Börtönhelyzet: Zártszámadás

  • - w -
  • 1999. február 18.

Tudomány

Arra ne számítson senki, hogy házi õrizetben bekkeli ki a nehéz éveket, mint Mindszenty hercegprímás vagy Zemplényi álpap. A házi õrizet nem büntetés-végrehajtási forma, a jogerõs ítéletet követõen csak három lehetõség áll elõttünk: fogház, börtön vagy fegyház. Az elítéltnek bizonyos szempontból mindegy, melyikbe kerül. Hogy mekkora szívás vár rá, a társaságon múlik.
{k199907_24_1;b}

Börtönhelyzet

Számos büntetés-végrehajtási alkalmazott szerint nem ritkaság, hogy egy-egy hiperagresszív tolvaj nagyobb terrort tart, mint a csöndes, introvertált feleséggyilkosok. A fogház-börtön-fegyház közötti szortírozást részletesen szabályozza a Btk., de nem feltétlenül úgy, hogy a fizikailag veszélyes elítélt kerül fegyházba, a megtévedt csinovnyik pedig fogházba.

Nálunk az európai normák szellemében törvény írja elõ, hogy az elítéltet lehetõleg a lakóhelyéhez legközelebb esõ büntetés-végrehajtási intézetben kell elhelyezni. Magyarországon azonban máig él

a trianoni átok

egy kevésbé publikált oldala: a csonka magyar határok nemcsak a nyersanyagokat vágták el a feldolgozóipartól, de a bûnözõket is a börtönöktõl. A magyar börtönrendszer túlnyomó része századfordulós vagy korábbi alapítású (Állampuszta 1886, Kecskemét 1904, Balassagyarmat 1847, Pécs 1884), Versailles-ban pedig nem vették figyelembe, hogy a ma legrosszabb bûnözési helyzetû borsodi régióban alig van börtön. A helyzeten csak rontott, hogy a klasszikus kommunizmus idején épült új börtönöket nemzetbiztonsági okokból az ország közepébe telepítették (Baracska 1953, Tököl 1963, Kalocsa 1950, Pálhalma 1951). Így manapság a legfrissebb adat szerint az elítéltek 26 százalékát tudják a lakóhelyéhez közel elhelyezni.

A túltelítettség átlagosan 140 százalékos, így nagy gondot okoz, hogy az elõírásoknak megfelelõen elkülönítsék a különbözõ súlyossági fokozatokat, a fiatalokat, a betegeket, nem beszélve a különbözõ munkahelyeken dolgozó elítéltekkel kapcsolatos biztonsági elõírásokról.

A 140 százalékos túlzsúfoltság

már az a pont, ahol megnehezül az elítéltekkel való sakkozás (80 százalékos telítettség volna az optimális). A kevés férõhely a készenlétet is megdrágítja, hiszen ha nem lehet elkülöníteni az enyhébb fokozatú elítélteket, akkor a teljes biztonsági rendszert a súlyosabb fokozatnak megfelelõen kell üzemeltetni. A fegyházban egész nap zárva lehet tartani a cellaajtókat, munkáról is csak õrzött területen belül lehet szó. Börtönben a legheterogénebb a népesség, az enyhétõl a súlyosig mindenféle van, ezért a legtöbbször az egyes elítéltekre szabják a rájuk vonatkozó szabályokat. Napközben mindenkinek nyitva lehet a cellaajtaja, esetleg szabadon mozoghat a börtönben, míg mások ezt csak börtönõr társaságában tehetik, még akkor is, ha aktív tagjai a börtön öntevékeny Zámbó Jimmy-klubjának. Az igazi különbség a feltételes kedvezményekben lesz: fegyházból legkorábban a büntetés négyötödének letöltése után engedhetik el, börtönbõl háromnegyed, fogházból szabadulhatunk kétharmad után is. Aktuális börtönlehetõség, ki hogyan vehet részt külsõ munkán. Õrzéssel egy kifejezetten rabmunkával mûködõ gyárban, felügyelettel, mint a baracskai szántóföldeken, vagy felügyelet nélkül, ahogy a szerencsés Döcher György végzett tulajdonosi munkát saját presszójában. Az enyhébb végrehajtási szabályok alkalmazását a büntetés-végrehajtási bíró mérlegeli, és ha jónak látja, engedélyezi a külsõ, felügyelet nélküli munkát vagy a havi négyszer egynapos eltávozást. Amiben még különbség van, az a - börtönszlengben -

