cyberhírek

  • .
  • 2010. szeptember 16.

Tudomány

Időmérleg Egy friss felmérés szerint az amerikaiak több időt töltenek a Facebookon, mint a Gmailen, a YouTube-on és a Google keresőjében együttesen. A Yahoo visszaszorult egy év alatt. Kibertámadás Propagandacélból, az iraki háborút bírálva indított kibertámadást az "iraq resistance" nevet használó cracker amerikai nagyvállalatok ellen: az új féreg a múlt héten a spamforgalom 10 százalékát generálta. Menekülés Egy japán újságírót úgy szabadítottak ki afganisztáni fogságából, hogy twitterüzeneteket küldött fogvatartója mobiljáról, miközben azt mutatta meg neki, hogyan kell használni az internetet az új telefonon. Filmkalózok A múlt héten kiterjedt nemzetközi filmletöltő hálózatot számoltak fel 13 európai országban, köztük Magyarországon a belga hatóságok irányításával.
A csoport elsősorban holland nyelven szinkronizált filmek bemutató előtti letöltését tette lehetővé.

Robotbőr Leheletfinom érintést érzékelő mesterséges bőrfelületet fejlesztett ki két amerikai kutatócsoport. Így finom mozdulatokra képes robotot készíthetnek, amely nem töri össze a tojást, de elég erős ahhoz, hogy megtartson egy serpenyőt.

Táncelemzés Brit kutatók elkészítették a nők szemében vonzó táncmozdulatok első alapos elemzését. A nők érdeklődését leginkább a test középső része, a törzs, a vállak és a nyak mozgásával lehet felkelteni, ezek a mozdulatok ugyanis az egészség, a lendület és az erő elsődleges jeleit hordozzák.

Földsúrolók A Holdnál ötször, illetve kétszer közelebb húzott ela Föld mellett múlt szerdán egy-egy kisbolygó. Az égitestek nagysága egy személyautóhoz, illetve kisebb teherautóhoz fogható. Föld-távolságuk kicsi volt, de becsapódásuktól nem kellett tartani.

Berepülés A legveszélyesebb és legszelesebb zónákba is berepülő robotrepülőgéppelvizsgálta az Earl hurrikánt a NASA. A távirányítású berendezés a szélvihar olyan veszélyes zónáiba is bejutott, ahová ember vezette géppel sosem repülnének. A NASA számára átalakított Global Hawk nevű robotrepülőgép megfigyeléseivel a szakemberek pontos térbeli adatokat nyertek a hurrikánban jellemző hőmérsékletről, a vízgőz és a folyékony vízcseppek térbeli eloszlásáról, illetve ezek időbeli változásáról. A repülőgépen lévő mikrohullámú detektorral első alkalommal nyílt lehetőség egyszerre több eltérő légréteg, illetve akár a hurrikán alatti földfelszín együttes elemzésére, akár a legerősebb szeleket mutató régiókban is.

Öngyilkos robotok Az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA Goddard űrközpontjának mérnökei újfajta robotokat fejlesztettek ki a világűr kutatására: a robotkollektíva egyes tagjai a társas rovarok mintájára képesek lesznek szükség esetén feláldozni magukat a raj érdekében. A kutatók már régóta dolgoznak önálló robotrajok kifejlesztésén, amelyeket például a Mars felkutatása során lehetne bevetni. Azilyen bevetéseknél minden egyes robot egyben kockázatot is jelent, hiszen ha meghibásodik, könynyen összeütközhet például a raj többi tagjával. Ezért van szükség arra, hogy minden egyes robot képes legyen felismerni azokat a jeleket, amelyek közelgő vesztére utalnak. Ahogy az önszerveződő rajok ötlete, úgy az egyes rajtagok önfeláldozásáé is az államalkotó rovaroktól származik.

Alkoholszonda A részeg sofőrök vezetését megakadályozó autó után alkoholszondás mobilt készített két olasz feltaláló. Találmányukprototípusát a sanghaji világkiállításon mutatták be.A telefon érzékelőivel képes kiszagolni az alkoholt a leheletben, és jelez, ha az illető túl sokat ivott. A feltalálópáros az elmúlt években már kifejlesztett egy rendszert, amely nem hagyja elindulni az autót, ha a volán mögött ülő felöntött a garatra.

Varázsgomba Amerikai kutatók tanulmánya szerint ha rákbetegeknek egyetlen alkalommal közepes dózisú pszilocibint - az LSD-hez hasonló hatású hallucinogént - adtak, mérhetően kevésbé voltak depressziósak az alkalmazás után hat hónappal, mint azok, akik placebót kaptak. Az eredmény újraéleszt egy korábban reménykeltően indult területet: már az 1950-es, majd az 1970-es években is úgy találták, hogy bizonyos páciensek hangulata jelentősen javult, szorongása enyhült a hallucinogének hatására. Az LSD-vel végzett kutatások azóta a szigorú amerikai szövetségi szabályozás miatt megszakadtak.

Ritkaföldfémválság Egy teljesen új és szokatlan nyersanyagválság van kibontakozóban: a világ felhasználásának 97 százalékát biztosító Kína radikálisan csökkentette a ritkaföldfémek kivitelét. A ritkaföldfémeket számos fejlett technológiai területen használják, a terbium például 80 százalékkal csökkentheti az izzók áramigényét, míg a diszprózium egészen kis darabkája is jelentősen csökkentheti az elektromotorok mágnesének súlyát. Ritkaföldfémeket használnak a rakéták irányítórendszereiben, repülőgépek sugárhajtóműveiben, műholdakban és kommunikációs berendezésekben is. A világ gyakorlatilag teljes mértékben ki van szolgáltatva Kína szállításainak, mivel a ritkaföldfém készleteinek harmada Kínában található. Miközben a nyugati iparosodott országok az alacsony beszerzési árak miattelhanyagoltáka nyersanyag kitermelését, Kína nagy hangsúlyt helyezett a bányászatra. Az export visszafogását Kína az alacsony árak mellett nemzetbiztonsági érdekeivel, környezetvédelmi megfontolásokkal és az illegális kitermelés elleni harccal indokolta.A kínálat mesterséges csökkentése természetszerűleg az árak emelkedését vonja majd maga után, és a kitermelésben érdekelt bányavállalatok piaci értéke is növekedni fog.

Figyelmébe ajánljuk