Koffein- és taurinadó

Dobozolás

Tudomány

A népegészségügyi termékdíj kiterjesztése során célkeresztbe kerültek az energiaitalok, egészen pontosan a koffein- és taurintartalmú dobozos "lónyálak". De valóban félnünk kell e két delikvenstől?

A népnyelvben csak csipszadónak nevezett népegészségügyi termékadó kivetésére eddig is voluntarisztikus szempontok alapján került sor, s a jelek szerint így lesz ez a továbbiakban is.

A legújabb elképzelésekben koffein- és taurintartalmú energiaitalok megadóztatása merült fel - fiskális szempontból érthető indokból. Népszerű termékekről van szó, melyekre sokat költ a lakosság, s a mechanikus pénzügyi tervezés logikája szerint ezután sem vesznek kevesebbet - még ha nagyobb is az adótartalmuk. A koffein és taurin célpontként való kijelölése és a képzeletbéli népegészségügyi szégyenpadra való ültetése felvet néhány kérdést - s nem is csak arról beszélnénk, hogy akkor miért ne adózzon a kávé is.

Pörög, forog

A koffein korunk legelterjedtebb pszichoaktív stimulánsa - a kávé és tea világméretű elterjedése óta (nagyjából a XVII. századtól) járja a maga diadalútját, helyi szinten persze ennél jóval régebbre nyúlik vissza az élvezete. A koffein az úgynevezett xantin-alkaloidok családjába tartozik - együtt rokonaival és anyagcseretermékeivel: az értágító hatású teobrominnal és a többek között izomlazítóként és szívritmusfokozóként fungáló teofillinnel (ezek részhatása mintegy hozzáadódik a koffeinéhez). Számos növény magja, levele, termése tartalmazza, aligha véletlenül: afféle természetes rovarölő, így azután tényleg fűbe harap a hatlábú, amelyik óvatlanul az anyanövényből lakmározna.

A fent már említett kávén és teán kívül a maté, a guarana, a kóladió és igen, a kakaóbab rejt magában jelentősebb mennyiségű koffeint: egy százgrammos táblányi, 70 százalékos kakaótartalmú fekete csoki egy ültő helyünkben történő befalásával akár egy csészényi erősebb zöld tea koffeintartalmát is magunkhoz vehetjük (persze a tea nem csak a koffein miatt élénkít - és a csokoládéban is ott figyel a teobromin mint fő hatóanyag).

A koffein általános csodaszer, a legközkedveltebb panacea - például az Egyesült Államok felnőtt lakosságának 90 százaléka napi rendszerességgel tolja. Erre vonatkozó pontos magyarországi statisztika nincs, de nálunk sem lehet jelentősen kisebb ez az arány.

A koffein közismert alaptulajdonsága, hogy élénkíti a testet és a szellemet. Ennek az a fiziológiai oka, hogy a koffein vízben és zsírokban is oldódik, így könnyedén átlépheti a véráram és az agy közötti "kerítést", s mivel szerkezetileg hasonlít az adenozin nevű kulcsfontosságú biokémiai ágensre, képes lekötni annak receptorait (szaknyelven a koffein az adenozinreceptorok antagonistája). Így azután az adenozin sem képes kritikus helyzetben az agyi idegi aktivitást csökkenteni (ami alapesetben a dolga volna) - tehát kimerülés helyett pörgünk tovább, ezerrel. A koffein nem csupán a fáradtság elleni harcban tehet jó szolgálatot: a vizsgálatok szerint bizonyos sportolók, például sprinterek teljesítményét is növelheti azáltal, hogy fokozza a zsírtartalékok felszabadulását (az adrenalinszint növelése által) - miközben fékezi a glikogénként tárolt cukor felszabadítását, és még az agyunkkal is elfelejteti a fáradtságot.

