Lemez - Húsleves gazdagon - Beastie Boys: Hot Sauce Committee Part Two

  • - minek -
  • 2011. május 19.

Zene

El sem hiszi az ember - még ha leírva látja is: a Beastie Boys, úgy is, mint sajátos intézmény, harminckét kemény éve létezik. Már annak is majd' három évtizede, hogy első lemezük, az átlagosan másfél perces punkszámokat rejtő Polly Wog Stew E.P. megjelent (1982-ben!). Ehhez képest a Hot Sauce Committee Part Two pusztán a nyolcadik albumuk - s akkor már beleszámoltuk a legutóbbi (2007-es), Mix-Up című rapmentes, pusztán instrumentális szösszenetet: nyilvánvaló, hogy karrierjük első, termékenyebb szakaszában buzgóbban termelték az albumokat (no, akkor sem évente), 1994 óta viszont kifejezetten ráérősen dolgoztak.

El sem hiszi az ember - még ha leírva látja is: a Beastie Boys, úgy is, mint sajátos intézmény, harminckét kemény éve létezik. Már annak is majd' három évtizede, hogy első lemezük, az átlagosan másfél perces punkszámokat rejtő Polly Wog Stew E.P. megjelent (1982-ben!). Ehhez képest a Hot Sauce Committee Part Two pusztán a nyolcadik albumuk - s akkor már beleszámoltuk a legutóbbi (2007-es), Mix-Up című rapmentes, pusztán instrumentális szösszenetet: nyilvánvaló, hogy karrierjük első, termékenyebb szakaszában buzgóbban termelték az albumokat (no, akkor sem évente), 1994 óta viszont kifejezetten ráérősen dolgoztak.

Az új anyagra megérte várni - persze vannak, akik az utolsó, még vokális produkciójuktól (To The 5 Boroughs, 2004) fogva, mások az őket telivér popstátuszba emelő 1998-as Hello Nasty vagy éppen a minden szempontból csúcspontnak tűnő Check Your Head-Ill Communication lemezpáros óta remélnek méltó folytatást. Nos, az új lemez kétségtelenül perfektül idézi fel a Beastie Boys karrierjének hajnalát és delelőjét - anélkül persze, hogy vissza tudná hozni azt az időt, amikor a Beastie-fiúk produkciója egyszerre tűnt ihletettnek, emblematikusnak, sőt bizonyos elemeiben trendformálónak. Persze mindez nem jelenti azt, hogy a kontextus múltával a zene és a szöveg minden elemében okafogyottá vált volna - sőt! A precízen összerakott, szellemes megoldásokban gazdag, élő zenei betétekből és ropogós hangmintákból összemixelt zenei és ritmusalapokra a régi energiával, dühvel és lelkesedéssel köpik a rendesen kikovácsolt rímeket és a kulturális referenciákban gazdag sorokat. Ad-Rock, Mike D és MCA triója (utóbbi súlyos daganatos betegségen esett át - emiatt csúszott és számozódott át a jelentős részeiben évek óta készen álló album) még mindig a szakma sokáig méltatható nagymestere, és az ötletekből sem fogytak ki, táplálja bár ezeket a régi szép emlékekkel szembeni nosztalgia (lásd például a Nonstop Disco Powerpack című alapvetést).

Miközben az egész album egyenletesen jó színvonalon pörög, ráadásul még néhány emlékezetes szerzeményt is lelhetünk rajta - és nem csak a maxin már két éve megjelent, Grammyre is jelölt (a szintén New York-i hiphoplegendával, Nasszel közösen előadott) Too Many Rapperst. Ott van mindjárt a Santigold vokáljára épülő (s részben Switch által összerakott) Don't Play No Game That I Can't Win sajátosan sánta, a teljes életműben is egyedinek számító reggae-je, esetleg a Say It menetelős, kemény rockra épülő, játékos fogcsikorgatása vagy éppen a Funky Donkey kora nyolcvanas éveket idéző analóg szintifunk szösszenete. És megint csak jól dolgozták el a gusztusos összetevőket: a Lee Majors Come Again punkos döngölését például szigorúan a Multilateral Nuclear Disarmament tisztán instrumentális és végtelenül ellazult dzsessz/funk/hopja követi. A Here's a Little Something For Ya pedig visszavonhatatlanul tanúsítja: ha egy pillanatra is, egy bájosan "retró" lemez erejéig, de visszatért a kilencvenes évek big beatben kikristályosodó, idióta vidámsága.

