Lemez: Eggyel bõvült (David Byrne: Grown Backwards)

Zene

Tetszenek a Talking Headsre emlékezni? Hát persze. A Talking Headset nem lehet elfelejteni. A hetvenes évek végén, amikor az új hullám dúlt New Yorkban, nem volt nála dögösebb funkys tánczenekar. De azért túl lehetett élni a felbomlását is, mert jól látszódott, hogy abban a körben (a fejes) David Byrne már nem tudja kifuttatni a társmûvészetekhez és a világzenéhez kötõdõ terveit. Ami pedig a (késõbbi) szólólemezeit illeti, jó néhány überelte az utolsó két Talking Heads-dobást, arról nem beszélve, hogy szinte az összesen felbukkant egy-egy, a régi szép idõkre utaló szerzemény.

Tetszenek a Talking Headsre emlékezni? Hát persze. A Talking Headset nem lehet elfelejteni. A hetvenes évek végén, amikor az új hullám dúlt New Yorkban, nem volt nála dögösebb funkys tánczenekar. De azért túl lehetett élni a felbomlását is, mert jól látszódott, hogy abban a körben (a fejes) David Byrne már nem tudja kifuttatni a társmûvészetekhez és a világzenéhez kötõdõ terveit. Ami pedig a (késõbbi) szólólemezeit illeti, jó néhány überelte az utolsó két Talking Heads-dobást, arról nem beszélve, hogy szinte az összesen felbukkant egy-egy, a régi szép idõkre utaló szerzemény.

Byrne szólólemezei annyifélék, mint a nyû: míg a Music for "The Knee Plays" New Orleans-i ihletésû rézfúvós, addig a The Forest klasszikus-szimfonikus színházi zene, a Lead Us Not into Temptation vonósok és billentyûk uralta melankolikus filmzene, a The Catherine Wheel a Brian Enóval közös dolgokat idézõ balettzene, a Rei Momo döntõen és az Uh-Oh (legalábbis a ritmusaiban) latin tánczene, a David Byrne szolid rockzene, a Feelings trip-hoppal kacérkodó kaland, a Look into the Eyeball pedig mondjuk mindennek az ötvözete. A Rei Momo és a The Catherine Wheel minimum kötelezõ olvasmány, de a Feelings is melegen ajánlott, úgy megdobja a (közremûködõ) Morcheeba. És hát a Look into the Eyeball sem érdektelen, mert miközben megvillantja Byrne ismert vonásait, elõrevetíti a vonósok iránti vonzalmát is.

Na most a Grown Backwardsot jóval nehezebb stilárisan vagy földrajzilag körüljárni, mint Byrne bármelyik szólóalbumát. Nem is pop-, nem is rock-, nem is kortárs, nem is világzene - és nem is érdemes a besorolásán görcsölni. Ezúttal a Dialog Box és a Lazy az a bizonyos szép emlékû, de ettõl még a rock fel sem merül, mint ahogy az operaklasszikusok befolyását sem hangsúlyoznám pusztán attól, hogy egy Bizet- (Au Fond du Temple Saint) és egy Verdi-ária (Un di Felice, Eterea) is elõkerült. Jobb híján beérném ennyivel: a Grown Backwards egy olyan dalfüzér, amely meglehetõsen kilóg David Byrne életmûvébõl - s noha nincs benne semmi döntõen "szokatlan", mégis újdonságerejû. A fene sem tudja, de tényleg, valahogy egyszerre hallgatóbarát és experimentális. Egy csomó fura hangulatú dal, talán egyik sem kólint úgy istenigazából fejbe, de nekem valamiért újra és újra kellenek, újra és megint. Ha nem egy texasi kamaraegyüttes, a The Tosca Strings kapta volna a fõszerepet, egybõl rávágnám: egy ilyen "gyökértelen" produktum csakis New York-i lehet, ahol a többi jeles Byrne-kollaborátor: Carla Bley, Lee Soloff, Ray Anderson, Jane Scarpantoni, Kenny Wollesen, John Patitucci terem. De ezen még gondolkodnom kell.

Ami biztos: eggyel bõvült a kötelezõ Byrne-anyagok sora. Byrne-t nem lehet elfelejteni.

