Új drog a piacon - "Ne adjon belőle kettőt a növényének"

  • Jászberényi Sándor
  • 2009. február 26.

Tudomány

A kemény drogpolitika hatására Magyarországon is kialakult az ún. "herbálpiac", ahol az uniós kábítószerindexen nem regisztrált és így nem tiltott kábítószereket kínálnak a kísérletezni vágyó fogyasztóknak. Csakhogy e szerek közül egyik sem tudta megközelíteni vagy túlszárnyalni indexre tett társait. A jelenség azonban változóban van: új vegyületek jelentek meg a piacon. Jászberényi Sándor
A kemény drogpolitika hatására Magyarországon is kialakult az ún. "herbálpiac", ahol az uniós kábítószerindexen nem regisztrált és így nem tiltott kábítószereket kínálnak a kísérletezni vágyó fogyasztóknak. Csakhogy e szerek közül egyik sem tudta megközelíteni vagy túlszárnyalni indexre tett társait. A jelenség azonban változóban van: új vegyületek jelentek meg a piacon.

"Ebből a piros tablettából vegyél be egy felet." - mondja Piláj, a harminchét éves kései hippi a kocsmában. Szerda van, ritkák a fények, és nagy a tömeg. "Nem lesz tőle bajom?" - kérdezek vissza. "Dehogy. Én csak harminchat órája vagyok ébren. Apukám, ez jobb szintetikus téma, mint a spuri vagy az eki. Annyi a különbség, hogy totál legális Magyarországon. Beszeded, beállsz, és jogkövető magatartást folytatsz."

Napokkal később, azután, hogy "befejeztem a jogkövető magatartást", telefonálok Pilájnak, kísérjen el a boltba, ahol a tablettát vette. Még mindig teljesen el van ragadtatva, győzködnöm kell, hogy ne csak azért ne ugorjon be a templomba, hálát adni, mert a tablettát

Diablónak hívják

Inkább Budapest egyik meghatározó "herbál"-árusító helye, a Headshop felé indulunk.

"Amit itt láttok, az mind legálisan tartható eszköz és felszerelés - mondja az eladó srác. Körülöttünk vízipipák, hatóanyag-ellenőrző berendezések, a vitrinekben ismeretlen eredetű gyorsító, lassító, rekreáló és izgató tabletták. Két tizenéves éppen cigarettapapírt és szűrőt vásárol, hosszasan böngészik a választékot. Mi az új csodaszerből szeretnénk. Az eladó arcizma sem rándul, amikor elénk teszi kettes kiszerelésben. Azzal bukunk le, hogy áfás számlát kérünk.

"Nem fogsz rajongókat szerezni, ha megírod, hogy a Diablo tényleg hozza az Ecstasy és az amfetamin szintjét - mondja a srác, a haverjai a pult mellett bólogatnak, de miután meggyőzzük őket, hogy előbb-utóbb valaki úgyis írni fog erről, mégis szóba állnak velünk.

"A herbálpiaci pályafutásom alatt én még nem találkoztam ilyen szerrel - lelkesedik az eladó, akitől megtudjuk azt is, hogy a cég főnöke éppen az új-zélandi forgalmazóval tárgyal egy nagyobb mennyiség importjáról. A lényeg a tabletta hatóanyaga, a benzilpiperazin (BZP), melyet akár az MDMA kistestvérének is tekinthetünk, azzal a különbséggel, hogy tudomásunk szerint csak márciusban kerül az EU kábítószerindexére.

A magyarországi herbálpiac azokat az anyagokat forgalmazza, amelyek pszichoaktívak ugyan, de használatukat nem tiltja semmilyen törvény.

Ezek közé tartoznak az olyan, népi legendákból jól ismert és bevett "drogok" is, mint a csattanómaszlag, illetve különböző olyan növények, melyek elsősorban Európa varázsló-, sámán- és táltosköreiben népszerűek. A "bio", illetve "herbál" kifejezések elsősorban abból a hiedelemből fakadnak, hogy az anyagokat a "földanya" adta a lelkes felhasználó kezébe, ergo "egészségesebbek" és "természetesebbek", mint a laboratóriumokban kreált vegyületek. Erről persze szó sincs, viszont jól hangzik.

