Kitörésre készülhet egy újabb vulkán Izlandon

  • narancs.hu
  • 2018. szeptember 21.

Tudomány

A Katla mostani aktivitása figyelmeztető jel lehet.

De még nem kell megijedni, ezt is hangsúlyozták a kutatók. A Katla nevű izlandi vulkán 1918-ban tört ki utoljára, történelmi adatokat nézve pedig 40-80 évente törhet ki, így lassan már esedékes az újabb kitörés, ezt eddig is tudták a kutatók.

Az új fejlemények szerint azonban a tűzhányó nagy mennyiségű szén-dioxidot bocsát ki. Ez a vulkáni aktivitás jele, amit valószínűleg a magma felgyülemlése okozhat. A kutatók repülőgéppel végeznek jelenleg méréseket, a szigetország déli részén elhelyezkedő tűzhányónál. A jelenlegi aktivitás azonban még nem jelzi előre a pontos kitörést: „Más, például hawaii vagy alaszkai vulkánokról tudjuk, hogy a szén-dioxid-kibocsátás hetekkel vagy évekkel is megelőzheti a kitörést” – nyilatkozta Sara Barsotti, az Izlandi Meteorológiai Szolgálat munkatársa.


A Katla egyébként 20 kilométerre északra az Eyjafjallajökull tűzhányótól található. Talán még emlékszünk rá, hogy ez volt az a vulkán, amely 2010-ben kitörésével az Atlanti-óceán teljes északi térségének légi közlekedését megbénította. Nem a Katla egyébként az egyetlen tűzhányó, amelyet az izlandi kutatók figyelemmel kísérnek: a Jekla és az Öraefajökull is bármikor kitörhet.

Egy másik izlandi vulkán 2014-es kitöréséről helyszíni riportban meséltünk:

Nem eszik olyan forrón

Az egyik legnagyobb európai gleccser, az izlandi Vatnajökull alatt eddig szendergő Bárðarbunga vulkán az utóbbi hetekben egyre aktívabban háborog, augusztus 29-én, pénteken pedig egy kicsit ki is tört. Aggodalomra azonban semmi ok. Egyelőre. „Itt minden előjelzés úgyis kései intés, Bíbor pecsét a kész bajon.” „Pontosabb adatokra, Finomabb szenzorokra volna szükség…”

Figyelmébe ajánljuk

Pénzbírságot kért ellenfelére a fideszes polgármester - kis magyar abszurd Bonyhádról

A fideszes polgármester, Filóné Ferencz Ibolya azt kifogásolta, hogy Száraz Zoltán ellenzéki polgármesterjelölt a saját Facebook-oldalán megosztott egy városi szervezésű eseményt. Pedig Száraz a bejegyzésben konkrétan feltüntette, hogy az városi esemény. A helyi és a területi választási bizottság is elég furcsán állt az esethez, ami így a Kúrián folytatódik.