Cyberhírek

  • 2000. október 19.

Tudomány

n E-book fesztivál Frankfurtban Az első Frankfurt eBook Awards (www.frankfurt-ebook-awards.org) fődíját E. M.
Schorb és David Maraniss nyerte el megosztva a legeredetibb elektronikus könyvekért. Schorb Paradise Square című detektívregényével, míg Maraniss When Pride Still Mattered: A Life of Vince Lombardi című életrajzi könyvével nyerte el az ötvenezer dolláros díjat. Az International eBook Award Foundation öt másik kategóriában osztott tízezer dolláros pénzdíjjal járó elismerést. A nyertesek közül kiszorult kisebb kiadók saját díjat hoztak létre Independent E-book Awards (www.e-book-awards.com) néven. A függetlenek győztese országos reklámkampányt és ForeWord Magazine-kritikát nyer, a legjobb novellát és a döntősöket a legnagyobb amerikai könyvkiadóház részlege, a Random House Audible veszi fel és teszi közzé az Audible.com, valamint az Amazon.com oldalán. Az e-book áttörését indukáló Stephen King hétfőn tette közzé A növény című internetes regényének negyedik fejezetét a www.stephenking.com címen. A horroríró a harmadik fejezet után ismételten megfenyegette olvasóit, hogy félbehagyja a sztorit, ha az egy dollárt fizető vendégek aránya 75 százalék alá esik.

n Hibernációs világcsúcs Minden eddiginél idősebb élőlényeket fedeztek fel amerikai kutatók. A negyedmilliárd éves "hibernációt" átvészelt baktériumok egy hatszáz méteres mélységből felhozott sókristályból kerültek elő. A 250 millió éves organizmusok mintegy tízszer idősebbek az eddigi "csúcstartóknál", s még jó néhány millió évvel a dinosaurusok megjelenése előtt lehettek utoljára aktívak. Ekkoriban ősi zárvatermők és primitív hüllők uralták a Földet, emlősöknek és madaraknak még nyoma sem volt. Eddig azokat a baktériumspórákat tartották a legősibb élőlényeknek, amelyek 25-40 millió éves borostyánban lévő méhekből kerültek elő.

n Megkerült az Abwehr Enigma Megkerült az a második világháborús német rejtjelezőgép, melyet az angol Bletchley Park Múzeumból loptak el idén áprilisban (lásd még: Rémes remix, Magyar Narancs, 2000/39.). A gépet múlt kedden postai csomagban kapta meg a BBC műsorvezetője, Jeremy Paxman, aki értesítette a múzeumot. A Bletchley Parktól néhány hónapja névtelen levélben 25 ezer fontot követelt egy férfi, aki azzal fenyegetőzött, hogy megsemmisíti a muzeális gépet, ha nem teljesítik követelését. A mintegy százezer font eszmei értékű Enigmáért a múzeum hajlandó lett volna váltságdíjat fizetni, az illető azonban nem jelentkezett a pénzért. További részletek: www.bletchleypark.org.uk

n Családi netprogram November 10-ig várja a jelentkezőket az országos programot bonyolító Családinet-pc konzorcium. A Miniszterelnöki Hivatal Informatikai Kormánybiztossága által támogatott kísérleti programban egyedi, számítógépből és internet-hozzáférésből álló csomagot állítottak össze. A Compaq géphez és a hozzá tartozó kétéves internet-előfizetéshez a jelentkezők kedvezményes részletfizetés mellett juthatnak hozzá. Különlegesség, hogy a havi húszórás internet-előfizetéshez húszórányi internetcélú telefondíjmentes hívás is tartozik. További részletek: www.csaladinetpc.hu

n Internet a mosógépben A dél-koreai LG Electronics cég a hét elején bemutatta legújabb találmányát, a kétmillió font beruházással elkészített internetes mosógépet. Az okos találmány gazdája egy négycolos képernyő segítségével kísérheti figyelemmel gépe működését. Az internetre kapcsolódva akár számítógépen, akár mobiltelefonon elindíthatja a programokat, bárhol legyen a világon - irodájából, egy étteremből vagy akár külföldről -, és mire megtér otthonába, kész a nagymosás. A The Daily Telegraph jelentése arról ugyan nem szól, miként kerül a ruha a mosógépbe, illetve hogy az intelligens gép szét tudja-e választani a fehéret a tarkától. Azt sem tudni, mennyi lesz az ára az új szerkezetnek, bár minden bizonnyal csak a tehetős, nagyon elfoglalt üzletemberek életének szervezését segítheti majd a masina. Hasonló vevőkörnek szánták a dél-koreai cég fejlesztés alatt álló új szerkezetét, az internetre kapcsolt mikrohullámú sütőt is.

