Vitafórumot kezdeményez Baán László a Városligetről, de közben elkezdik az építkezést

  • narancs.hu
  • 2016. július 9.

Villámnarancs

De miről is konzultálna a miniszteri biztos?

„Minden olyan gondolatra nyitottak vagyunk, ami a Liget megújítását előreviszi” – mondta Baán László az M1 péntek esti adásában, majd bejelentette, hogy

Zöld liget címmel fórumsorozatot indít a Városliget Zrt.,

a cél az, hogy mindenki elmondhassa a véleményét a Liget rehabilitációjával és a tervezett fejlesztések kialakításával kapcsolatban.

De minek?

Mert azt bajosan hisszük, hogy Baán hajlandó lenne a Ligetvédők vagy bármely más civilek véleményét komolyan venni.

Pedig máris befigyel egy vaskos kompromisszum: a múlt héten még arról volt szó a Városliget Zrt. illetékesei részéről, hogy készek a „legitim civil szervezetekkel” egyeztetni – bármit is jelentsen az –, tegnap viszont már arról beszélt Baán, hogy „mondja el mindenki”.

Csakhogy a budapestiek többször jelezték: ne építsék be a Városligetet!

A Greenpeace megbízásából a Medián által június 30-án készített reprezentatív kutatás szerint a budapestiek 81 százaléka támogatná a Városliget megújítását, de nem építene új épületeket, múzeumokat a parkba. Még ennél is többen – 86 százalék – értenek egyet azzal, hogy a tervezett múzeumok ne a Városligetben, hanem a zöld területeket nem veszélyeztető helyszíneken kapjanak helyet.

De akkor miről tárgyalna Baán?

false

 

Fotó: Facebook/Greenpeace

Például arról, hogy erőszakos demonstráció helyett nyílt szakmai vitára van szükség a témában. Mondja ezt azután, hogy őrző-védőket küldtek a Ligetvédők ellenében a zöldbe! De Baán szerint „a demonstráció folytatódhat” is akár, csak épp nem azokon a területeken, ahol építkeznek vagy bontanak.

De miféle párbeszéd lehetséges, ha közben nekifognak a Liget projekt terv szerinti megvalósításához? (Amit egyébként csak jövő tavasszal véglegesítenek.)

A Ligetvédők több mint 100 napja vigyáznak a Városligetre. Bárki csatlakozhat hozzájuk (részletek itt), az alábbi videóban azt is elmondják, mi értelme van annak, amit tesznek.

Figyelmébe ajánljuk