cyberhírek

  • .
  • 2007. március 15.

Tudomány

cyberhírek

ÛRSIKLÓ Sikeresen zárult az olasz fejlesztésű, pilóta nélküli űrsikló első sztratoszferikus kísérleti repülése. A Castor és a Pollux nevű sikló a tervek szerint felváltva repül majd.

ÛRHAJÓS Elbocsátotta a NASA azt az űrhajósnőt, aki féltékenységből szerelmi riválisára támadt. Lisa Nowak tavaly nyáron járt az űrben, és a botrány előtt az Atlantis tavasszal induló küldetésének a legénységébe is beválogatták.

VIRTUÁLIA A Second Life sikerén felbuzdulva saját virtuális világot indít a Sony, amelyet Playstation 3 konzolról lehet majd elérni. A háromdimenziós világban a felhasználók saját lakást építhetnek majd, és lesznek beépített hirdetések is.

HITLER-HEGY A Google egyik legnépszerűbb alkalmazása, a Google Earth nevű virtuális földgömb egy dél-bajorországi hegyet Hitler-hegyként jelez. A tájegységet valaha valóban így hívták, de ennek már több mint hetven éve. Az ügyből botrány lett.

HOLDUTAZÁS Kína várhatóan 15 éven belül képes lesz arra, hogy embert küldjön a Holdra. Az ország űrprogramjának vezető mérnöke szerint az időpont csak attól függ, hogy Peking mennyit áldoz a projektre.

RÁKSZÛRÉS Onkológus szakemberek szerint egyes rákfajták diagnosztizálását forradalmasíthatja egy új vizsgálati eljárás, mely a kilégzéskor kifújt levegő elemzésén alapul. Az eljárást kidolgozó amerikai kutatóintézet szerint a módszer alkalmas a rákszűrésre.

REKORD A mexikói Yucatán-félszigeten felfedezték a világ valószínűleg leghosszabb föld alatti folyóját, amely két barlangrendszert köt össze, és legalább 154 kilométer hosszú. Eddig úgy tudták, hogy a Föld két leghosszabb föld alatti folyója a Fülöp-szigeteken, illetve Vietnamban van.

WIKIPEDIA-BOTRÁNY, CONSERVAPEDIA Újabb botrány rengette meg a Wikipediát: az online enciklopédia egyik legtermékenyebb vallásügyi szerzője azt állította magáról, hogy két doktori fokozata van, aztán kiderült, hogy még az egyetemet sem fejezte be - adta hírül az Index. A Wikipedia kritikusai szerint az eset újabb bizonyíték az enciklopédia megbízhatatlanságára. Az alapító Jimmy Wales bejelentette: ezentúl igazolniuk kell személyazonosságukat azoknak a Wikipedia-szerzőknek, akik azt állítják magukról, hogy valamilyen területen szakképesítéssel rendelkeznek. A Wikipediát 2001-es indulása óta támadják megbízhatatlansága és az ott közölt szócikkek megkérdőjelezhető hitelessége miatt, a Nature magazin egy 2005-ös cikkében szakértőkre hivatkozva viszont azt állította, hogy minőségüket és alaposságukat tekintve nincs lényeges különbség a szabadon szerkeszthető Wikipedia és a tudósok által írt Encyclopedia Britannica között. Egy új, szabadon szerkeszthető online lexikon, a Conservapedia kereszténység- és Amerika-ellenességgel vádolja a Wikipediát. Az új online enciklopédia hat parancsolatban írja le szerkesztési alapelveit. A parancsolatok értelmében a szócikkek csak igaz és ellenőrizhető információt tartalmazhatnak; a forrásokat mindig meg kell jelölni; az egyes oldalaknak "családbarátnak" - tehát tisztának, összeszedettnek és káromkodásmentesnek - kell lenniük; a dátumokban a B.C. (Krisztus előtt) és az A.D. rövidítéseket kell használni; a szavak helyesírásakor az amerikai angol szabályait kell követni, és a szerzőknek nem szabad kinyilvánítaniuk személyes véleményüket.