"Kezdetben sokat szívattak a rendőrök - meséli az eladó -, de aztán a főnököm megunta a dolgot, és ügyvédet keresett."

Az ún. drogdizájnereknek köszönhetően (lásd: Drogbarkács, Labor a konyhában, Magyar Narancs, 2007. május 10.) minden évben százával tűnnek fel Európában olyan

új vegyületek,

melyeket már csak azért sem tilthatnak, mert a hatóanyaguk sem mindig ismert. A hatályos jogszabályok megkerülése érdekében ezek a termékek azonban szinte sosem gyógyszerként kerülnek forgalomba (a magyar törvények előírnák a klinikai teszteket), hanem étrend-kiegészítőként, illetve vitaminként. A Diablo és hatóanyaga, a BZP például kezdetben növényvédő szerként futott, azzal a szöveggel, hogy "ne adjon belőle kettőt növényének". Az új-zélandi forgalmazó cég, a LightYears csak a feliratot cserélte le az évek során.

"Szájhagyomány és teszt alapján választunk. A főnököm rengeteget utazik, s főleg Amszterdamban értesül arról, hogy mire érdemes odafigyelni. Az ilyen serkentőket árusító cégek minden jogi kritériumnak megfelelnek, tehát terméküket importálhatjuk. Csörögtek már rám az éjszaka közepén, hogy normális-e, ha halott embereket lát valaki. Kérdeztem, hogy mennyit sikerült bevenni a Diablóból. Négyet-ötöt. Akkor normális. A használati utasítást nagyon komolyan kell venni. Eddig legalább kétezret adtunk el belőle" - mondja az eladó búcsúzáskor.

"A magyar drogindexet három ENSZ-egyezmény befolyásolja, a tiltólistát az Európai Drog és Drogfüggőség Ellenőrző Központ (EMCCDA) bővítheti, a döntést azonnal megkapják a tagállamok. De egy vegyület csak akkor kerül egy ország tiltólistájára, ha arra az Országgyűlés is rábólint. Jelenleg körülbelül harminc gépelt oldal az index, és folyamatosan bővül" - tudjuk meg az Egészségügyi Minisztérium sajtóosztályán.

2001-ig a GHB, vagyis a "Gina" volt a headshopokban és interneten forgalmazott legjelentősebb bódítószer, a "folyékony eki", mely "nemi erőszak" drogként vonult be a köztudatba, miután italba keverve teljes kontrollvesztést okoz. 2001-ben a GHB-t közel negyven uniós haláleset miatt felvették az ENSZ pszichotrop anyagokról szóló jegyzékébe. Azóta legálisan nem forgalmazható, de előállítási anyagait (olyan vegyületeket, melyek az ember testében alakulnak át GHB-vé) Magyarországon büntetlenül lehet vásárolni.

A Gina mellett a ketamin, más néven "I por" volt az utóbbi évek másik legális "kedvence". Ám ezt nem az interneten vagy a "szaküzletekben" forgalmazták: az eredetileg lónyugtatónak készült szer az állatorvosi rendelőkből volt vény nélkül beszerezhető. 2007 márciusában az ENSZ a tömeges visszaélésekkel szembesülve egy határozattervezetben szorgalmazta, hogy a tagállamok vezessenek be óvintézkedési rendszert a szer helytelen használata ellen.

Az elmúlt évtized legjelentősebb "dizájner"-fejleménye azonban a Diablo alapjául is szolgáló piperazinszármazékok (BZP, McPP) tömeges elterjedése volt - Európában 2004 és 2006 között 14 tagállamban lettek figyelmesek rá. A vegyületek fiziológiai vizsgálata során kiderült, hogy a BZP erőssége a tiszta dexamfetaminnak körülbelül az egytizede - különböző drogokkal foglalkozó hazai portálok fórumain azonban elterjedt nézet, hogy még ez is

"bivalynak" fog tűnni

azokhoz a "felütött" szerekhez képest, melyek a dílereknél kaphatók. Az Egyesült Királyságban klinikai tesztekkel igazolták, hogy rendszeres használata súlyos mellékhatásokat okozhat - igaz, a statisztikák szerint haláleset nem történt. Úgy tűnik azonban, hogy nem sokáig lesz legálisan hozzáférhető: 2007-ben az EU hivatalos értékelést kért a vegyület egészségügyi és társadalmi kockázatairól.

