cyberhírek

  • .
  • 2011. május 19.

Tudomány

Orvtámadás Az USA Today kinyomozta, hogy a Facebook titokban egy PR-céget bérelt fel, hogy a Google-t gyalázó bejegyzéseket és cikkeket juttasson be a népszerű amerikai blogokra, hírportálokra és a nyomtatott sajtóba. Egy blogger buktatta le a megrendelőket. Hasonmás Másodszor törölték a Facebookról Mark Zuckerberget.
Nem a cég milliárdos alapító-vezérigazgatóját, hanem egy indianapolisi ügyvédet, akit pechjére ugyanígy hívnak. A hivatalos indoklás hamis személyazonossággal történt regisztráció volt.

Önmérséklet Mobiltelefonálásuk korlátozására biztatta hivatalosan egy indiai állam az újdonsült feleségeket, hogy kevesebb legyen a válás. Pandzsáb nőügyi bizottsága a házasságoknak legalább az első két évére kéri ezt a feleségektől.

Adatellenőrzés Rekordszintet ért el tavaly Lengyelországban a mobiltelefonok és számítógépek adatainak ellenőrzése: az 1,4 millió kikért adat 400 ezerrel haladja meg a 2009-ben följegyzett értéket. Az adatok iránt legtöbbször a rendőrség, az ügyészség, a titkosszolgálatok és bíróságok érdeklődtek.

Bevásárlás A Microsoft 8,5 milliárd dollárért megvásárolta a Skype internetes telefonszoftvert. Ez a Microsoft legnagyobb akvizíciója az utóbbi három évtizedben, a 2003-ban alapított Skype-nak mára már 663 millió regisztrált felhasználója van.

Békapusztulás Az európai uniós országokban az utóbbi tíz évben mintegy egymilliárd békát faltak fel élelmiszer gyanánt, és ezzel a Pro Wildlife természetvédelmi szervezet szerint tetemesen hozzájárultak a kétéltűek világszerte tapasztalható pusztulásához. Az unió 2000 és 2009 között több mint 46 ezer tonna békaterméket importált.

Virtuális Schengen Az Európai Unió Law Enforcement Work Party nevű szervezete februárban zárt ajtók mögött tartott tanácskozást, ahol főként a hamisítás és kalózkodás elleni fellépés volt a téma. A titkos gyűlésjegyzőkönyvemost vált publikussá, és az derült ki belőle, hogy az EU a kínaihoz hasonló tűzfallal venné körbe magát az interneten, és az összes európai internetszolgáltatót a központilag meghatározott feketelistán szereplő oldalak blokkolására kötelezné.A kezdeményezés az "egységes, biztonságos európai kibertér" elérését tartja fő célnak, ennek érdekében vezetné be a "virtuális schengeni határt" és az illegális tartalmakat kínáló oldalak blokkolását.

Kis-Magyarország JakabszállásonMagyarország alakú kertet alakítottak ki, amiturisztikai és botanikai látványosságként is egyedülálló lesz Közép-Európában. Az ország 93 ezer négyzetméteres domborzati és vízrajzi makettjén már elkészült a teljes parkosítás, de a fák és cserjék növekedése miatt csak évek múlva lesz teljes az összkép.

Konspiráció Lassú, de hatékony módszert alkalmazott Uszáma bin Ládin a külvilággal való kapcsolattartásra az interneteléréssel nem rendelkező rejtekhelyén- adta hírül az Origo az AP hírügynökség nyomán. Az al-Káida-főnök rejtekhelyéről futárok hozták-vitték az e-maileket, amelyeket pendrive-okon tároltak. A terroristavezér a saját számítógépén olvashatta a leveleket az abbottabádi házban, az elmentett válaszokat azután megint a futárok vitték el valamilyen biztonságos helyre, ahonnan feladták őket e-mailben. A rendszer a bizalomra és a titoktartásra épült, és még az amerikai hírszerzés öreg rókáit is meglepte, milyen hosszú időn át üzemelt. Az erődített villán való rajtaütés során a kommandósok rengeteg elektronikus adathordozót is magukkal vittek, amelyeken több ezer üzenetet és több száz e-mailt találtak. A Navy SEAL körülbelül száz pendrive-ot gyűjtött össze Bin Ládin rejtekhelyén. Az amerikai hírszerzés és az FBI hamarosan bírósági végzések áradatát indíthatja meg az érintett internet- és e-mail-szolgáltatók felé, hogy kiadassa velük a postafiókok tulajdonosainak adatait.

Napelemes repülő Végrehajtotta első nemzetközi útját Bertrand Piccard napelemes repülője, a Solar Impulse, amellyel hamarosan már a Földet akarják megkerülni. A Solar Impulse 64 méteres fesztávolságú szárnyain 12 ezer szilíciumcellát helyeztek el, ezek gyűjtik be a Nap energiáját a négy, egyenként 10 lóerős villanymotor működtetésére. A gép tömege 1,6 tonna. A repülő korábbi tesztrepülésein jól teljesített, helyenként 8500 méterre emelkedve átszelte már Svájcot, és 24 órát töltött a levegőben.

