Mindenki azonnal tisztítsa meg a távcsövét, már most hullanak a csillagok!

  • narancs.hu
  • 2017. augusztus 3.

Tudomány

Közelednek a Perseidák. De nemcsak hullócsillagokat, ma még a Szaturnuszt is lehet látni. A Holdtól rögtön jobbra.

Nemcsak a hőség miatt várjuk, hogy lemenjen a nap. Aki megunta az esti mozizást, nézzen az égre. Már most is megéri.

false

Ugyan a híres-neves és mindig augusztusban ideérő Perseidák csak 11-ről 12-re virradó éjszaka zuhognak, de nem kell addig várnunk, ha hullócsillagot szeretnénk látni. A szemfülesek ugyanis már bármelyik éjjel elkaphatnak egy-egy példányt. De azért is érdemes már most figyelni, mert a menetrendszerűen érkező meteorraj négy nappal telihold után jön, így az egész éjjel jó sok fényt ad majd. Ez a hullócsillag-számlálás szerelmeseinek nem fog segíteni.

Aki inkább bolygókra utazik, az ma figyeljen nagyon oda! A Holdtól jobbra (tegnap még balra volt) lesz majd látható a Szaturnusz. Távcsővel.

(Forrás: Natgeo.hu)

 

Ha többet is akar tudni:

Lehull az égből – Meteorok, meteorrajok

Csillaghullás. Így emlegetik azt a jelenséget, amikor derült éjszakán megjelennek az égbolton a váratlanul felfénylő meteorok, azaz a légkörbe hatoló kisebb égi objektumok féknyomai.

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?