kiétkezési összeg,

más néven a spájz, melyért az elítélt odabent saját szükségletére elemózsiát és dohányárut vásárolhat. A szabályok szerint tehát még maga Rockefeller sem vehetne magának mindennap tíz szafaládét. Csak a börtönkeresmény 60-70-80 százalékát tékozolhatja el, a börtönkeresetek viszont nemigen haladják meg a hétezer forintot. Ebbõl levonják a tartási költséget, ami a keresethez hasonlóan inkább jelképes összeg, napi 45 forint, ennyiért még hajléktalanszálló sincs.

Hogy

mi lehet a cellában,

azt miniszteri rendelet szabályozza. Az olyan unalmas dolgoktól kezdve, mint a fogkrém és vécépapír, a merülõforralón át bizonyos méretû tévéig több minden; CD, magnó és video nem, de külön engedéllyel tarthatunk hangszert és telefonkártyát. A látogatások mennyisége sem függ a büntetésvégrehajtási fokozattól: havi egyszer egy óra beszélõ még Magda Marinkónak is alanyi jogon jár. A beszélõk felsõ határa nincs megszabva, a gyakorlat a heti egyszeri. A beszélõ konkrét lebonyolítása már az adott intézet lehetõségeinek és a rab renoméjának függvénye. Hannibal Lecter például látogatási idõben nem étkezhet, szemben egy átlagos, jó magaviseletû magyar rabbal. A rosszak nálunk is az akciófilmekbõl látott telefonos megoldással beszélgethetnek, üvegen át. Extra látogatásokat jó magaviselettel érdemelhetünk ki. Jónak lenni egy börtönben nem feltétlenül azonos az apátiával, érdemes benevezni például a szellemi vetélkedõkre, ahol nem túl nehezek a kérdések, a mezõny sem leküzdhetetlenül erõs. Az enyhébb végrehajtási fokozattal raboskodók börtönön kívül is fogadhatják a látogatókat, ez persze nem azt jelenti, hogy kimennek, és visszajõve fiktív látogatókról szóló történeteket mesélnek. A látogatónak elõször jelentkeznie kell a börtönben, aztán mehetnek együtt, ahová akarnak.

A magánzárka

nem azonos az egyszemélyes cellával. Ide büntetésbõl kerül a rab, és nem szeret itt lenni. Nappal egy széken üldögél a süket csendben, zenét csak az hallgat, akit walesi bárdok lángsírba küldéséért ítéltek el. Le kell mondani a személyes tárgyakról, a napok totális unalomban telnek, fegyházban maximum 30, börtönben 20, fogházban 10 nap. Még a rettenetes cellatársak is hiányozni kezdenek. Az egyszemélyes zárka a magánzárkától eltérõen nem büntetés, akár hangulatos is lehet. A rab viszonylagos nyugalomban nézhet tenyérnyi eget, mint a Jedikula foglyai, vagy idomíthat rágcsálót, mint általában az irodalmi elítéltek. Az elv szerint mindenkinek egyszemélyes cellát kellene biztosítani, erre azonban nincs lehetõség. A gyakorlatban sajnos nem egyéni kívánság alapján kapunk egyágyas szobát, többnyire a legnehezebb eseteket helyezik el külön, hogy a többieknek legalább egy kicsit jobb legyen. Az általános lakószám a régi börtönökben szobánként 3-4 elítélt, az újabbakban 10-20.

A szocialista érában a büntetésvégrehajtás deklarált feladata az új ember kovácsolása volt. A börtön nem büntetés, hanem a személyiség átalakítása a társadalmi hasznosság szellemében. Ez soha nem valósult meg, és ma már a koncepció is más: az elítélt olyan polgár, mint a többi, csak bizonyos jogait átmenetileg korlátozzák. Ha viszont beszámítható, ivarérett ember, biztosítani kell a lehetõséget, hogy tegyen valamit a saját sorsáért. Könyvtárba járni és tanulni elvileg akár napi nyolc órát is lehet, feltéve, hogy a cellatársak hagyják.