Marton László Távolodó

Nonesuch/Warner, 2004

Figyelmébe ajánljuk

Mi, a színek

  • Kiss Annamária

Már az elején világos, hogy a színeknek jelentőségük lesz. A gárda egyik fele piros és fehér ruhát visel, vannak, akik talpig pirosban játszanak, mint az életre kelt Mefisztó (Szacsvay László) is (jelmez: Nagy Fruzsina). A hatalom kiszolgálói, a megalkuvók púderrózsaszínben virítanak.

Perpatvar mobile

A XXI. magyar tánc – e-moll hangneme ellenére életteli verbunkos – szinte csak szignálként szolgál a Fesztiválzenekar Brahms-koncertjén: természetesen arra várunk, hogy a hegedűre és csellóra írt Kettősverseny felcsendüljön, amelynek komponálását maga a szerző egy levelében „mulatságos ötletnek” nevezett. Nem véletlenül: ez egy hálátlan műfaj.

Huszonhét másodperc

  • Pálos György

A történet közismert: az indiai-brit származású, jelenleg az Egyesült Államokban élő Salman Rushdie-ra az 1988-ban megjelent Sátáni versek című regénye miatt Homeini ajatollah a megjelenést követő évben kimondta a fatvát, amely szerint minden muszlim joga és kötelessége végrehajtani rajta a halálos ítéletet.

Kampány

Amikor az idiotizmus a megszokottnál is erősebben tombolt egy aktuális kampányban, egy-egy mondat erejéig rendre kitértünk arra: a Fideszben vajon mit gondolhatnak odafönt a saját szavazóikról? Mire taksálják őket, akik döntenek arról, hogy milyen ún. narratívával etessék azt a tömeget, amelynek a jólétüket (tízemeletes jacht, orangerie meg fakazetta, lásd mint fent) köszönhetik. (Persze, pontosan tudjuk a választ: az urak számára annyit érnek a híveik, amennyijük van.)

Elandalodni Andalúziában

Spanyolhon. Tarka hímü rét. Tört árnyat nyujt a minarét. Bús donna barna balkonon mereng a bíbor alkonyon… álljunk csak meg egy pillanatra, nem is oly bús, inkább vidám, széles mosolyához milyen jól áll ez a fess ezredes! Aire fresco… hermosos caballos… bien, mi coronel. Jerez szőlővesszeiről szakadatlan csepeg valami kis nektár.

Az élet kapuja

  • Jeszenszky Géza
Sokan, de talán nem elegen érezzük ebben az országban, hogy sokszázadnyi megpróbáltatás, tragédia után a magyarság hajója a NATO- majd az EU-tagsággal biztos kikötőben horgonyzott le. A mostanában sokat emlegetett író, Herczeg Ferenc Az élet kapuja c. történelmi regényének címét kölcsönözve, Magyarország előtt kitárult az élet, a jobb jövő kapuja.

Viszlát, Észak, viszlát, Nyugat!

  • Ljupcso Popovszki

Május 8-án országgyűlési és elnökválasztást tartottak Észak-Macedóniában. A VMRO-DPMNE párt tönkreverte a 2017 óta kormányzó baloldalt: 58 mandátumot szereztek a 123 tagú törvényhozásban, az Európa-párti Szociáldemokrata Unió az eddigi 41 helyett csak 18-at. A VMRO-DPMNE jelöltje nagy fölénnyel nyerte az elnökválasztást is. Hogyan jöttek vissza a játékba az egykor Nikola Gruevszki által vezetett nacionalisták?

 

Fecseg a felszín

A NER-sajtó valóságos kampányt folytat a nem a saját hold­udvarba sorolt közvélemény-kutatók ellen. A közölt adatok „pontossága” azonban nem feltétlenül valamiféle ideológiai részrehajlás következménye.

 

A hárítás magasiskolája

Az állami gondozottaknak járó otthonteremtési támogatásból vett egy lerobbant csanádpalotai házikót Alexandra. Az ingatlanvásárlásra a kijelölt utógondozó és az illetékes gyámhivatal is rábólintott. Most viszont újszülött kisfiával nem engedi visszaköltözni oda a helyi gyermekjóléti szolgálat.