Megint lopnak: jön az újabb ’56-os dalpályázat

  • narancs.hu
  • 2016. szeptember 19.

Villámnarancs

Desmond Child óta nem bízzák a véletlenre.

Azt írja az Origo, hogy „a Petőfi rádió és a Petőfi Tv dalszövegírói pályázatot hirdet a forradalom 60. évfordulójára, több százezer forintos díjakkal”.

A pályázóknak egy konkrét dalhoz, az olasz Avanti ragazzi di Budapesthez (Előre, budapesti srácok) kell szöveget írni, ami egyúttal az SS Lazio futballcsapatának indulója is.

false

A milliós nagyságrendű díjazást látva persze óhatatlanul felmerül a kérdés: ha már ennyi elkölteni való pénz van a forradalom évfordulójára, nem lett volna-e egyszerűbb olyan pályázatot kiírni, ahol a dalszerző magyar versenyző? S nem a focira emlékeztet megint az egész?

Ám van itt még egy kis gond, az tudniillik, hogy az Avanti ragazzinak már vannak jobbnál jobb magyar szövegei. A Romantikus Erőszak már 2013-ban elkészítette a maga változatát, a Magyarok Világszövetsége pedig még 2014 elején

kiírta ugyanezt a pályázatot,

igaz, ezzel a  keserű kommentárral: „A Magyarok Világszövetsége méltatlannak tartja, hogy a politikum és általa vezérelt tudatformáló intézményei elhallgató magatartása következtében a magyar közvélemény mindeddig alig hallott magyar szabadságharcunk olasz nép általi ilyen nagy megbecsülésének, se ennek világtörténelmi jelentősége elismerésének erről az egyedülálló formájáról”. Íme az egyik pályamű.

Desmond Child magától lopott.

A Petőfi rádió a Magyarok Világszövetségétől.

Egyre inkább úgy tűnik, hogy a lopás lesz az egyetlen közös pont a forradalom hatvanadik évfordulója méltó megünneplésében. Ez legalább önazonos momentuma a NER-nek.

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?