Kire bízod a gyerekedet? – Bölcsődei dolgozók éhbéren

  • narancs.hu
  • 2013. július 22.

Villámnarancs

A nap adata: „2013-ban egy bölcsődei kisgyermeknevelő, érettségire épülő felsőfokú szakképzettség mellett pályakezdőként, illetve 27 éves közalkalmazotti jogviszony után is havi bruttó 114 ezer, azaz nettó 71 ezer forintot kap, ami megegyezik a szakmunkás bérminimum 2013. évre vonatkozó összegével…”

Ezért a bölcsődei dolgozók nyílt levélben fordulnak Balog miniszterhez, az emberi erőforrások gondnokához, de nevezhetjük ezt segélykiáltásnak is nyugodtan. Ugyan semmi garancia rá, hogy levelük nyomán történik bármi is, de várjuk ki a végét.

S míg várakozunk, törődjünk bele, hogy 1,5–3 éves, gyakorlatilag teljesen kiszolgáltatott kisgyermekeinket nap mint nap éhbérből tengődő, anyagi gondokba beleroppant, kilátástalan pályán vegetáló honfitársainkra bízzuk, akiknek a legkisebb bajuk nagyobb, mint amit Balog miniszter akár csak elképzelni tud. S ha mindezen körülmények közt csóri gyerekek mégiscsak kapnak valami emberi pluszt a bölcsődében, az maga a csoda – a magyar csoda, mert általában kapnak.

Ám ettől éppenséggel még nagyobb szemétség, ahogy Balog minisztériuma bánik velük.

Figyelmébe ajánljuk

Ellopták a hőgyészi kastély fölül a tetőt

Az egykor Ghaith Pharaonhoz tartozó kastély tetején jelenleg befolyik a víz, miután valakik lelopták a tetőről a rézborításokat. A kastély céges tulajdon, a kézbesítési megbízott elérhetetlen, az önkormányzat csak annyit tehet, hogy közpénzen fóliát tetet fel a további állagromlás megelőzésére, de ez nem feladatuk.