ABLAK A FÖLD BELSEJÉBE Brit kutatók az Atlanti-óceán mélyén hatalmas lyukat fedeztek fel a Föld kérgén: ott, ahol kilométernyi vastagságban kőzetnek kellene lennie, szabadon látható a Föld köpenye. A nagy lyuk az afrikai és a dél-amerikai lemez találkozásánál, Tenerife és Barbados között félúton található, a víz felszíne alatt mintegy öt kilométerre, és három-négy kilométer az átmérője. A közép-atlanti hátságon, ahol a két tektonikus lemez ütközik, és egy sor víz alatti vulkán működik, az ilyen lyukak nem számítanak ritkaságnak, de alulról feltölti őket a láva. A brit kutatók is arra számítottak, hogy a lyuk helyén kilométeres vastagságú kőzetet találnak, de a helyszínen a Föld köpenyének sziklája látható: a képződmény az olivin nevű ásványból áll, ezért zölden fénylik. A brit Nemzeti Oceanográfiai Központ kutatócsapatot indított útnak a James Cook kutatóhajón a lyukhoz. A kutatók rendelkezésére áll egy high-tech robot, amely kőzetmintákat gyűjt, és lefilmezi, amit az óceán mélyén lát. A hathetes kutatóúttól arról várnak új ismereteket, hogyan viselkedik a Föld a tengerek alatt. Hasonló felfedezésre volt már példa. Tavaly decemberben a Csendes-óceán közepén egy Földközi-tenger méretű sziklahátságot fedeztek fel, pedig a kutatók korábban úgy gondolták, hogy ott mindent iszapréteg borít.

TERJED A GÉNTECHNOLÓGIA Budapesten járt és a Magyar Tudományos Akadémián előadást tartott Clive James, az International Service for the Acquisition of Agri-Biotech Applications (ISAAA) nevű karitatív szervezet elnöke - adta hírül az Index. A multinacionális GMO-óriások által is támogatott ISAAA génmanipulált (GMO) haszonnövényekkel segítene a fejlődő országokon, tevékenyen is részt vesz az általa technológiatranszferként emlegetett folyamatban, melynek eredményeképpen a szervezet álláspontja szerint több élelmiszer, takarmány, rost és üzemanyag jut majd annak a 800 millió embernek, akik a Földön jelenleg is éheznek. A szervezet adatai szerint génmanipulált haszonnövényeket az elmúlt tíz évben a világon összesen 102 millió hektáron, összesen 10,3 millió gazdaságban termesztettek, és az adaptáció üteme - az előzetes várakozásokkal ellentétben - elsősorban a fejlődő országokban gyorsul. A GMO-fajtákat termelő országok száma tavaly 21-ről 22-re emelkedett: Szlovákiában először vetettek az EU által már engedélyezett, de Magyarországon még moratórium alatt álló génmódosított rovarrezisztens kukoricafajtákat. 2006-ban a génmanipulált fajtákat legnagyobb területen termelő Egyesült Államokban új génmanipulált haszonnövényt, herbicidtoleráns kukoricát hoztak forgalomba, és növekszik az egynél több mesterségesen bevitt gént (és az általa megjelenített tulajdonságot) hordozó fajták száma is. Génmanipulált növények élelmiszer- és takarmánycélú importja jelenleg 29 országban elfogadott - Japán például nem termeszt, de fogyaszt "biotech" növényeket. A génmanipulált fajták bevezetését ellenző civil szervezet, a Friends of The Earth szerint azonban semmi bizonyíték nincs arra, hogy a GMO-haszonnövények enyhítenék az éhínséget vagy a szegénységet Afrikában vagy másutt.

