Bárka Színház: Se nem talált, se nem süllyedt (Titanic vízirevü)

Zene

Még több mint hét hónap hátravan, de már most borítékolhatjuk, 1998 a Titanic éve lesz, ne csodálkozzunk, hogy nekünk, magyaroknak is előkerültek a magunk vonatkozásai. Például büszkeséggel tölthet el bennünket, hogy K.u.K. hajó volt a Carpathia gőzös, ami mentette a menthetőt a jéghegy közelében, bár amíg nem volt Titanic-mozi, simán beértük az S. O. S Titanic című Delfin-könyvvel, meg a Kati és a Kerek Perec ízlésterrorista diszkódalával. Egészen biztos, hogy a nézőrekordok hatására rendeztek kiállítást a Közlekedési Múzeumban, makettel meg a Carpathia magyar hajóorvosának cuccaival, és tulajdonképpen az sem meglepő, hogy már a Bárka színpadán is Titanic szeli a habokat, ami persze, mint a magyar narancs, olyan, amilyen, de azért a miénk. Vagy legalábbis az szeretne lenni.

Még több mint hét hónap hátravan, de már most borítékolhatjuk, 1998 a Titanic éve lesz, ne csodálkozzunk, hogy nekünk, magyaroknak is előkerültek a magunk vonatkozásai. Például büszkeséggel tölthet el bennünket, hogy K.u.K. hajó volt a Carpathia gőzös, ami mentette a menthetőt a jéghegy közelében, bár amíg nem volt Titanic-mozi, simán beértük az S. O. S Titanic című Delfin-könyvvel, meg a Kati és a Kerek Perec ízlésterrorista diszkódalával. Egészen biztos, hogy a nézőrekordok hatására rendeztek kiállítást a Közlekedési Múzeumban, makettel meg a Carpathia magyar hajóorvosának cuccaival, és tulajdonképpen az sem meglepő, hogy már a Bárka színpadán is Titanic szeli a habokat, ami persze, mint a magyar narancs, olyan, amilyen, de azért a miénk. Vagy legalábbis az szeretne lenni.

Tasnádi István revüjének középpontjában Dini, az első osztályú vidéki srác áll, aki fölkerül Pestre, le az alvilágba, de azért jó gyerek, pontosabban operettrajongó maradt. Hiába ölt, butított és döntött nyomorba, azért muzsikus ő, akinek dalból van a lelke. Dini visszatér kicsiny falujába, hogy fölvirágoztassa a porfészket egy lepusztult vízi jármű renoválásával. Operetthajót indítana, föl, egészen a tengerig, neves fővárosi művészek közreműködésével. Nagy tervét a helybéliekkel próbálja megvalósítani, akiknek aztán nemcsak a hajó újjáépítésében, hanem a színpadon is bizonyítaniuk kell, hogy legények, leányok a gáton, illetve a fedélzeten, ugyanis a fővárosi művészek időközben autóbalesetet szenvednek, és jól meghalnak. Csupán a híres primadonna érkezik meg, majd később egy maffiavezér, akinek hősünk sok-sok pénzzel tartozik.

Egy ilyen szituáció, amilyen brutális lehet az életben, annyira hálás dolog a színpadon, már-már jutalomjáték-lehetőség, harsány jelenetekkel, beszólásokkal, kikacsintásokkal. A további szereplők is régi ismerőseink, a prosztó polgármester, a hisztérikus népművelőnő, az elhagyott vőlegény, aki szippantóskocsival fenyegetőzik, a körzeti megbízott. Ezek az alakok köszönnek vissza a bulvárlapok húszsorosaiban meg Markos György jeleneteiben, ilyennek képzelheti Juszt László a népet, vagyis sötét bunkóknak, primitív faszoknak, eleve veszteseknek. Tasnádi hajókázni indult, de beérte annyival, hogy fecseg a felszín, így aztán a Titanicban a színészeknek csupán hozniuk kell egy-egy tipikusnak vélt figurát: nyomni a süketet, poénféleségeket elsütni a közönség nagy-nagy derültségére. Nem volna ez baj, az ilyen jellegű előadásokra tódul a nép, ez nálunk már hagyomány, csakhogy a Titanic esetében valami üzenetféle is lappang a közönségesség mögött. Korrajz, mondhatnánk, amelyben a tegnap meg a ma, a szelíd operettmocsok áll szemben ezzel a mostanival, amikor Honthy Hanna sipítozása helyett már a live show a pálya, amikor süllyed a hajó, de egészen elsüllyedni nem tud, mivel nem elég mély a víz.

Tulajdonképpen ez különböztetné meg a Bárka előadását azoktól a vérközönséges hakniktól, amikben olyan marha egyszerű a dolog, hogy mindenki tahó, és ezen röhögni kell. Igen ám, de a Titanic vízirevü az égvilágon semmivel nem nyújt többet, mint a politikai kabaré fedőnéven futó virgonckodás, pedig egészen biztos, hogy nem ez volt a cél. Az előadás csupán azoknak lehet örömteli, akik szerepelnek benne, hiszen legálisan engedhetik szabadjára a ripacsot, és ezt őszintén, nagy odaadással teszik. Udvaros Dorottya láthatóan élvezi, hogy primadonnaallűröket mutathat be, de amikor dalra fakad, kétségeink támadnak, viszont Széles László (Dini), Scherer Péter (a polgármester), Hunyadi László (maffiavezér), Spolarics Andrea (népművelőnő) Kárpáti Enikő telitalálat jelmezeiben, Árvai György ötletes díszletei között úgy megy le kutyába, hogy a Szeszélyes évszakokban lenne a helyük, ráadásul még eljátszhatnak egy amatőr esztrádműsort is, szándékosan hamisan énekelve olyan örökzöldeket, mint a Kósza szél vagy a Találkozás egy régi szerelemmel, hogy csak kettőt említsünk a megszámlálhatatlan közül.

