„Azt hiszem, királylány” – Jónás Vera dalszerző-előadó

  • Sisso
  • 2014. november 19.

Zene

Nagylemez után kislemez – bemutatókoncert november 22-én az Akváriumban.

magyarnarancs.hu: Mit jelent manapság az a szó, hogy kislemez?

Jónás Vera: A kislemez bizonyos szempontból sokkal izgalmasabb, kevesebb dalra több fókuszt enged. Fontos epizód játszódik most az életemben, kiemelt helyet érdemel ez a négy dal. A Game megjelenése óta többen kérdezték, „meg tudom-e ugrani a következő lécet” egy legalább olyan jó új lemezzel, mint az előző. Eddig nem éreztem ezzel kapcsolatban különösebb belső nyomást, de engem mindig az lendít tovább, ha folyamatosan írok, és most valamiért nem akartam tartogatni ezeket a dalokat. Az, hogy érdemes-e bármilyen lemezt csinálni ma, nem befolyásol, az a dolgom, hogy bizonyítékot adjak rá, hogy nagyon is.

magyarnarancs.hu: Hogyan készültek ezek a dalok?

JV: Rendszertelenül írtam a dalokat, úgy szoktam. Van, ami 5 perc alatt kicsúszott, és van, amin hónapokig szenvedtem. Moldvai Márk producerrel dolgoztunk most is, némely dalszöveget akkor fejeztem be, mikor ő kiszaladt rágyújtani. Kíváncsi vagyok, milyen életük lesz ezeknek a bátor daloknak úgy, hogy közben a stílus is változóban van: egy kicsit elmozdulunk a rockos, néha pszichedelikus, nagyobb energiájú és dinamikájú zene felé. Dés András a kezdetektől ütőhangszereken játszott velünk, nyáron azonban lábdob és pergő nélkül már nem értük el a kívánt hangerőt, hangképet. Azzal, hogy szeptembertől G. Szabó Hunor dobol az Experimentben, lassan végre kilépünk a „dzsesszes” kalickából. A vele felvett négy szám kicsit felrobbantja az eddigieket, a címadó Wantedon ráadásul Jamie Winchester is énekel.

false

 

Fotó: Palkó Eszter

magyarnarancs.hu: Mikor és hol hallhatjuk ezeket a dalokat élőben?

JV: November 22-én a Kéknyúl Hammond Banddel közösen lesz az Akváriumban a lemezbemutató. A koncert után sok kis szóló és zenekaros buli lesz, majd december 26-án az A38-on zárjuk az évet. A verajonas.com-on és a Facebook-oldalon minden infó fent van.

magyarnarancs.hu: Mitől függ, hogy szólóban vagy az Experimenttel zenélsz?

JV: A szólókoncert a legnagyobb mély víz egy előadó számára. Nincs kivel összekacsintani egy-egy rontásnál, nincs kapaszkodó, csak a gitárom van, az effektjeim és a hangom. Azóta érzem magam teljes értékű előadónak, amióta szólóbulikat is vállalok. Ezek ülő közönség előtt, zárt, csendes térben vagy lakásban a legsikeresebbek. Szoktam készülni extrákkal ilyenkor, viszek kis hangszereket a közönségnek, többet beszélek, énekeltetem őket. A Jónás Vera Experiment más tészta, ott tomboló energiákkal dolgozunk. Mindkettő nagy kihívás és tanulás egyszerre.

magyarnarancs.hu: Van-e új lemezed vagy más terved?

JV: November végén a Game megjelenik Japánban, ez nagyon izgi, iszonyú lelkes Kazuhiro, a Whereabouts Records vezetője. A kislemez egyik dalából (talán a Send Your Love-ból) szeretnék egy klipet készíteni. És van új lemezötlet, elrugaszkodunk, kipróbáljuk magunkat valami teljesen másban, de erről még nem mondhatok semmit.

magyarnarancs.hu: Londonban is van életed?

JV: Két-három havonta járok ki klubkoncerteket játszani, van kint is egy zenekarom. Most meghívtak egy szóló loopolós estre, csak én és a sok effekt. Amúgy nem bírok leszokni a városról, no meg van néhány kulcsfontosságú ember kint, akiket nem szeretnék elengedni.

magyarnarancs.hu: Mi lennél zene nélkül?

JV: Ha ezt kábé 20 évvel ezelőtt kérdezed, a válasz kézenfekvő: pénztáros. Most viszont nehéz válaszolni, mert így is több más területre kacsingató tervem van. Ha egyet kell választanom, azt hiszem, királylány.

Figyelmébe ajánljuk

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.

„Ez az életem”

A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.

„Könnyű reakciósnak lenni”

  • Harci Andor

Új lemezzel jelentkezik a magyar elektronikus zene egyik legjelentősebb zászlóvivője, az Anima Sound Sys­tem. Az alapító-frontember-mindenessel beszélgettünk.