Széleskörűen használt pszichoaktív drog lévén nem is csodálható, hogy régóta folytatnak vizsgálatokat a koffein hosszú távú élettani hatásai kapcsán. Ilyen esetben természetesen nem árt szűkíteni a fókuszt, hiszen a napi öt csésze erősen cukrozott, esetleg tejszínezett kávé, napi több liter kóla vagy a három doboz energiaital kapcsán nem feltétlenül a koffein miatt merülnek fel problémák. Nos, hiába is gondolnánk az ellenkezőjét, mindeddig nem merült fel arra vonatkozó bizonyíték, hogy a napi, rendszeres koffeinbevitel akár hosszú éveken át bármiféle kárt okozna a szív- és a keringési rendszer működésében. Kényesebb probléma az alvászavar: huzamos ideig tartó, nagy dózisú bevitel esetén (ami persze alanyonként már változó érték lehet) okozhat álmatlanságot, de e tekintetben a koffeinnek sincsenek általános hatásai. Az egyik embernek meg se kottyan a napi két csésze, a másiknak az egy is sok (de ő nyilván abba is hagyja az ivását - legalábbis, ha van egy csöpp esze). A koffein másik kellemetlen tulajdonságát pont sajátos természete közömbösíti: valóban vízhajtó tulajdonságú, ám ez a hatása hamarosan áldozatul esik a növekvő koffeintoleranciának, s a rendszeres fogyasztók semmilyen különösebb diuretikus hatást nem tapasztalnak, amit ne lehetne számos más italunknak, például a kamillateának is tulajdonítani.

A megszokás ez esetben is nagy úr. Ugyanahhoz a hatáshoz idővel mind nagyobb bevitel volna szükséges, ám a koffeinfogyasztók nem feltétlenül alkalmazkodnak ehhez: a koffein szerteágazó hatásai közül csak némelyekre kíváncsiak, s értük is csak korlátozottan hajlandók áldozni - a legtöbb kávéfogyasztó például megáll napi 2-3 csészénél. Az energiaitalok esetében már valószínűbb a túlzott bevitel, s ekkor jelentkezhetnek is a koffeinmérgezéses túladagolás tipikus tünetei: az izgatottságtól a beszédzavarokon (lásd: kávé-túladagolásos hadarás) át a fokozott vizelési ingerig és a szívpanaszokig (leginkább ritmuszavarok és heves szívdobogás). Az extrém mértékű túladagolásba bele is lehet halni, ám a közepes halálos dózis (median lethal dose - LD50) testkilogrammonként 150-200 mg lehet, amit majd száz csésze kávéval lehetne elérni, de koffeintablettával is csak némileg egyszerűbb. Ettől alighanem szívfibrilláció lépne fel - legalábbis szerencsétlen túladagolt patkányoknál ez szokott lenni a halálok. Aki viszont rendszeresen sokat fogyaszt belőle, annak abbahagyni sem egyszerű: a megvonási tünetek a fejfájástól a koncentrációzavaron át a gyomorpanaszokig terjedhetnek.

Ezzel szemben számos hasznos, bár jórészt inkább hipotetikus hatást tulajdonítanak a koffeinnek. Gátolja a májcirrózis kialakulását, bizonyos ráktípusok kifejlődését, és korlátozott dózisban jót tesz a szív- és keringési rendszer egyensúlyának is - igaz, más vizsgálatok szerint ennél jobbat csak akkor tehetünk a szívünkkel, ha egyáltalán nem veszünk magunkhoz koffeint. Lényeg a lényeg: jelenlegi tudásunk szerint a koffein önmagában, moderált dózisokban akár hosszú éveken át fogyasztva sem árt. Sőt: akár kismamák is tolhatják - az amúgy szőrözős amerikai szabályozás szerint maximum napi két (gyengébb) kávé formájában. Más, önmagukban is kártékony pszichoaktív szerekkel, ne adj' isten alkohollal való együttes fogyasztása - s most nem csak a vörösboros kólára gondolunk! - persze már további problémákat vet fel, de ez inkább a fogyasztó, mint a koffein baja.

