Bár maga a választás tiszta volt, egyenlő versenyről szó sincs – állapította meg az EBESZ

  • narancs.hu
  • 2018. április 9.

Választás 2018

A választási rendszer Fidesz-kétharmadot ér.

Sajtótájékoztatón ismertette az EBESZ a magyar választásokról kiadott jelentését.

A misszióvezető, Douglas Wake elmondta, március 5. óta dolgoztak az országban, hogy megértsék a választási folyamatokat, 16 szakértő dolgozott a jelentésen, ötödik alkalommal vizsgálódott a szervezet.

Wake a jelentésről szólva több problémát is megemlített. Többek között arról beszélt, hogy a politikai versenyt nagyban korlátozta a kormányzati és a Fidesz-források átfedése. Ráadásul az információhoz való hozzáférés és a média szabadsága csupán részleges volt. A misszióvezető szerint aggályos a kétféle szavazás a szavazatok egyenlősége szempontjából. De Wake megemlítette a kamujelöltek problémáját is.

A versengés feltételei sem voltak egyenlőek. Az EBESZ küldötte szerint a valódi tájékozódás lehetősége korlátozott volt: a kormány és a Fidesz közti határvonal „elhomályosodott”. Vagyis az egyenlő esélyek lehetősége nem volt meg. Megfigyelhető volt hatalmi nyomás az újságírókon.

A nők alulreprezentáltak voltak a politikai jelöltek között, és nem volt semmilyen törvényi kötelezettség az arány növelésére. A romákat is negatív színben tüntette fel a kampány. Sőt, úgy tűnik, a szavazatvásárlás sem maradt el.

Wake üzent is a magyar közéletnek: „Vegyék komolyan ezt a jelentést”, és korrigálják a jogi problémákat.

(hvg.hu)

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?