Winkler Róbert

A zárka-összeállítás mûvészete

Garami Lajos alezredes börtönpszichológus, a Büntetésvégrehajtás Országos Parancsnoksága (BVOP) nevelési részlegvezetõje.

- Az ember börtönbe kerül, ahol két választási lehetõsége van: köcsög lesz, vagy csicska.

- A sajtóban. Minden börtöntársadalom erõsen hierarchikus, és mint minden ilyen rendszer, az elítéltek társadalma is igyekszik konzerválni a fennálló helyzetet. Ha változik a felállás, az csak rosszat jelent, különösen a csúcson állóknak, jönnek a szigorítások, több az ellenõrzés. Ezért aki nem hajlandó beállni a sorba, azt megpróbálják megfélemlíteni, zsarolják vagy megverik. A hierarchia mûködik, de nem mindenható, és nem dönti el eleve, hogy kibõl mi lesz.

- Hogyan állítanak össze egy-egy cellát? A zsúfoltság mellett lehet valamilyen kevésbé brutális rendszert kialakítani?

- Nagyjából hasonló kategóriájú emberek vannak egy-egy csoportban, vagyis cellában. Hasonló idõt töltenek, azonos helyen dolgoznak.

- Elõfordulhat, hogy kilenc rablógyilkos mellé beraknak egy sikkasztót?

- Nem mindig a bûncselekmény alapján kategorizálunk.

Fontos ez elõélet, a fizikai állapot, a szociális háttér - ez a zárkaösszeállítás mûvészete, elvileg. Tudniillik állandóan újra össze kell állítani a cellákat. Az esetek többségében közbe kell avatkozni, mert valakinek nagyon elromlott a hangulata. Ez a nevelõ dolga, hogy nap mint nap járja a cellákat, és vegye észre, ha valahol valami gond van.

- Hogyan veszi észre, ha engem megerõszakolt mind a tizennégy cellatársam? Én nem mondhatom el neki, mert akkor valószínûleg megölnek.

- Az egyik fõ szabály: börtönben soha semmi nem marad titokban. Ez nem az a hely.

- Utána meg megtalálják az öngyilkosnak álcázott vamzert a vécében felakasztva.

- Nem. Ez inkább amerikai filmekben fordul elõ. Öngyilkosság, befejezett öngyilkosság évente maximum egy-kettõ fordul elõ. De vissza a zárka összeállításához; pszichológusként egy csoportnál kipróbáltam, mi történik, ha õk osztják el a szobákat. Régóta dolgoztunk együtt, ismerték egymást, harmincfõs csoport, három zárkára kellett elosztani. Mindenki kiválaszthatta, kivel szeretne egy zárkában lenni, elõbb-utóbb kialakult, akárcsak egy SZOT-üdülõben, ki ki mellé ül az étkezõben. Szóval elosztották. Egy hétig tartott, és már kezdõdtek is a panaszok. Itt deviáns emberek vannak, olyanok, akiknek alkalmazkodási zavaraik vannak a mindennapi életben is. Azt mondják, a börtönben az a legnagyobb büntetés, hogy el kell viselni a többieket.

-Nemi erõszakolókra, kiskorúak megrontóira odabent a legszörnyûbb sors vár, azt mondják.

-Az ilyen cselekedetek presztízse a kinti világban is elég alacsony, odabent meg különösen. Az ilyeneknek nincs megállásuk, náluk még egy rablógyilkos is különbnek érzi magát. És ezt éreztetik is velük.

- w -

Körülbelül 14 ezer embert õriz a magyar büntetés-végrehajtás, egyharmaduk van elõzetes letartóztatásban. A három büntetés-végrehajtási változat közül börtönben vannak a legtöbben: az összes elítélt 58 százaléka. A férfi-nõ arány 95-5 százalék, az elítéltek 70 százaléka szakképzetlen, 20 százalék az általános iskolát sem végezte el.

