Mint parton a hal

  • Földényi F. László

Pontosan húsz évvel ezelőtt egy német napilap többeket megkérdezett, mit várunk mi, magyarok a küszöbön álló EU-csatlakozástól. Én akkor habozás nélkül ezt válaszoltam: Komp-ország hajója végre kiköt – Nyugaton. Vagyis: Európában. A Fidesz épp ellenzékben volt. De már jóval korábban kiadta a velejéig antidemokratikus jelszót: „a haza nem lehet ellenzékben”, s előre tudni lehetett, merre kormányozzák majd a hajót, ha újra hatalomra jutnak.

„Mi nem tartozunk bele a nemzetbe?”

A Nemzeti Összetartozás Hídja egyelőre nem annyira a nemzet összetartozását, sokkal inkább azokat az emberi és eljárásjogi anomáliákat testesíti meg, amelyekkel ma Magyarországon egyre könnyebb bármilyen, NER-nek kedves beruházást végigvinni.

Dermedt figyelem

Az elbitangolt ellenzéki szavazók jó részét néhány hónap alatt becsatornázta Magyar Péter és a Tisza Párt. De mire jutnak így az elhagyott pártok?