A útszéli poénkodások mellett ezek a dallamok jelentenék a Titanic vízirevü másik humorforrását, ami azért nem valami komoly fegyvertény. Ráadásul éppen ettől válik az előadás elviselhetetlenül hosszúvá, olyanná, mintha soha nem érne véget. Bármilyen szomorú, tényleg csak ez, a terjedelem különbözteti meg a produkciót mondjuk a Mikroszkóp Színpad elcsépelt jelenethalmazaitól. Viszont Sas Józsefék legalább tudják, meddig tart a közönség türelme.

Legát Tibor

Figyelmébe ajánljuk

Münster egén

Több mint húsz év telt el azóta, hogy az HBO bemutatta Tom Hanks és Steven Spielberg háborús sorozatát, az elég szerencsétlen magyar fordításban Az elit alakulatként futó Band of Brotherst.

Aki soha nem járt Tulsában

  • - turcsányi -

Mathew Brady a fotográfia történetének kétségkívül kimagasló alakja, az első fotoriporter, az első PR-szakember, az első bármi.

Elsüllyedt Budapest

„Szép Ernő előbb népszerű költő volt, azután divatos színpadi szerző lett, regényei irodalmi szenzációknak számítottak, azután egy időre szinte teljesen megfeledkeztünk róla” – írta Hegedűs Géza 1976-ban, A magyar irodalom arcképcsarnoka című portrékötetében. 

Búcsú a gonosztól

A német író, Otfried Preuβler (1923–2013) művei közül itthon leginkább a Torzonborzról, a rablóról (eredeti nevén Hotzenplotz) szóló történeteket ismerjük.

Kedvezmény

Az idén 125 éves Közlekedési Múzeumot bombatalálat érte a 2. világháborúban, az épület és a gyűjtemény nagy része elpusztult. Csak 1965-ben nyílt meg újra, majd ötven éven át működött, a hiányosságai ellenére is hatalmas érdeklődés mellett. A Liget-projekt azonban a Közlekedési Múzeumot sem kímélte, 2015-ben bezárták, 2017-ben lebontották.

Isten nevében

Egy gyermek ára: három miatyánk, két üdvözlégy – pimf összeg, mindenkinek megéri, vevőnek, eladónak, az üzlet hivatalos tanújának (ezúttal a Jóisten az, lakcím, anyja neve, három példányban), de legfőként a Fidesznek. Most még pénzbe se kerül: alsónadrágokban fizetik ki a papságot. Választások jönnek, tartják a markukat, lökni kell nekik valamit, hogy misézés közben rendesen korteskedjenek, Isten akarata szerint.

Távolságtartás

A három még logikus és észszerű. Sőt, a három elvárható (a Tisza Párt és az MKKP potenciális szavazói szemszögéből mindenképpen), s aligha sérelmezhető (a rivális pártok híveinek perspektívájából) – ennyi kerületi polgármesterjelölt kell ugyanis a fővárosi listaállításhoz. És már miért ne állítana listát, miért is ne akarna bejutni a Fővárosi Közgyűlésbe Magyar Péter pártja és az MKKP? Hisz’ nem csak a szűk pártérdek, hanem demokratikus közéletünk, illetőleg közéletünk demokratikusságának imperatívusza is azt követeli, hogy ha egy párt van, létezik és kitapintható közösségi igény is van rá, az méresse meg magát a nemes versenyben, és a verseny legyen nemes!

Mint parton a hal

  • Földényi F. László

Pontosan húsz évvel ezelőtt egy német napilap többeket megkérdezett, mit várunk mi, magyarok a küszöbön álló EU-csatlakozástól. Én akkor habozás nélkül ezt válaszoltam: Komp-ország hajója végre kiköt – Nyugaton. Vagyis: Európában. A Fidesz épp ellenzékben volt. De már jóval korábban kiadta a velejéig antidemokratikus jelszót: „a haza nem lehet ellenzékben”, s előre tudni lehetett, merre kormányozzák majd a hajót, ha újra hatalomra jutnak.

„Mi nem tartozunk bele a nemzetbe?”

A Nemzeti Összetartozás Hídja egyelőre nem annyira a nemzet összetartozását, sokkal inkább azokat az emberi és eljárásjogi anomáliákat testesíti meg, amelyekkel ma Magyarországon egyre könnyebb bármilyen, NER-nek kedves beruházást végigvinni.

Dermedt figyelem

Az elbitangolt ellenzéki szavazók jó részét néhány hónap alatt becsatornázta Magyar Péter és a Tisza Párt. De mire jutnak így az elhagyott pártok?