Bika jegyében

Az energiaitalokban a koffein tökéletes párja a taurin - leginkább azzal, hogy a légynek sem árt. A néphit szerint a taurint a bikaheréből vonják ki, s innen is volna neve és vélelmezett serkentő hatása - de hát ebből egy szó sem igaz. Igazság szerint marhaepéből szintetizálták először, még a XIX. században - de azután gyorsan kiderült, hogy az emberi szervezetben is bőségesen előfordul: az ember testtömegének 0,1 százalékát a taurin teszi ki. Fő előfordulási helye az epe, lévén epesav, de bőven találunk belőle a test más szöveteiben, mindenekelőtt a vastagbéltraktusban, kémiai szerkezetét tekintve szerves szulfonsav, ami igazi ritkaság! A taurin alapvető fontosságú az emberi szervezet működésében - így azután erősen pontatlan az a több helyütt megjelent, egészségügyi szervezetek által is jegyzett felhívás, mely szerint a szervezetnek nincs szüksége rá. Ellenkezőleg: a taurin kulcsfontosságú feladatot tölt be az epesavak összekapcsolódásában (ez pedig nélkülözhetetlen az emésztendő zsírok emulzifikációjához, a cseppképződéshez), a sejten belüli ozmózisnyomás fenntartásában, a vázizomzat megfelelő működésében, a sejtmembrán-stabilizációban, a retina és a központi idegrendszer működésében, a kalciumjelző rendszer szabályozásában stb. Mindazonáltal szerepe e folyamatokban még csak részben tisztázott.

Nem lenne tehát értelmetlen bevinni a szervezetbe, hiszen hasznos anyagról van szó. Csakhogy szervezetünk maga is bőségesen legyártja, ráadásul hússal-hallal is sokat veszünk magunkhoz, tehát jelenléte az energiaitalokban úgyszólván fölösleges. Önmagában tápértéke sincs - élénkítő hatása pedig a nullával egyenlő. Az energiaitalokba főképpen a megszokás miatt rakják, továbbá azért, mert a fogyasztók a fent részletezett legendák tudatában ragaszkodnak a jelenlétéhez. Mindenesetre tölthetnek magukba bármennyit: egyelőre nem született olyan vizsgálati eredmény, mely az energiaitalokra jellemző nagy dózisú taurinbevitel káros hatását bizonyította volna. Ezzel szemben bizonyos vizsgálatok szerint jót tehet a magas vérnyomásban szenvedőknek... Ha van valami kártékony az energiaitalokban, az aligha a koffein vagy a taurin - de ahogy a minapi válogatott meccs kapcsán a tévében sokszor elhangzott finn mondás tartja: "A farkas talál okokat, ha birkahúsra támad kedve."

Figyelmébe ajánljuk

„Mi nem ítélkezünk, aki úgy érzi, hogy segít neki ez az ételadomány és rászánja az időt, annak adunk”

2014 óta kéthetente száz-százötven embernek ad főtt ételt és tartós élelmiszert Makón a Heti Betevő, a kezdeményezést önkéntesek mellett pékségek, éttermek, vállalkozók éltetik. Az ételosztásra érkezők főleg idős és rossz körülmények között élő emberek, de az önkéntesek mindenkinek adnak, aki úgy érzi, segít neki az ételadomány. 

Ungvári Tamás: A dandyt elfogadom

  • Urfi Péter

Teljesen legális, belügyi bárcával vártak a legszebb lányok – dicsekedett az író, fordító majd' tíz évvel ezelőtt, amikor egy fotó történetét is alaposan körbejárta Urfi Péter kérdésére. Idézzük fel az Ungvári Tamással készült interjút egy 2016-os lapszámból!

A kutya mellett

A filmművészetben a Baran című, egyszerre realista és költői remekmű (Madzsid Madzsidi) jóvoltából csodálkozhatott rá a világ először az iráni afgán menekültek sorsára.

Iszony

Kegyetlen, utálatos film Veronika Franz és Severin Fiala legújabb munkája (ők a felelősek a 2014-es, hasonlóan bársonyos Jó éjt, anyu! című horrorért).