Megkerestük az új-zélandi forgalmazó céget, hogy adjon pontos adatot az általuk eladott BZP-tartalmú tablettákról. Lapzártánkig nem érkezett válasz. Tény, hogy Új-Zélandon a törvények nem tiltják az ilyesfajta szerek forgalmazását és kereskedelmét. Óvatos becslések szerint körülbelül ötmillió tablettát exportáltak Európába az ezredforduló óta.

"Egyelőre nem találkoztunk még ezeknek a szereknek a függőivel, ez azonban nem jelent semmit - mondja Funk Sándor, a Nyírő Gyula Kórház addiktológusa. - Minden új vegyületnél jellemző - függetlenül attól, legális-e vagy nem - az a 'sztenderd szöveg', hogy ez sokkal jobb, mint az előző. De mivel ezek nem bevizsgált anyagok, volt már rá példa, hogy egy kísérő vegyület miatt több tucat drogfogyasztó lett Parkinson-kóros. Ez viszont már toxikológiai kérdés."

Zacher Gábor, a Péterfy Sándor Utcai Kórház toxikológusa szerint évente 30-40 ketaminhoz, illetve 50-60 GHB-hoz köthető esetet látnak el, évente egyre többet. BZP-mérgezéssel még nem találkoztak, de az orvos szerint ennek az lehet az oka, hogy a vegyület csak az idén jelent meg először a hazai piacon.

lepkevadaszat.blog.hu

Figyelmébe ajánljuk

Mi, a színek

  • Kiss Annamária

Már az elején világos, hogy a színeknek jelentőségük lesz. A gárda egyik fele piros és fehér ruhát visel, vannak, akik talpig pirosban játszanak, mint az életre kelt Mefisztó (Szacsvay László) is (jelmez: Nagy Fruzsina). A hatalom kiszolgálói, a megalkuvók púderrózsaszínben virítanak.

Perpatvar mobile

A XXI. magyar tánc – e-moll hangneme ellenére életteli verbunkos – szinte csak szignálként szolgál a Fesztiválzenekar Brahms-koncertjén: természetesen arra várunk, hogy a hegedűre és csellóra írt Kettősverseny felcsendüljön, amelynek komponálását maga a szerző egy levelében „mulatságos ötletnek” nevezett. Nem véletlenül: ez egy hálátlan műfaj.

Huszonhét másodperc

  • Pálos György

A történet közismert: az indiai-brit származású, jelenleg az Egyesült Államokban élő Salman Rushdie-ra az 1988-ban megjelent Sátáni versek című regénye miatt Homeini ajatollah a megjelenést követő évben kimondta a fatvát, amely szerint minden muszlim joga és kötelessége végrehajtani rajta a halálos ítéletet.

Kampány

Amikor az idiotizmus a megszokottnál is erősebben tombolt egy aktuális kampányban, egy-egy mondat erejéig rendre kitértünk arra: a Fideszben vajon mit gondolhatnak odafönt a saját szavazóikról? Mire taksálják őket, akik döntenek arról, hogy milyen ún. narratívával etessék azt a tömeget, amelynek a jólétüket (tízemeletes jacht, orangerie meg fakazetta, lásd mint fent) köszönhetik. (Persze, pontosan tudjuk a választ: az urak számára annyit érnek a híveik, amennyijük van.)

Elandalodni Andalúziában

Spanyolhon. Tarka hímü rét. Tört árnyat nyujt a minarét. Bús donna barna balkonon mereng a bíbor alkonyon… álljunk csak meg egy pillanatra, nem is oly bús, inkább vidám, széles mosolyához milyen jól áll ez a fess ezredes! Aire fresco… hermosos caballos… bien, mi coronel. Jerez szőlővesszeiről szakadatlan csepeg valami kis nektár.