cyberhírek

  • .
  • 2011. július 7.

Tudomány

200 millió Naponta kétszázmillió bejegyzést számlál a rövid szöveges üzenetekkel megtöltött Twitter mikroblog. Tavaly még 65 millió üzenet jutott egy napra, 2009 januárjában pedig csak alig kétmillió "tweet" érkezett a közösségi portálra. Zombihálózat Több mint négymillióra becsülik biztonságtechnikai szakértők a TDL vírus által megfertőzött pécék számát.
A vírus három hónapja bukkant fel, és már a negyedik verziója szervezi távolról irányítható zombihálózatba a megtámadott gépeket.

Adathalászat Valószínűsíthető, hogy magyar adathalászok dolgoznak a Facebookon. A beugratós módszerrel gyűjtött e-mailcímeket feltehetően kéretlen reklámok küldésére használják. Az egyik leginkább terjedő üzenet szerint VV4 Veronika meztelenül pózolt a görög televíziónak.

Túlterhelés A múlt héten az orosz szövetségi titkosszolgálat a moszkvai repülőtéren letartóztattaa legnagyobb orosz online fizetési rendszert üzemeltető vállalkozás, aChronoPayvezetőjét, mivel azzal gyanúsítják, hogy utasítására túlterheléses támadásokat indítottak a cég versenytársa ellen.

Ingyen wifi Ingyenes wifi-szolgáltatást nyújt a XIII. kerületi önkormányzat "Kerületi kártyá"-val rendelkező lakosainak a közterületeken és közintézményekben, hat helyszínen. A fejlesztéssel a kerület lakosságának több mint 10 százaléka juthat ingyenesen szolgáltatáshoz.

Szuperrugalmas Szuperrugalmas ötvözetet fejlesztettek ki Japánban, amely rendkívüli hőmérsékleten is visszaugrik eredeti formájába - közölték pénteken japán kutatók, hozzátéve, hogy reményeik szerint az ötvözet a későbbiekben épületekbe beépítve felfoghatja a földrengésből származó rázkódásokat.

Szövegelemzés Szövegelemző algoritmussal próbálják kideríteni izraeli kutatók, hogy vajon hány szerzője lehetett a Bibliának. ASzentírás esetében a szoftverrel azokat a szövegrészeket vizsgálják, amelyekről a kutatók korábban is feltételezték, hogy azonos szerző jegyezte le őket, majd az elemzést kiterjesztették azokra a versekre is, amelyeket ketten írhattak le. Ilyen például Ézsaiás próféta könyve, amelyről korábban is sejtették, hogy két szerző munkája. A kutatók korábban a 39. verset nevezték meg határvonalnak, a szoftver viszont a 33. versnél vélte fölfedezni a változást. Az elemzésekből a vallást is érintő következtetéseket nem kívánnak leszűrni a programozók. Az ilyen szoftvereket számtalan területen lehet majd használni. Az algoritmus például a többszerzős jogszabály-gyűjteményeket is átfésülheti, hogy ne maradjanak benne értelemzavaróan különböző stíluselemek. A bűnüldöző szerveket pedig akkor segítheti, amikor egy névtelen fenyegetés küldőjét próbálják megtalálni. A szóhasználat és a stílus elemzésével még az is kideríthető, hogy férfi vagy nő, illetve milyen korcsoportba sorolható az adott mű szerzője.

Adatvédelem 2010 második felében 68 alkalommal kértek információkat internetfelhasználókról a magyar kormányzati szervek a Google-től, a cégazonban egyszer semadott ki adatokat - adta hírül az Index a Google transzparenciajelentése nyomán. A jelentés összesíti, hogy különböző országok kormányhivatalai hányszor igényeltek adatokat, és a vállalat hányszor adott helyt a kéréseknek. Az összesítés elsősorban bűnügyekkel kapcsolatos adatkérésekre vonatkozik. Ugyanebben az időszakban a magyar adathoz hasonló számú kérés érkezett Beligumból (85) és Japánból (72) - előbbi ország esetében 73, utóbbiban 90 százalékukat teljesítették. A svájci kormány ebben az időszakban egyetlen adatot sem kért, az Egyesült Államok viszont 4604-et, és ennek 94 százalékában meg is kapták a kért információt. Magyarországon kívül csak Törökország zárt 0 százalékos mutatóval.

Virtuális Vatikán A Vatican Wars nevű, a politikát, a vallást és a társadalmi kérdéseket is érintő új online közösségi játékban a katolikus papok bőrébe bújva lehet átélni a papi hivatás mindennapjait. A június közepén indult játék elődje, a PriestVille több mint 30 ezer aktív játékossal büszkélkedhetett. A játék hatásairól készült felmérés kimutatta, hogy a játékosok 30 százaléka többször jár vasárnaponként misére. A 24 év alatti fiatalok 45 százaléka állította, hogy a közösségi játék miatt jobban foglalkoztatja őket a papi hivatás gondolata, 35 százalék pedig sokkal elkötelezettebb lett ezen a téren. Ugyanakkor egyházi körökben rosszallást váltott ki, hogy a Vatican Wars oldalán pápaválasztás is lesz: a virtuális egyházfői címre több mint tízezren jelentkeztek. A döntős jelölteknek olyan kényes kérdésekben kell állást foglalniuk, mint az azonos neműek házassága, az abortusz, a nők pappá szentelése és a cölibátus.

Kémjátszma Eltűnt egy dzsihádista honlap: az as-Samúh című honlap rafinált kibertámadás áldozata lett, ami nemcsak az internetes oldalt, hanem az azt működtető szervert is megtámadta. Egy New York-i székhelyű tanácsadó cég dzsihádista honlapokra szakosodott terrorelhárító szakértője szerint az as-Samúh az al-Káida nemzetközi terrorhálózat egyik kulcsfontosságú propagandafóruma. Az oldal havonta változtatta a webtárhelyét, és feltehetően annak köszönhette működését, hogy valamelyik nyugati kormány hírszerzési forrásnak használta. "Ezek az oldalak olyanok lehetnek, mint a kémműholdak, nagy lehetőséget nyújtanak az információgyűjtésre az ellenfelek körében. Ha törölnék, olyan lenne, mintha valaki a saját kémműholdját lőné le" - mondta a szakértő. Az amerikai védelmi minisztérium nem kommentálta az esetet. A brit hírszerzés korábban elismerte, hogy kibertámadást intézett az al-Káida angol nyelvű internetes hírportálja, az Inspire című oldal ellen, amelyen süteményreceptekkel helyettesítette a bombagyártási tanácsokat.

Figyelmébe ajánljuk