n Távközlési cégek a főváros ellen Alkotmánybírósághoz fordulnak az alternatív távközlési szolgáltatók a fővárosi önkormányzat egyik rendelete miatt. Október 1-jétől ugyanis kártalanítást kell fizetniük a fővárosnak, ha kábeleket húznak be a föld alá. A GTS Hungaryt, a UPC Magyarországot, a Novacomot és a Pantelt tömörítő szövetség szerint a fővárosi önkormányzat "fejőstehénnek" nézi a telekommunikációs piac szereplőit. A rendelet ugyanis előírja, hogy a kiemelt övezetekben közel tízezer forint kártalanítást kell fizetni minden folyóméter drót vagy kábel után. Ez egy kerület bekábelezése esetén elérheti az egymilliárd forintot, s akár megduplázhatja a költségeket.

n BSA-ORFK-együttműködés Az üzleti szoftvergyártók szerzői jogait védő BSA (www.bsa.hu) és az Országos Rendőr-főkapitányság (www.orfk.hu) képviselői szerdán megújították két éve fennálló együttműködési megállapodásukat. Az illegális szoftverek aránya többek között a két szervezet működésének köszönhetően az 1994-es 90 százalékról tavalyra 52 százalékra csökkent. A rendőrség szerzői és szomszédos jogok megsértése miatt tavaly 13 ezer ügyben nyomozott, melyből 8500 esetben szoftvergyártók jogait sértették meg. A BSA becslése szerint az illegális szoftvermásolás tavaly 732 millió forintos kárt okozott Magyarországon.

MORZE

n Otthon nyomtatott menetjegyek A német vasúton utazók a jövőben az interneten vásárolhatják meg, sőt otthon ki is nyomtathatják a jegyeiket. A fejlődés egyértelműen az online-menetjegy irányba mutat - jelentette ki a Deutsche Bahn AG (www.bahn.de) leányvállalata, a DB-Medien műszaki vezetője, Ralf Schramm a nemzetközi vasútszövetség (UIC) pénteken Párizsban zárult Internet Club Forum elnevezésű konferenciáján.

n Miniatűr kémrepülőgép A kaliforniai Micro Craft (www.microcraft.com) olyan, 23 centiméteres, lebegő kémrepülőgépet fejlesztett ki, amely egy védőgyűrűben forgó propellerből és két kicsi, kihajtható szárnyból áll. Az első sikeres kísérlet során a gép egy videokamerát vitt magával, de rádió adó-vevővel is felszerelhető - vagy akár lézerrel is, mely nagyobb repülőkről kilőtt rakétákat vezérelhet.

n Kitüntetés az MP3 feltalálóinak Idén az MP3 zenei tömörítési technológia kifejlesztői kapták meg a német államfő műszaki és innovációs díját, a röviden Deutscher Zukunftspreis (német jövő díja, www.deutscher-zukunftspreis.de) néven emlegetett elismerést. A Fraunhofer Institut három kutatója a zsűri értékelése szerint világszabvánnyá váló eljárást hozott létre, és erősítette a német ipar versenyképességét.

n A nők egészségére ártalmasabb A New York State Psychiatric Institute (www.nyspi.cpmc.columbia.edu) most közzétett tanulmánya szerint a dohányzás tekintetében a nőkre több veszély leselkedik, mint a férfiakra: sokkal könnyebben szoknak rá a dohányzásra, és sokkal nehezebben tudnak leszokni róla.

n Hullámsírba kerül a Mir A Mir űrállomás februárban véglegesen beszünteti működését, maradványait elsüllyesztik az óceánban - közölte múlt hétfőn Ilja Klebanov orosz miniszterelnök-helyettes. A két hete fellőtt teherűrhajó hajtóműveivel a megsemmisítéshez szükséges pályamódosításokat hajtják végre.

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?