Figyelmébe ajánljuk

Mi, a színek

  • Kiss Annamária

Már az elején világos, hogy a színeknek jelentőségük lesz. A gárda egyik fele piros és fehér ruhát visel, vannak, akik talpig pirosban játszanak, mint az életre kelt Mefisztó (Szacsvay László) is (jelmez: Nagy Fruzsina). A hatalom kiszolgálói, a megalkuvók púderrózsaszínben virítanak.

Perpatvar mobile

A XXI. magyar tánc – e-moll hangneme ellenére életteli verbunkos – szinte csak szignálként szolgál a Fesztiválzenekar Brahms-koncertjén: természetesen arra várunk, hogy a hegedűre és csellóra írt Kettősverseny felcsendüljön, amelynek komponálását maga a szerző egy levelében „mulatságos ötletnek” nevezett. Nem véletlenül: ez egy hálátlan műfaj.

Huszonhét másodperc

  • Pálos György

A történet közismert: az indiai-brit származású, jelenleg az Egyesült Államokban élő Salman Rushdie-ra az 1988-ban megjelent Sátáni versek című regénye miatt Homeini ajatollah a megjelenést követő évben kimondta a fatvát, amely szerint minden muszlim joga és kötelessége végrehajtani rajta a halálos ítéletet.

Kampány

Amikor az idiotizmus a megszokottnál is erősebben tombolt egy aktuális kampányban, egy-egy mondat erejéig rendre kitértünk arra: a Fideszben vajon mit gondolhatnak odafönt a saját szavazóikról? Mire taksálják őket, akik döntenek arról, hogy milyen ún. narratívával etessék azt a tömeget, amelynek a jólétüket (tízemeletes jacht, orangerie meg fakazetta, lásd mint fent) köszönhetik. (Persze, pontosan tudjuk a választ: az urak számára annyit érnek a híveik, amennyijük van.)

Elandalodni Andalúziában

Spanyolhon. Tarka hímü rét. Tört árnyat nyujt a minarét. Bús donna barna balkonon mereng a bíbor alkonyon… álljunk csak meg egy pillanatra, nem is oly bús, inkább vidám, széles mosolyához milyen jól áll ez a fess ezredes! Aire fresco… hermosos caballos… bien, mi coronel. Jerez szőlővesszeiről szakadatlan csepeg valami kis nektár.

Az élet kapuja

  • Jeszenszky Géza
Sokan, de talán nem elegen érezzük ebben az országban, hogy sokszázadnyi megpróbáltatás, tragédia után a magyarság hajója a NATO- majd az EU-tagsággal biztos kikötőben horgonyzott le. A mostanában sokat emlegetett író, Herczeg Ferenc Az élet kapuja c. történelmi regényének címét kölcsönözve, Magyarország előtt kitárult az élet, a jobb jövő kapuja.

Viszlát, Észak, viszlát, Nyugat!

  • Ljupcso Popovszki

Május 8-án országgyűlési és elnökválasztást tartottak Észak-Macedóniában. A VMRO-DPMNE párt tönkreverte a 2017 óta kormányzó baloldalt: 58 mandátumot szereztek a 123 tagú törvényhozásban, az Európa-párti Szociáldemokrata Unió az eddigi 41 helyett csak 18-at. A VMRO-DPMNE jelöltje nagy fölénnyel nyerte az elnökválasztást is. Hogyan jöttek vissza a játékba az egykor Nikola Gruevszki által vezetett nacionalisták?

 

Fecseg a felszín

A NER-sajtó valóságos kampányt folytat a nem a saját hold­udvarba sorolt közvélemény-kutatók ellen. A közölt adatok „pontossága” azonban nem feltétlenül valamiféle ideológiai részrehajlás következménye.

 

A hárítás magasiskolája

Az állami gondozottaknak járó otthonteremtési támogatásból vett egy lerobbant csanádpalotai házikót Alexandra. Az ingatlanvásárlásra a kijelölt utógondozó és az illetékes gyámhivatal is rábólintott. Most viszont újszülött kisfiával nem engedi visszaköltözni oda a helyi gyermekjóléti szolgálat.