Rohamosan terjed a tripper és a szifilisz Magyarországon – Miért hallgatnak az orvosok?

  • narancs.hu
  • 2016. június 21.

Villámnarancs

„2015-ös év azonos időszakához képest közel 50 százalékos a növekedés.”

A legfrissebb adatok szerint hazánkban egyetlen hónap alatt másfélszeresére nőtt a diagnosztizált nemi betegek száma, így csak idén 396 gonorrhoeás és 182 szifiliszes beteget jelentettek. A statisztika hosszú távon is jelentős növekedést mutat – tudta meg a Magyar Nemzet.

A lap figyelemfelkeltő szándékú cikke külön kitér a nőket fenyegető veszélyekre is, mert a gonorrhoea (miszerint tripper vagy kankó) a nők esetében sokszor teljesen tünetmentes, viszont meddőséget is okozhat. Hasonlóan súlyosak a következményei egy esetleges vérbajnak (szifilisz), ami adott esetben az anyáról a gyerekére is terjedhet.

A cikk pontos információkat tartalmaz a betegségekről és a hirtelen megnövekedett ütemű terjedésükről is, de a furcsaság vagy a dráma a végén jön, amikor ezt írják. „Bár megkerestünk több magánklinikát, köztük az STD- (szexuális úton terjedő betegségek) ambulanciát működtető Budai Magánorvosi Centrumot, valamint a pécsi, szegedi, debreceni klinikát és a Semmelweis Egyetemet is, hogy mondják el, szerintük mi áll a riasztó adatok hátterében, nem találtunk olyan szakértőt, aki lapzártánkig nyilatkozott volna a témában.”

Miért?

Figyelmébe ajánljuk