IgNobel 2001: A porlasztószemlélet diadala

  • Bodoky Tamás
  • 2001. október 11.

Tudomány

Aharvardi humorforrás 1991 óta a valódi Nobel-díjak stockholmi bejelentése előtti hétre időzíti gálaműsorát, melyet fergeteges parti keretében prezentálnak a rangos amerikai egyetem Sanders auditóriumában. A kitüntetettek nagyobb része azonban évről évre távolmaradásával tüntet, ami bizonyos szempontból érthető, hiszen a komoly tudósok valódi szaklapokban publikált furcsa eredményeiért osztott IgNobel nem jár pénzjutalommal, a díjazott utazását és szállását sem állja a Valószínűtlen Kutatások Közlönye (www.improbable.com), és a szakmai önéletrajzban sem mutat igazán jól ez a fajta elismerés.
Aharvardi humorforrás 1991 óta a valódi Nobel-díjak stockholmi bejelentése előtti hétre időzíti gálaműsorát, melyet fergeteges parti keretében prezentálnak a rangos amerikai egyetem Sanders auditóriumában. A kitüntetettek nagyobb része azonban évről évre távolmaradásával tüntet, ami bizonyos szempontból érthető, hiszen a komoly tudósok valódi szaklapokban publikált furcsa eredményeiért osztott IgNobel nem jár pénzjutalommal, a díjazott utazását és szállását sem állja a Valószínűtlen Kutatások Közlönye (www.improbable.com), és a szakmai önéletrajzban sem mutat igazán jól ez a fajta elismerés.

A fizikai IgNobelt idén David Schmidt, a Massachusetts Egyetem professzora vehette át Robert Wilson valódi Nobel-díjastól a zuhanyfüggöny beszippantódásának tudományos magyarázatáért. A komplex problémába korábban többeknek beletört az elmélete, Schmidt azonban rábukkant a megoldásra. A professzor sprayszakértő, a dezodoroktól az injektorokig mindenféle porlasztóhoz ért, és a zuhanyrózsát is porlasztóként közelítette meg. Saját fejlesztésű porlasztószimulátor-programba táplálta a tipikus zuhanyrózsa adatait, majd egy kéthetes számítássorozat eredményeképpen meglelte a választ: a zuhanyból kiáramló porlasztott, röptében lehűlő víz mellett légörvény keletkezik, amelynek közepén a kialakuló alacsonyabb légnyomás beszívja a zuhanyfüggönyt (lásd a mellékelt ábrát), és mivel a függöny felül rögzítve van, az alja libben befelé. Schmidt a díjátadó ünnepségen hangsúlyozta, hogy nem az adófizetők pénzén, hanem szabadidejében oldotta meg a kínzó rejtélyt. A 2000-es fizikai IgNobelt egy brit és egy holland tudós kapta megosztva, "békák és egy szumóbirkózó" lebegtetésére irányuló mágneses kísérleteikért.

A további díjazottak közül Lawrence Sherman, a Miami Egyetem pszichológusa óvodások körében vizsgálta a hirtelen hangulatváltozások és a megmagyarázhatatlan össznépi jókedv eredetét, és bár tapodtat sem jutott közelebb a megoldáshoz, bő lére eresztett tudományos közleményekben számolt be közröhejbe fúlt kísérleteiről. A kémiai IgNobel tavaly a University of California biokémikus-csapatát gazdagította, akik a Psychological Medicine című szaklapban megjelent tanulmányukban bebizonyították, hogy a romantikus szerelem biokémiailag megkülönböztethetetlen a súlyos obszesszív-kompulzív személyiségzavartól, és tulajdonképpen nem más, mint az agy szerotonin-háztartásának zavara. A pszichológiai IgNobel nyertesei egy szociálpszichológiai szaklapban bizonyították, hogy az inkompetens emberek önbizalma az átlagnál jóval magasabb.

A biológiai IgNobelt tavaly dr. Richard Wassersug nyerte el, aki különféle Costa Rica-i ebihalfajták összehasonlító megízleléséről (tehát a tudós ízlelte meg az ebihalakat) közölt tudományos publikációt - nota bene: anno 1971-ben, azóta az űrbéli élet lehetőségeit kutatja, és a NASA tanácsadója. Idén az aktívszén-betétes, szellentésálló alsónemű szabadalmáért kapott biológiai IgNobelt Buck Wimer coloradói feltaláló. Az orvostudomány területén 2001-ben Peter Barss és Chittaranjan Andrade indiai kutató diadalmaskodott, előbbi a lehullott kókuszdiók okozta sérülésekről, utóbbi pedig az orrpiszkálásról szóló tanulmányáért részesült elismerésben. A tavalyi díjazott holland tudóscsoport aktus közben készített mágneses rezonanciafelvételek segítségével tanulmányozta a férfi és női nemi szervet, valamint a női orgazmus titkait.

A közgazdaságtan területén a tömegházasság-ipart fellendítő koreai Moon tiszteletes után idén a Michigani Egyetem két szakembere, Joel Slemrod és Wojciech Kopczuk részesült elismerésben, akik bebizonyították, hogy az emberek el tudják halasztani haláluk időpontját, ha a későbbi dátum alacsonyabb örökösödési adóval kecsegtet. Az irodalmi IgNobelt egy harcos brit nyelvművelő, John Richards kapta több évtizedes erőfeszítéseiért, hogy megvédje és népszerűsítse az aposztróf használatát az angol nyelvben a többes szám és a birtokos eset jobb megkülönböztethetősége érdekében. A csillagászok között a dr. Jack és Rexella Van Impe lelkész házaspár bizonyult érdemesnek a kitüntetésre, akik bebizonyították, hogy a szupernehéz fekete lyukak a pokolra vonatkozó minden technikai feltételnek megfelelnek, vagyis a pokolnak egy fekete lyukban kell lennie.