Cenzúra A Riporterek Határok Nélkül (RSF) jogvédő szervezet aggodalmának adott hangot amiatt, hogy a török információtechnológiai hivatal a jövőben az internet-hozzáférést korlátozó szűrőszoftver használatát tenné kötelezővé a polgárok számára. A török internetezőknek négy szűrési lehetőség (család, gyerekek, háztartás, standard) közül kell választaniuk, így a preferált kategóriától függően bizonyos honlapokat nem tudnak majd megnyitni. Törökországban jelenleg több mint hétezer honlap elérhetőségét korlátozzák, sok esetben anélkül, hogy erről bírósági határozat született volna.

Exobolygók A Földhöz hasonló 86 bolygón kutatják az élet nyomait amerikai tudósok egy Nyugat-Virginiába telepített óriás rádióteleszkóp segítségével, egy új program keretében. A teleszkóp a héten kezdte meg a megfigyelést és az adatgyűjtést napi huszonnégy órában, a NASA által a Kepler-program keretében összeállított listáról kiválasztott 86 bolygó mindegyikén. A Kepler-program során februárban 1235 exobolygót (idegen csillagok körül keringő vagy extraszoláris bolygót) fedeztek fel, amelyeken potenciálisan előfordulhat élet. A program várhatóan egy évig tart, és egymillió amatőr csillagász vesz benne részt az adatok személyi számítógépen történő feldolgozásával.

Figyelmébe ajánljuk

Mi, a színek

  • Kiss Annamária

Már az elején világos, hogy a színeknek jelentőségük lesz. A gárda egyik fele piros és fehér ruhát visel, vannak, akik talpig pirosban játszanak, mint az életre kelt Mefisztó (Szacsvay László) is (jelmez: Nagy Fruzsina). A hatalom kiszolgálói, a megalkuvók púderrózsaszínben virítanak.

Perpatvar mobile

A XXI. magyar tánc – e-moll hangneme ellenére életteli verbunkos – szinte csak szignálként szolgál a Fesztiválzenekar Brahms-koncertjén: természetesen arra várunk, hogy a hegedűre és csellóra írt Kettősverseny felcsendüljön, amelynek komponálását maga a szerző egy levelében „mulatságos ötletnek” nevezett. Nem véletlenül: ez egy hálátlan műfaj.

Huszonhét másodperc

  • Pálos György

A történet közismert: az indiai-brit származású, jelenleg az Egyesült Államokban élő Salman Rushdie-ra az 1988-ban megjelent Sátáni versek című regénye miatt Homeini ajatollah a megjelenést követő évben kimondta a fatvát, amely szerint minden muszlim joga és kötelessége végrehajtani rajta a halálos ítéletet.

Kampány

Amikor az idiotizmus a megszokottnál is erősebben tombolt egy aktuális kampányban, egy-egy mondat erejéig rendre kitértünk arra: a Fideszben vajon mit gondolhatnak odafönt a saját szavazóikról? Mire taksálják őket, akik döntenek arról, hogy milyen ún. narratívával etessék azt a tömeget, amelynek a jólétüket (tízemeletes jacht, orangerie meg fakazetta, lásd mint fent) köszönhetik. (Persze, pontosan tudjuk a választ: az urak számára annyit érnek a híveik, amennyijük van.)

Elandalodni Andalúziában

Spanyolhon. Tarka hímü rét. Tört árnyat nyujt a minarét. Bús donna barna balkonon mereng a bíbor alkonyon… álljunk csak meg egy pillanatra, nem is oly bús, inkább vidám, széles mosolyához milyen jól áll ez a fess ezredes! Aire fresco… hermosos caballos… bien, mi coronel. Jerez szőlővesszeiről szakadatlan csepeg valami kis nektár.

Az élet kapuja

  • Jeszenszky Géza
Sokan, de talán nem elegen érezzük ebben az országban, hogy sokszázadnyi megpróbáltatás, tragédia után a magyarság hajója a NATO- majd az EU-tagsággal biztos kikötőben horgonyzott le. A mostanában sokat emlegetett író, Herczeg Ferenc Az élet kapuja c. történelmi regényének címét kölcsönözve, Magyarország előtt kitárult az élet, a jobb jövő kapuja.

Fecseg a felszín

A NER-sajtó valóságos kampányt folytat a nem a saját hold­udvarba sorolt közvélemény-kutatók ellen. A közölt adatok „pontossága” azonban nem feltétlenül valamiféle ideológiai részrehajlás következménye.

 

A hárítás magasiskolája

Az állami gondozottaknak járó otthonteremtési támogatásból vett egy lerobbant csanádpalotai házikót Alexandra. Az ingatlanvásárlásra a kijelölt utógondozó és az illetékes gyámhivatal is rábólintott. Most viszont újszülött kisfiával nem engedi visszaköltözni oda a helyi gyermekjóléti szolgálat.