Tudta, hogy még azelőtt is „beszélgethet” a babájával, hogy megtanulna beszélni?

Tudomány

Kommunikáció a babákkal az első szavak előtt.
false

 

Fotó: Beszélő Babakezek

 

Körülbelül 12 hónap, amíg a baba az első szavakat kimondhatja, azonban addig sem kell várni, ha kommunikálni szeretnénk a csöppséggel: erre valók a babajelek. A siketjelnyelv jelei segítségével kialakított módszert halló szülők halló babáinak találták ki, és a lényege, hogy egyszerű kézjelekkel már a beszéd kialakulása előtt is tudja jelezni a baba, hogy mi jár a fejében, mit kér enni, mit szeretne játszani.

A játékosan megtanulható jelek így hasznos segítséget adnak a szülők és a baba közti kommunikációban, minőségi időtöltést és jó szórakozást jelentenek. Ráadásul a baba már azelőtt aktív és irányító résztvevője lehet a kommunikációnak, mielőtt beszélni kezdene.


Arról, hogy miben segíthetnek még és hogyan működnek a babajelek, csütörtöki lapszámunkban olvashat:

Magyar Narancs – Archívum részletes

Amikor 1994 őszén, a csúnyán elbukott választások után, néhány a Fidesz „liberális szárnyához" sorolt politikus fölbukkant a Jajkiáltás! nevű programsorozaton, sokan megdöbbentek. Mit keres Deutsch, Pokorni a leváltott kormánypárt rendezvényén, ráadásul azok között, akik az MDF-en belül a kizárt Csurka István köréhez tartoznak? Hisz két évvel korábban Kövér László az Országgyűlésben még ezt mondta a…

 

Figyelmébe ajánljuk