A béke-IgNobelt a lángszóróval egybeépített autóriasztót tervező dél-afrikai feltaláló és az azóta Corvin-lánccal is kitüntetett hazánkfia, Teller Ede után idén Viliumas Malinauskus litván építész nyerte el Sztálin-parkjáért, amely a baltikumi népszórakoztatás terén a Disney-parkok méltó versenytársának ígérkezik. A technológiai elismerést John Keogh és az ausztrál szabadalmi hivatal kapta a kerék szabadalmának benyújtásáért és elfogadásáért, megosztva.

Bodoky Tamás

Eddig

Az elmúlt tizenegy év során IgNobel-díjban részesült többek között: Robert Klark Graham a celebrity-spermabankért (biológia, 1991), Jacques Benveniste az emlékező víz és a vízemlékek internetes átviteli lehetőségeinek felfedezéséért (kémia, 1991, 1998), James F. Nolan et al. a cipzárba akadt pénisz akut ellátásának kidolgozásáért (orvostudomány, 1993), John Mack a földönkívüliek áldozatainak terápiájáért (pszichológia, 1993), Bijan Pakzad a DNS-parfümért (kémia, 1995), Peter Fong az antidepresszánsok kagylókra gyakorolt hatásának vizsgálatáért (biológia, 1998), továbbá George és Charlotte Blonsky a nagy sebességgel pörgő szülőszék felfedezéséért (orvostudomány, 1999).

Figyelmébe ajánljuk

Mi, a színek

  • Kiss Annamária

Már az elején világos, hogy a színeknek jelentőségük lesz. A gárda egyik fele piros és fehér ruhát visel, vannak, akik talpig pirosban játszanak, mint az életre kelt Mefisztó (Szacsvay László) is (jelmez: Nagy Fruzsina). A hatalom kiszolgálói, a megalkuvók púderrózsaszínben virítanak.

Perpatvar mobile

A XXI. magyar tánc – e-moll hangneme ellenére életteli verbunkos – szinte csak szignálként szolgál a Fesztiválzenekar Brahms-koncertjén: természetesen arra várunk, hogy a hegedűre és csellóra írt Kettősverseny felcsendüljön, amelynek komponálását maga a szerző egy levelében „mulatságos ötletnek” nevezett. Nem véletlenül: ez egy hálátlan műfaj.

Huszonhét másodperc

  • Pálos György

A történet közismert: az indiai-brit származású, jelenleg az Egyesült Államokban élő Salman Rushdie-ra az 1988-ban megjelent Sátáni versek című regénye miatt Homeini ajatollah a megjelenést követő évben kimondta a fatvát, amely szerint minden muszlim joga és kötelessége végrehajtani rajta a halálos ítéletet.

Kampány

Amikor az idiotizmus a megszokottnál is erősebben tombolt egy aktuális kampányban, egy-egy mondat erejéig rendre kitértünk arra: a Fideszben vajon mit gondolhatnak odafönt a saját szavazóikról? Mire taksálják őket, akik döntenek arról, hogy milyen ún. narratívával etessék azt a tömeget, amelynek a jólétüket (tízemeletes jacht, orangerie meg fakazetta, lásd mint fent) köszönhetik. (Persze, pontosan tudjuk a választ: az urak számára annyit érnek a híveik, amennyijük van.)

Elandalodni Andalúziában

Spanyolhon. Tarka hímü rét. Tört árnyat nyujt a minarét. Bús donna barna balkonon mereng a bíbor alkonyon… álljunk csak meg egy pillanatra, nem is oly bús, inkább vidám, széles mosolyához milyen jól áll ez a fess ezredes! Aire fresco… hermosos caballos… bien, mi coronel. Jerez szőlővesszeiről szakadatlan csepeg valami kis nektár.

Az élet kapuja

  • Jeszenszky Géza
Sokan, de talán nem elegen érezzük ebben az országban, hogy sokszázadnyi megpróbáltatás, tragédia után a magyarság hajója a NATO- majd az EU-tagsággal biztos kikötőben horgonyzott le. A mostanában sokat emlegetett író, Herczeg Ferenc Az élet kapuja c. történelmi regényének címét kölcsönözve, Magyarország előtt kitárult az élet, a jobb jövő kapuja.

Viszlát, Észak, viszlát, Nyugat!

  • Ljupcso Popovszki

Május 8-án országgyűlési és elnökválasztást tartottak Észak-Macedóniában. A VMRO-DPMNE párt tönkreverte a 2017 óta kormányzó baloldalt: 58 mandátumot szereztek a 123 tagú törvényhozásban, az Európa-párti Szociáldemokrata Unió az eddigi 41 helyett csak 18-at. A VMRO-DPMNE jelöltje nagy fölénnyel nyerte az elnökválasztást is. Hogyan jöttek vissza a játékba az egykor Nikola Gruevszki által vezetett nacionalisták?

 

Fecseg a felszín

A NER-sajtó valóságos kampányt folytat a nem a saját hold­udvarba sorolt közvélemény-kutatók ellen. A közölt adatok „pontossága” azonban nem feltétlenül valamiféle ideológiai részrehajlás következménye.

 

A hárítás magasiskolája

Az állami gondozottaknak járó otthonteremtési támogatásból vett egy lerobbant csanádpalotai házikót Alexandra. Az ingatlanvásárlásra a kijelölt utógondozó és az illetékes gyámhivatal is rábólintott. Most viszont újszülött kisfiával nem engedi visszaköltözni oda a helyi gyermekjóléti szolgálat.