cyberhírek

  • .
  • 2007. augusztus 30.

Tudomány

cyberhírek

GOOGLE SKY A NASA, a Hubble űrteleszkóp, a kaliforniai Palomar obszervatórium és még öt nagy csillagvizsgáló felvételeinek felhasználásával űrfotókkal bővítette kínálatát a Google Earth, melyben ezentúl a földfelszín műholdas felvételein túl egymillió csillagot és 200 millió galaxist is megjeleníthetünk.

PORNÓSZÛRÕ Egy 16 éves ausztrál felhasználó feltörte a 84 millió dollárból kifejlesztett internetes pornószűrőt, amely az ausztrál szövetségi kormány megrendelésére készült. Az ausztrál kormány az internetszolgáltatókat is kötelezte a szűrő telepítésére.

ÁRAMFORRÁS Cukorral működő, könnyen lebomló természetes anyagokkal burkolt akkumulátort fejlesztett a Sony hordozható eszközök számára. A szerkezetbe öntött cukorszirupot enzimek dolgozzák fel.

CSÚCSSEBESSÉG A University of Manchester őslénykutatói dinoszauruszfajok mozgását modellezték számítógépen, és kiszámolták, mennyi lehetett az egyes alfajok futási sebessége. A dinók királyának tartott T-Rex a kutatás szerint 8 m/s sebességet tudott elérni.

ÕSHACKER Szívinfarktus végzett minneapolisi otthonában a világ egyik első hackerével, Josef Carl Engressia Jr.-ral, aki egyetemista korában jött rá, hogyan lehet különböző frekvencián megszólaltatott sípokkal megtéveszteni a telefonközpontokat és ingyenes távolsági hívásokat bonyolítani.

YOUTUBE Megjelentek az első reklámok a Google tulajdonába került YouTube videomegosztóra feltöltött mozgóképekben: a vállalat egyelőre még csak teszteli a hirdetési lehetőségeket, igyekeztek olyan típusú reklámokat kidolgozni, amelyek a lehető legkevésbé zavarják a felhasználókat.

ÚJ GENERÁCIÓ A japán távközlési miniszter bejelentette, hogy az ország egy új generációs, a jelenleginél gyorsabb és megbízhatóbb internethálózat fejlesztésébe vág bele, amelynek kereskedelmi bevezetése 2020 tájékán várható.

MARS-TÁBOR Véget ért a Mars Society száznapos szimulációja, melynek során kilenc önkéntes kutató Kanada sarkköri területein a marsi körülményekhez hasonló környezetben élt és dolgozott. Az Északi-sarktól 900 mérföldre fekvő hideg és száraz Devon-szigeten elvégzett kísérletben a földön kívüli felfedezőmunka folyamatát szimulálták, a földinél 39 perccel hosszabb marsi napok hossza szerint osztották be az idejüket, a bázist csak űrruhában hagyták el. Geológiai és mikrobiológiai adatokat gyűjtöttek a sivatagos területen, a NASA által is elismert kutatómunkát részletesen dokumentálták a www.fmars2007.org weboldalon.

TANDÍJMENTESSÉG A világ legjobbjai közé akar tartozni a freiburgi egyetem, ezért tandíjmentességet ad azoknak, akik bizonyítani tudják, hogy intelligenciahányadosuk 130 felett van. A leendő diákok IQ-tesztjét először áprilisban végezték el a Freiburg és a Konstanz egyetemen. A jelöltek nyelvi és logikai készségét 50 euróért mérik fel a Mensa International (www.mensa.org) közreműködésével. Ez a klub csak olyanokat fogad be tagjai közé, akik képesek az emberek 98 százaléka számára megoldhatatlan feladatokkal megbirkózni. Jelenleg a fakultás 20 ezer diákja közül csak húszan részesülnek a kedvezményben. A módszer bírálói szerint az IQ-tesztek tovább növelik egy amúgy is erősen privilegizált, elit családokban felnőtt kisebbség előnyeit.

JÁRVÁNYVESZÉLY Világszerte gyorsabban alakulnak ki és terjednek el fertőző betegségek, mint korábban valaha - figyelmeztet éves jelentésében az Egészségügyi Világszervezet (WHO). A szervezet szerint évi 2,1 milliárd légi utassal nagy az esélye annak, hogy az AIDS-hez, a SARS-hoz és az Ebolához hasonló, emberek millióinak halálát okozható új betegség bukkan fel a következő években. Az utóbbi 40 év során összesen 39 olyan fertőző betegség kórokozóját azonosították, amely egy generációval ezelőtt még ismeretlen volt. Egyre több gondot okoz a mikroorganizmusok evolúciója és a gyógyszerrezisztencia, és bár a madárinfluenza-vírusnak a várakozásokkal ellentétben eddig nem alakult ki emberről emberre terjedő változata, a következő, világméretű influenzajárványt valószínűleg a madárinfluenza-vírus egyik változata idézi elő, és akár 1,5 milliárd embert sújthat.

LEBUKÁS A World of Warcraftban bukott le egy számítógépes csalássorozat miatt körözött magyar bűnöző - adta hírül a Békés Megyei Online (beol.hu) hírportál. A világ egyik legnépszerűbb, több millió felhasználó által látogatott virtuális univerzumában bukkant a több éve szökésben lévő, letöltendő szabadságvesztés elől bujkáló férfire két szeghalmi rendőr. A rendőrök szintén rendszeres látogatói a fantasyvilágnak, ahol elmondásuk szerint a játékostársaik által elejtett információk vezették el őket az ORFK top21-es listáját is megjárt K. J. I.-hez.

POTYASZÖRF Potyaszörfözés (piggybacking) gyanújával letartóztattak Londonban egy internetezőt: a feltételezett tettest egy nyugat-londoni ház előtt látták meg a járőrök, a kerítés tetején ücsörgött, ölében laptoppal. A 39 éves férfi azt mondta, hogy egy közeli ház vezeték nélküli internetkapcsolatát használja. Azonnal letartóztatták, és csak óvadék ellenében helyezték szabadlábra, amíg a vizsgálat lezárul. A potyaszörfözés ugyanis a számítógéppel való visszaélésről szóló törvénybe ütközik. Idén ez már nem az első eset, Közép-Angliában egy párt azért tartóztattak le, mert autóból kapcsolódtak drót nélküli magánhálózatra. A nyugat-londoni Gregory Straszkiewicz ügyében pedig már ítélet is született, ötszáz fontot, azaz körülbelül 190 ezer forintot kellett fizetnie és egy évre próbára bocsátották. A wifi-kapcsolatok illetéktelen használata Magyarországon is büntetendő.

Figyelmébe ajánljuk