Orbán Viktor beveszi a budai várat

  • narancs.hu
  • 2014. november 14.

Villámnarancs

„Azt szeretnénk, hogy a budai Várhegy a magyar kultúra fellegvára legyen” – mondta ma délelőtt Orbán Viktor.

Nem sokkal ezután pedig közölte, hogy a Budavári Palotában lévő Országos Széchényi Könyvtár kinőtte a hozzá tartozó épületrészt, és a szintén ott lévő Magyar Nemzeti Galéria is jobb otthonra találhatna a múzeumi negyedben.

Hát így?

Orbán eddigi kulturális munkásságának ismeretében egyáltalán nem lepődnénk meg, ha legközelebb már arról szólnának a hírek, hogy futballpályát építenek az Oroszlános udvarra, amihez annyit tennénk hozzá, hogy a Magyar Nemzeti Galéria épülete lehetne a VIP-szektor, az Országos Széchényi Könyvtár meg a B-közép, vagy fordítva. És ha nincs meccs, akkor milyen jó kis kolbásztöltő-fesztivált vagy disznóölést rendezhetnének. Már csak az a kérdés, hogy pálinkát mérnek-e majd, vagy csak szotyit?

Nem viccelünk. A vicc az, hogy az MTI tudósítása szerint a miniszterelnök „szavait azzal zárta, hogy a Várkert Bazár volt a főpróba, most pedig elkezdődhet az előadás”.

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?