cyberhírek

  • .
  • 2011. június 2.

Tudomány

Adatátvitel Optikai adatátviteli rekordot értek el európai kutatók, akik egy egyszerű lézersugárral 26 terabit/másodperces letöltési sebességet hoztak létre. Ezzel a technológiával egy másodperc alatt 691 darab 4,7 gigabájtos DVD-nek megfelelő adatmennyiség továbbítható. Tőzsdecápa A LinkedIn közösségi karrierépítő oldal két óra alatt megduplázta értékét tőzsdére lépése után.
Ez 109 százalékos árfolyam-emelkedést jelent a bevezetés napján, ami megerősíti az új dotkomlufi miatt aggódó szakértők érveit.

Sebgipsz A töréseknél alkalmazott gipszeléshez hasonló eljárást javasolnak amerikai orvosok a bőrsérülések gyógyításánál is. Az új típusú kötés megelőzi, hogy a sérült bőrfelszín deformálódjon, ezáltal jelentősen csökkenti a hegesedés mértékét.

Tektonika Az Alföld északi része a tektonikai mozgások miatt az elmúlt néhány évtizedben tíz centimétert süllyedt, miközben az Északi-középhegység emelkedett: árvízi szempontból a jelenség fontos, mert lelassulhat a Kárpátokból érkező víz kifolyása - közölte a Geodézia Zrt.

Életöröm A művészeteket befogadóként élvező vagy aktívan gyakorló emberek elégedettebbek az életükkel, függetlenül attól, hogy milyen az iskolázottságuk vagy mennyire gazdagok - állapították meg norvég kutatók.

Mobilfizetés Az eBay amerikai aukciósportál és leányvállalata, a PayPal üzleti titkok eltulajdonításáért beperelte a Google-t. A Google a PayPaltől szerződtetett szakértők segítségével indít saját mobilfizetési szolgáltatást.

Hieroglifa Rejtett hieroglifákat fedezett fel a robot Kheopsz fáraó piramisában: a vörös festékkel írott szöveg megfejtése segíthet megérteni, hogy mire szolgált az építmény négy belső járata.

Csillagfény A Napnál hárommilliószor fényesebb, magányos csillag ragyog a Tarantula-köd centrumában - derítette ki a világ egyik legnagyobb távcsőrendszere, a Chilében működő Európai Déli Obszervatórium.

Óriáshajó A Shell olajipari óriáscég a világ legnagyobb hajójának építésébekezdett - adta hírül az Index az olajcég közleménye nyomán. A Prelude FLNG nem fér bele egyetlen hajózási kategóriába sem, valójában inkább mobil fúrótoronyra hasonlít, és maga a cég sem egyszerűen hajóként, hanem a legnagyobb emberkéz építette vízen úszó tárgykénthivatkozik rá. A Prelude tervezett hossza 488 méter, szélessége 74 méter, vízkiszorítása 600 ezer tonna. Összehasonlításként a valaha épített legnagyobb hajó, aSeawise Giantszupertanker 460 méteres volt, a jelenleg szolgálatot teljesítő hajók között aMaersk E osztálynyolc konténerszállító teherhajója a legnagyobb, 400 méterrel. A legnagyobb repülőhordozó anyahajók 300-340 méteresek, a vízkiszorításuk 60-100 ezer tonna között mozog. A legendás Titanic a maga 269 méterével és 50 ezer tonnájával eltörpül a Prelude mellett. A tervek szerint a hajó évi 5,3 millió tonna gázt tud majd kitermelni, ez nagyjából Hongkong energiaszükségletének fedezésére elég. A számítások szerint ez a megoldás sokkal olcsóbb és környezetbarátabb, mintha fúrótornyokkal termelnék ki a földgázt a tenger alatti lelőhelyekről.

Stresszhatás A középkorú agy az elszenvedett stresszhatások miatt válik kevésbé rugalmassá - állapították meg patkánykísérleteik alapján amerikai kutatók. A kiállt stressz miatt az állatok agyának tanulásért felelős egyik területén az idegsejtek képlékenysége, az új kapcsolódások létrehozásának képessége csökkent. A megállapítás magyarázatot adhat arra, hogy miért hanyatlanak szellemileg egyesek nagyobb ütemben, mint mások. Az eredmények szerint az öregedés jelentősen csökkenti az agy képességét arra, hogy megfelelő választ adjon egy stresszhatásra, ami pedig a tanuláshoz alapvetően szükséges.

Emléktörlés A szervezet stresszválaszáért felelős egyik hormon blokkolása megváltoztathatja, ahogyan az emberek később felidézik negatív emlékeiket - állapították meg kanadai kutatók. A metyrapon elnevezésű hatóanyag egy szteroidhormon, a kortizon szintézisét blokkolja. A hormon túl magas és túl alacsony szintje is rosszat tesz a memóriának, mesterséges adagolása pedig elhomályosítja a negatív emlékeket. A kutatók szerint a szert a későbbiekben alkalmazhatják olyan embereknél, akik súlyos stresszhatáson estek át, és azt nem tudták feldolgozni.

Erdőpusztulás Görögország területének megfelelő nagyságú erdő vész el évente a világon a Természetvédelmi Világalap (WWF) német tagszervezetének számításai alapján. A környezetvédők szerint az elmúlt nyolcezer évben az erdők 35 százaléka semmisült meg. Míg azonban a múltban elsősorban a mai ipari országok erdőterülete csökkent, ma szinte kizárólag a trópusokra jellemző a szomorú tendencia. Az erdőpusztulás a szén-dioxid-kibocsátás révén nagyobb mértékben járul hozzá az éghajlatváltozáshoz, mint az egész közlekedési szektor - tehát minden autó, hajó, repülő és teherautó együttvéve.

