Kockás inges varangyok: az orbánizmus lényegét még senki nem fogalmazta meg ilyen pontosan

  • narancs.hu
  • 2016. március 18.

Villámnarancs

Egy magyar minisztériumi főtanácsos lehet éppen politikai tényező is, de lehet nyugodtan egy senki. Egyikük most bemondta a tutit. De miket tanácsolhat?

Ilyet bírt posztolni Facebook-oldalán Böröndi Lajos, a Földművelésügyi Minisztérium főtanácsosa: „majd fing elvtárs megoldja. És lesz kréta. A kockás kokárda mindent helyretesz. Varangy dolgok ezek. (…) Varangy tanárokkal.”

Mondhatnánk, hogy mi köze az egészhez egy földművelési szakelemnek, de az a helyzet, hogy Böröndi eredeti szakmája tanár, népművelő és persze költő is (ez arrafelé alighanem kötelező). Ha távolról is, érintett. Leginkább a zsebén keresztül.

Szavai fényében felmerül ugyanis a kérdés: milyen tanácsokat adhat ez a marha? Egyféléket, nyilván: minden úgy jó, ahogy csináljátok, csak így tovább. S ez a hozzáállás motiválta e hozzászólást is: aki akár egy kicsit veszélyezteti a húszfilléremet, gazember, varangy.

A tónust pedig Orbán és közelebbi vazallusai elmúlt napokbeli – a tüntetés kapcsán tett – kiszólásai (vicc stb.) határozzák meg. Minél lejjebb vagy, légy annál hangosabb, ordenárébb, feljebb léphetsz. S ez a NER maga: kit mennyivel lehet vagy érdemes korrumpálni, a többit meg eltaposni. S ezt Böröndi szövege pontosan érzékelteti.

Az meg már csak kokárda a nemzettesten, hogy a Népszabadság vonatkozó közleménye után a posztját bátran eltávolította az oldaláról.

Figyelmébe ajánljuk