cyberhírek

  • .
  • 2011. március 17.

Tudomány

Turing-díj A Harvard brit professzora, Leslie Valiant kapta meg idén a számítástechnika legrangosabb elismerését, a 250 ezer dollárral járó Turing-díjat. Valiant fő kutatási területe a számítógépek tanulási folyamata és a mesterséges intelligencia.
Részt vett az IBM Watson nevű szuperszámítógépének kifejlesztésében, amely a Jeopardy című televíziós vetélkedőben szerepelt.

Eltűnt személy Fél éve nem találják a Pirate Bay fájlcsere-központ egyik alapítóját: az első fokon társaihoz hasonlóan börtönbüntetésre és több millió dolláros kártérítésre ítélt Gottfrid Svartholm állítólag hónapok óta Kambodzsában van, és súlyos beteg.

Világranglista Továbbra is a Harvard a világ legjobb egyeteme a Times Higher Educationvilágranglistájaszerint. Mögötte a pasadenai Caltech, majd a bostoni MIT műszaki egyetemek következnek, utánuk a Stanford és a Princeton. A brit Oxford és Cambridge holtversenyben a hatodik.

Műhold Felmondta a szolgálatot a Raduga-1 orosz katonai távközlési műhold, és más űreszközöket veszélyeztet. A műholdat 2004-ben állították geostacionárius pályára, ám most letért róla, és már két japán műholdat is el kellett vinni az útjából.

Óriáskábel Izland a világ leghosszabb tenger alatti, elektromos áramot szállító kábelének lefektetésére készül,amelyen geotermikus forrásból termelt áramot juttatnának Európába. A kábelen évi ötmilliárd kilowattórányi elektromos energiát tudna Izland a kontinensre exportálni.

Siklóernyő A sok tízezer tonnás tengerjáró hajók üzemanyag-fogyasztását drasztikusan csökkentő speciális vitorlátmutatott bea német SkySails cég. Optimális körülmények között az ernyő 35 százalékot is megspórolhat a hajók üzemanyag-fogyasztásából.

Twittervezér Meghaladta a százezret Fidel Castro visszavonult kubai vezető követőinek száma a Twitter internetes közösségi portálon, ezzel a "líder máximo" az első kubai, aki átlépte ezt a határt a mikroblogoldalon.

Földrengés A japán földrengés után pár órával a Google aktiválta azt aszemélykereső alkalmazását, amelyet már több alkalommal is használt, legutóbb például az egyiptomi forradalom kapcsán. Ez a weboldal segít megtalálni az eltűnt személyeket, illetve információval szolgál azokról, akiket keresnek. A Google válságkezelő központja térképen mutatja a földrengés szempontjából lényeges helyeket és a segélyközpontok elérhetőségeit is. A Japánt sújtó földrengés során elmozdult kőzettömegek a Föld forgását is befolyásolták. A Föld tengelyforgási idejeaz eseménytől1,6 mikromásodperccel rövidült, és tehetetlenségi tengelye 10-25 centiméternyit mozdult el.

Kémiaportál A kémiát mint szerethető tudományt mutatja be a chemgeneration.com weboldal, a magyar fejlesztésű portál a következő hónapokban tíz országban tizenegy nyelven debütál. Az internetes tudásbázist a kémia nemzetközi éve alkalmából a Magyar Kémikusok Egyesülete (MKE) és a BASF Hungária hozta létre. Az oldal szórakoztató módon mutatja be a kémia történetét, eredményeit és a civilizáció fejlődésére gyakorolt hatását.

Elektronikus orr Befejezés előtt áll a terroristák kiemelését szolgáló közös orosz-NATO-projekt, a szigorúan titkos Standex, egy olyan készülék, amelyet elektronikus orrnak is neveznek. A Standex távolról már a 200 gramm trotilnak megfelelő mennyiségű robbanóanyagot is kiszagolja. A készülék prototípusát március 2-án mutatták be az Oroszország-NATO Tanács nagyköveti találkozóján, a terepkísérletekre a párizsi metró néhány zsúfolt állomását választották ki. A kísérletsorozatok sikere esetén beindulhat a gyártás, és a tervezők szerint az első példányok már a 2014-es szocsi téli olimpiára elkészülhetnek. A Standex-projektet Franciaország, Oroszország, az Egyesült Államok, Németország és Hollandia finanszírozza, és ezek az országok lesznek a szabadalom tulajdonosai.

Vízhiány A globális vízháztartás átalakulása a nem túl távoli jövőben kihatással lesz a Föld minden társadalmára és ökoszisztémájára - figyelmeztettek a kutatók a Canadian Water Network nemzetközi konferenciáján. Jelenlegi előrejelzéseik szerint a vízhiány rövid időn belül jelentősen növekedni fog. A kutatók becslései alapján a víz iránti kereslet egy generáción belül számos régióban negyven százalékkal is meghaladja majd a kínálatot. Ezáltal világszerte minden harmadik ember mindössze feleannyi vízhez jut majd csak hozzá, mint amennyi az alapszükségleteihez elegendő lenne. Az elsősorban a mezőgazdaság és az energia-előállítás fokozódó igényei következtében jelentkező vízhiánnyal egy időben az árvízi katasztrófák gyakorisága várhatóan nőni fog. A rizikóterületeken eddig "évszázados" eseményként besorolt árvizek, mint amilyenek legutóbb Pakisztánt és Ausztráliát sújtották, immáron húszévente fognak bekövetkezni. Egyes helyeken túl sok lesz a víz, máshol pedig túl kevés anélkül, hogy ezt előre meg tudnánk jósolni. A víz iránti szükséglet növekedésével megnő a vele kapcsolatos technológiák és szolgáltatások jelentősége. E piaci szegmenst jelenleg 400 milliárd dollárra becsülik, 2020-ra azonban várhatóan már évi egybillió dollárt fog kitenni.

Víztisztító Hordozható víztisztító berendezést fejlesztett ki a németországi Kasseli Egyetem a katasztrófa sújtotta területekre. A PAUL (Portable Aqua Unit for Livesaving) névre keresztelt hátizsákot a Terre des Hommes nemzetközi gyermekvédelmi szervezet Haitin és Indonéziában teszteli. Az indonéziai Jáva szigetén a Merapi vulkán tavalyi kitörését követően jelenleg 300 ezer ember tengődik szükségszálláson, ahol szűkösen áll csak rendelkezésükre tiszta víz. Negyvenezerre tehető azon gyerekek száma, akik emiatt hasmenésben, lázas betegségben és bőrkiütésben szenvednek.

Figyelmébe ajánljuk