Hanglokátor Egyes vakok olyan ügyessé válnak a szájukkal keltett hangokból visszatérő hullámok érzékelésében és megkülönböztetésében, hogy hegyi kerékpározásra vagy labdajátékokra is vállalkoznak. Kanadai kutatók mágneses rezonanciás vizsgálatokkal kimutatták, hogy az érintettek ehhez agyuknak azt a területét használják, amely a vizuális képalkotásban játszik szerepet. A gyerekkoruk óta vak önkéntesek szabad térben ismertek fel például autót vagy fát úgy, hogy kattogó hangokat keltettek, és figyelték a visszaverődő halk zajt.

Árverés Általános meglepetésre minden várakozást felülmúló rekordáron, 1,32 millió euróért kelt el egy 1932-ből származó Leica fényképezőgép egy bécsi árverésen. Egy névtelenséget kérő ázsiai vásárló adta meg a nem remélt összeget a Leica márkájú fényképezőgépek sorozatgyártásának megkezdése előtt készült, rendkívül ritka kameráért, amelynek értékét előzetesen 350-450 ezer euróra taksálták a patinás galéria becsüsei. Az ősfényképezőgép egyike annak a 25 tesztkamerának, amelyeket a wetzlari Ernst Leitz Optikai Művek készített két évvel a később világhírűvé vált Leica fényképezőgép piaci bevezetése előtt.

Figyelmébe ajánljuk

Mi, a színek

  • Kiss Annamária

Már az elején világos, hogy a színeknek jelentőségük lesz. A gárda egyik fele piros és fehér ruhát visel, vannak, akik talpig pirosban játszanak, mint az életre kelt Mefisztó (Szacsvay László) is (jelmez: Nagy Fruzsina). A hatalom kiszolgálói, a megalkuvók púderrózsaszínben virítanak.

Perpatvar mobile

A XXI. magyar tánc – e-moll hangneme ellenére életteli verbunkos – szinte csak szignálként szolgál a Fesztiválzenekar Brahms-koncertjén: természetesen arra várunk, hogy a hegedűre és csellóra írt Kettősverseny felcsendüljön, amelynek komponálását maga a szerző egy levelében „mulatságos ötletnek” nevezett. Nem véletlenül: ez egy hálátlan műfaj.

Huszonhét másodperc

  • Pálos György

A történet közismert: az indiai-brit származású, jelenleg az Egyesült Államokban élő Salman Rushdie-ra az 1988-ban megjelent Sátáni versek című regénye miatt Homeini ajatollah a megjelenést követő évben kimondta a fatvát, amely szerint minden muszlim joga és kötelessége végrehajtani rajta a halálos ítéletet.

Kampány

Amikor az idiotizmus a megszokottnál is erősebben tombolt egy aktuális kampányban, egy-egy mondat erejéig rendre kitértünk arra: a Fideszben vajon mit gondolhatnak odafönt a saját szavazóikról? Mire taksálják őket, akik döntenek arról, hogy milyen ún. narratívával etessék azt a tömeget, amelynek a jólétüket (tízemeletes jacht, orangerie meg fakazetta, lásd mint fent) köszönhetik. (Persze, pontosan tudjuk a választ: az urak számára annyit érnek a híveik, amennyijük van.)

Elandalodni Andalúziában

Spanyolhon. Tarka hímü rét. Tört árnyat nyujt a minarét. Bús donna barna balkonon mereng a bíbor alkonyon… álljunk csak meg egy pillanatra, nem is oly bús, inkább vidám, széles mosolyához milyen jól áll ez a fess ezredes! Aire fresco… hermosos caballos… bien, mi coronel. Jerez szőlővesszeiről szakadatlan csepeg valami kis nektár.

Az élet kapuja

  • Jeszenszky Géza
Sokan, de talán nem elegen érezzük ebben az országban, hogy sokszázadnyi megpróbáltatás, tragédia után a magyarság hajója a NATO- majd az EU-tagsággal biztos kikötőben horgonyzott le. A mostanában sokat emlegetett író, Herczeg Ferenc Az élet kapuja c. történelmi regényének címét kölcsönözve, Magyarország előtt kitárult az élet, a jobb jövő kapuja.

Viszlát, Észak, viszlát, Nyugat!

  • Ljupcso Popovszki

Május 8-án országgyűlési és elnökválasztást tartottak Észak-Macedóniában. A VMRO-DPMNE párt tönkreverte a 2017 óta kormányzó baloldalt: 58 mandátumot szereztek a 123 tagú törvényhozásban, az Európa-párti Szociáldemokrata Unió az eddigi 41 helyett csak 18-at. A VMRO-DPMNE jelöltje nagy fölénnyel nyerte az elnökválasztást is. Hogyan jöttek vissza a játékba az egykor Nikola Gruevszki által vezetett nacionalisták?

 

Fecseg a felszín

A NER-sajtó valóságos kampányt folytat a nem a saját hold­udvarba sorolt közvélemény-kutatók ellen. A közölt adatok „pontossága” azonban nem feltétlenül valamiféle ideológiai részrehajlás következménye.

 

A hárítás magasiskolája

Az állami gondozottaknak járó otthonteremtési támogatásból vett egy lerobbant csanádpalotai házikót Alexandra. Az ingatlanvásárlásra a kijelölt utógondozó és az illetékes gyámhivatal is rábólintott. Most viszont újszülött kisfiával nem engedi visszaköltözni oda a helyi gyermekjóléti szolgálat.