1997-es adat szerint a magyar büntetés-végrehajtási intézményekben összesen 14 terroristát, 49 emberrablót és 519 minõsített gyilkost tartottak fogva. A börtönökben az elítéltek 70 százaléka dolgozik.

Figyelmébe ajánljuk

Münster egén

Több mint húsz év telt el azóta, hogy az HBO bemutatta Tom Hanks és Steven Spielberg háborús sorozatát, az elég szerencsétlen magyar fordításban Az elit alakulatként futó Band of Brotherst.

Aki soha nem járt Tulsában

  • - turcsányi -

Mathew Brady a fotográfia történetének kétségkívül kimagasló alakja, az első fotoriporter, az első PR-szakember, az első bármi.

Elsüllyedt Budapest

„Szép Ernő előbb népszerű költő volt, azután divatos színpadi szerző lett, regényei irodalmi szenzációknak számítottak, azután egy időre szinte teljesen megfeledkeztünk róla” – írta Hegedűs Géza 1976-ban, A magyar irodalom arcképcsarnoka című portrékötetében. 

Búcsú a gonosztól

A német író, Otfried Preuβler (1923–2013) művei közül itthon leginkább a Torzonborzról, a rablóról (eredeti nevén Hotzenplotz) szóló történeteket ismerjük.

Kedvezmény

Az idén 125 éves Közlekedési Múzeumot bombatalálat érte a 2. világháborúban, az épület és a gyűjtemény nagy része elpusztult. Csak 1965-ben nyílt meg újra, majd ötven éven át működött, a hiányosságai ellenére is hatalmas érdeklődés mellett. A Liget-projekt azonban a Közlekedési Múzeumot sem kímélte, 2015-ben bezárták, 2017-ben lebontották.

Isten nevében

Egy gyermek ára: három miatyánk, két üdvözlégy – pimf összeg, mindenkinek megéri, vevőnek, eladónak, az üzlet hivatalos tanújának (ezúttal a Jóisten az, lakcím, anyja neve, három példányban), de legfőként a Fidesznek. Most még pénzbe se kerül: alsónadrágokban fizetik ki a papságot. Választások jönnek, tartják a markukat, lökni kell nekik valamit, hogy misézés közben rendesen korteskedjenek, Isten akarata szerint.

Távolságtartás

A három még logikus és észszerű. Sőt, a három elvárható (a Tisza Párt és az MKKP potenciális szavazói szemszögéből mindenképpen), s aligha sérelmezhető (a rivális pártok híveinek perspektívájából) – ennyi kerületi polgármesterjelölt kell ugyanis a fővárosi listaállításhoz. És már miért ne állítana listát, miért is ne akarna bejutni a Fővárosi Közgyűlésbe Magyar Péter pártja és az MKKP? Hisz’ nem csak a szűk pártérdek, hanem demokratikus közéletünk, illetőleg közéletünk demokratikusságának imperatívusza is azt követeli, hogy ha egy párt van, létezik és kitapintható közösségi igény is van rá, az méresse meg magát a nemes versenyben, és a verseny legyen nemes!

Mint parton a hal

  • Földényi F. László

Pontosan húsz évvel ezelőtt egy német napilap többeket megkérdezett, mit várunk mi, magyarok a küszöbön álló EU-csatlakozástól. Én akkor habozás nélkül ezt válaszoltam: Komp-ország hajója végre kiköt – Nyugaton. Vagyis: Európában. A Fidesz épp ellenzékben volt. De már jóval korábban kiadta a velejéig antidemokratikus jelszót: „a haza nem lehet ellenzékben”, s előre tudni lehetett, merre kormányozzák majd a hajót, ha újra hatalomra jutnak.

„Mi nem tartozunk bele a nemzetbe?”

A Nemzeti Összetartozás Hídja egyelőre nem annyira a nemzet összetartozását, sokkal inkább azokat az emberi és eljárásjogi anomáliákat testesíti meg, amelyekkel ma Magyarországon egyre könnyebb bármilyen, NER-nek kedves beruházást végigvinni.

Dermedt figyelem

Az elbitangolt ellenzéki szavazók jó részét néhány hónap alatt becsatornázta Magyar Péter és a Tisza Párt. De mire jutnak így az elhagyott pártok?