Visszhang: dokumentumfilm

Mariupol – Emberi történetek

  • 2023. február 22.

Visszhang

Amióta könnyű kamerák és mobiltelefonok állnak rendelkezésére akármelyik hétköznapi embernek, nem maradhat rejtve semmi.

A politikai propaganda mondhat akármit, a zsarnokság zsarnokságként, a háború háborúként (és nem például „különleges hadműveletként”), a tömeggyilkosság tömeggyilkosságként (és nem például „denacifikációként”), és mind­ez együtt gonosz és esztelen pusztításként, az emberi mivolt megtagadásaként lepleződik le a szenvedő lakosság remegő kézzel készített felvételein. Vukovárt és Szarajevót még csak titokban dolgozó, empatikus, de az eseményeket helyzetükből adódóan kívülről szemlélő tévéstábok felvételei örökítették meg a nem biztos, hogy boldogabb utókornak. A Szíriáról vagy az Iszlám Állam rémtetteiről szóló munkák már bőséggel használnak lakossági amatőr felvételeket.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?