Itt már tényleg mindent szabad Orbán haverjainak

  • 2016. december 7.

Villámnarancs

Viszlát világörökség, helló Pista bácsi: gombokért szavazta meg a fideszes városvezetés Garancsi felhőkarcolóját.

Egy hete írta a Magyar Nemzet, hogy nem épülhet 120 méteres felhőkarcoló a Kopaszi-gát mellett, ahol Buda Part néven tervezett lakó-, iroda- és szórakoztatónegyedet építene a Garancsi István Fidesz-közeli vállalkozóhoz köthető Property Market Kft., mert a fővárosi városfejlesztési bizottság nemet mondott az újbudai önkormányzat javaslatára, a fővárosi rendezési szabályzat módosítására.

Az MSZP-s Horváth Csaba akkor még azt mondta, hogy a bizottság elfogadta az Icomos (a UNESCO műemlékvédelmi világszervezete) és a Budapest Világörökségéért Alapítvány véleményét. A tervezett 120 méteres magasság és a helyszín sem hagyható jóvá a világörökségi központtal való egyeztetés nélkül.

Lófaszt nem!

A Fővárosi Közgyűlés ma módosította a városrendezési szabályzatot, és ahogy az Index beszámolt róla: „a módosítási javaslat legfőbb eleme egy 120 méteres toronyház elhelyezése” volt, mivel eddig a Lágymányosi-öböl melletti területen 65 méter volt a megengedett maximális építési magasság.

A döntéssel a területen majdnem kétszeresére nő a magassági határ, és ha ez nem volna elég, Garancsi fejlesztési területén

a beépítési sűrűség is változik,

vagyis „a módosítás a Lágymányosi-öböl környezetében elhelyezkedő közpark övezetbe sorolt területet átstrukturálja, új zöld felületeket jelöl ki”.  A rendezési szabályzat módosítását kormánypárti többséggel fogadták el.

Úgyhogy ennyit a világörökségről, ha Garancsi felhőkarcolót akar építeni.

No de nem kell mindjárt felkapni a vizet, a főváros nem ingyen emelte a magasságot. Az Index szerint „a rendezési szabályzat módosításáért az ingatlanfejlesztő cég egymilliárd forint értékű közlekedési fejlesztést ígért egy szerződésben. Eszerint elkészítenék a fonódó villamos meghosszabbításának kivitelezési terveit, csomópont, kerékpárút épülne”.

Úgy látszik, van az a pénz, amiért semmi sem drága, de azért tegyük tisztába a dolgokat: 1 milliárd forint csupán aprópénz ahhoz képest, hogy Garancsiék több mint háromszázszorosát szánják a Kopaszi-gátra.

Figyelmébe ajánljuk

Münster egén

Több mint húsz év telt el azóta, hogy az HBO bemutatta Tom Hanks és Steven Spielberg háborús sorozatát, az elég szerencsétlen magyar fordításban Az elit alakulatként futó Band of Brotherst.

Aki soha nem járt Tulsában

  • - turcsányi -

Mathew Brady a fotográfia történetének kétségkívül kimagasló alakja, az első fotoriporter, az első PR-szakember, az első bármi.

Elsüllyedt Budapest

„Szép Ernő előbb népszerű költő volt, azután divatos színpadi szerző lett, regényei irodalmi szenzációknak számítottak, azután egy időre szinte teljesen megfeledkeztünk róla” – írta Hegedűs Géza 1976-ban, A magyar irodalom arcképcsarnoka című portrékötetében.