Orbán pergőtűzben: Vajna és Mészáros médiája, Kósa anyja, Orbán veje, Lázár kastélya és még egy rakás kérdés

  • - palosm -
  • 2018. március 22.

Választás 2018

A Momentum hazai pályán vonta felelősségre a miniszterelnököt.

A köztévében öt perc műsoridőt kell biztosítani minden országos listát állító pártnak, a jobbikos szóvivő után szerdán Hajnal Miklós, a Momentum szóvivője sorozta meg a miniszterelnököt egy csomó kínos kérdéssel.

Bő négy perc alatt szóba került az ügynökakták nyilvánosságra hozatala, a külföldön élő magyarok szavazata, a kivándorlás és a bevándorlás, a stadionépítés, a magánnyugdíjpénztárak ezermilliárdjai, a Népszabadság, a kopaszok akciója a választási irodánál, a kötvénybiznisz, Paks 2, Vajna és Mészáros, Kósa anyja, Orbán veje, Lázár kastélya.

A kérdéseket a Momentum saját Facebook-követői szájába adta, mindegyikhez nevet is kapcsolva; ezzel ügyesen léptek fel az általános elégedetlenség hangjának tolmácsolójaként.

Dramaturgiai szempontból volt ugyanakkor gyenge pontja is e kérdésözönnek: hiányzott a Momentum pozicionálása, és annak felmutatása legalább a végén, hogy a pártnak megvannak a válaszai a megfelelő kérdésekre.

Ráadásul maradt is volna idő rá, hiszen az öt percből még fél hátravolt, amikor elfogytak a kérdések. De Hajnal inkább kisétált a stúdióból, ami nem sikerült elég erősre ahhoz képest, hogy mit veszített el vele. A Momentum először szerepelt a köztévében, a szóvivő láthatóan izgult is, például a saját kérdéseit is papírból olvasta. De ez végül a performance előnyére vált. A politikai közbeszéd jelenlegi színvonalán és a fröcsögő kampányzajban e látható vizsgadrukk hitelt adhat a fiatal politikus szavainak.

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?