Capitol/Sony, 2011

Figyelmébe ajánljuk

Mi, a színek

  • Kiss Annamária

Már az elején világos, hogy a színeknek jelentőségük lesz. A gárda egyik fele piros és fehér ruhát visel, vannak, akik talpig pirosban játszanak, mint az életre kelt Mefisztó (Szacsvay László) is (jelmez: Nagy Fruzsina). A hatalom kiszolgálói, a megalkuvók púderrózsaszínben virítanak.

Perpatvar mobile

A XXI. magyar tánc – e-moll hangneme ellenére életteli verbunkos – szinte csak szignálként szolgál a Fesztiválzenekar Brahms-koncertjén: természetesen arra várunk, hogy a hegedűre és csellóra írt Kettősverseny felcsendüljön, amelynek komponálását maga a szerző egy levelében „mulatságos ötletnek” nevezett. Nem véletlenül: ez egy hálátlan műfaj.

Huszonhét másodperc

  • Pálos György

A történet közismert: az indiai-brit származású, jelenleg az Egyesült Államokban élő Salman Rushdie-ra az 1988-ban megjelent Sátáni versek című regénye miatt Homeini ajatollah a megjelenést követő évben kimondta a fatvát, amely szerint minden muszlim joga és kötelessége végrehajtani rajta a halálos ítéletet.

Kampány

Amikor az idiotizmus a megszokottnál is erősebben tombolt egy aktuális kampányban, egy-egy mondat erejéig rendre kitértünk arra: a Fideszben vajon mit gondolhatnak odafönt a saját szavazóikról? Mire taksálják őket, akik döntenek arról, hogy milyen ún. narratívával etessék azt a tömeget, amelynek a jólétüket (tízemeletes jacht, orangerie meg fakazetta, lásd mint fent) köszönhetik. (Persze, pontosan tudjuk a választ: az urak számára annyit érnek a híveik, amennyijük van.)

Elandalodni Andalúziában

Spanyolhon. Tarka hímü rét. Tört árnyat nyujt a minarét. Bús donna barna balkonon mereng a bíbor alkonyon… álljunk csak meg egy pillanatra, nem is oly bús, inkább vidám, széles mosolyához milyen jól áll ez a fess ezredes! Aire fresco… hermosos caballos… bien, mi coronel. Jerez szőlővesszeiről szakadatlan csepeg valami kis nektár.

Az élet kapuja

  • Jeszenszky Géza
Sokan, de talán nem elegen érezzük ebben az országban, hogy sokszázadnyi megpróbáltatás, tragédia után a magyarság hajója a NATO- majd az EU-tagsággal biztos kikötőben horgonyzott le. A mostanában sokat emlegetett író, Herczeg Ferenc Az élet kapuja c. történelmi regényének címét kölcsönözve, Magyarország előtt kitárult az élet, a jobb jövő kapuja.

Viszlát, Észak, viszlát, Nyugat!

  • Ljupcso Popovszki

Május 8-án országgyűlési és elnökválasztást tartottak Észak-Macedóniában. A VMRO-DPMNE párt tönkreverte a 2017 óta kormányzó baloldalt: 58 mandátumot szereztek a 123 tagú törvényhozásban, az Európa-párti Szociáldemokrata Unió az eddigi 41 helyett csak 18-at. A VMRO-DPMNE jelöltje nagy fölénnyel nyerte az elnökválasztást is. Hogyan jöttek vissza a játékba az egykor Nikola Gruevszki által vezetett nacionalisták?

 

Fecseg a felszín

A NER-sajtó valóságos kampányt folytat a nem a saját hold­udvarba sorolt közvélemény-kutatók ellen. A közölt adatok „pontossága” azonban nem feltétlenül valamiféle ideológiai részrehajlás következménye.

 

A hárítás magasiskolája

Az állami gondozottaknak járó otthonteremtési támogatásból vett egy lerobbant csanádpalotai házikót Alexandra. Az ingatlanvásárlásra a kijelölt utógondozó és az illetékes gyámhivatal is rábólintott. Most viszont újszülött kisfiával nem engedi visszaköltözni oda a helyi gyermekjóléti szolgálat.