HANGADÓ - rés a présen

„nagyszerű közösség”

Pilz János hegedűművész

  • rés a présen
  • 2014. november 2.

Zene

rés a présen: Ön két éve a Budapesti Vonósok koncertmestere. Belülről figyelve hogyan ítéli meg az együttes életének ezt a szakaszát s az együttes helyét a magyar komolyzenei életben?

Pilz János: A Budapesti Vonósok 1977-es megalakulását követően hamar nagyon sikeres kamarazenekarrá vált, így természetesen nem egyszerű csak az utolsó éveket értékelni, hiszen azok is szervesen kötődnek az előzőekhez. Úgy érzem, jól telt el ez a két év, kölcsönösen megismertük egymást, én pedig egy nagyszerű közösséget, akik a koncerteken mindig túl tudják teljesíteni a próbán begyakoroltakat. Amin viszont leginkább szerettem volna változtatni, az a régi zene előadása, hiszen nem lehet figyelmen kívül hagyni az utóbbi évtizedek felfedezéseit. A legfontosabb azonban az, hogy az együttes zene iránti érdeklődése töretlen, sokat dolgozunk, a koncertek és turnék száma is növekszik. Az együttes helye megkérdőjelezhetetlenül stabil a magyar zenei életben, nemcsak a hivatalos 1. kategóriás elismertség miatt, de a közönség, a szakma visszajelzése is nagyon pozitív, persze igyekszünk megőrizni azt a jó légkört és munkát, ami a sikeres koncertekhez feltétlenül kell.

rap: Hogyan állt össze a 2014–15-ös évad? Melyek lesznek a legfontosabb koncertek, sorozatok?

PJ: Az elmúlt évekhez hasonlóan több sorozatunk lesz idén is. A Klasszikusok tükrében elnevezésű sorozatunk első koncertje október 4-én lesz a BMC-ben. Másik sorozatunk a Bach közelében: a Müpa Üvegtermében Bach-kantáták, illetve a János passió részletei hangzanak majd fel először októberben, majd még két másik alkalommal. Itt Kamp Salamon fog vezényelni, és be is mutatja majd a műveket. Royal sorozatunk a BMC-ben, illetve a Zeneakadémián lesz 2015-ben, de nagyon fontos számunkra a november 9-i Radnóti-emlékkoncert, illetve szintén novemberben a Szokolay Sándor emlékére rendezendő koncert Sopronban. Hagyományosan a Corinthia Hotelben tartjuk újévi hangversenyünket, és persze nagyon figyelünk a fertődi Haydn Fesztiválra.

rap: Klasszikusok tükrében sorozatuk rendszeres közreműködője lesz Földes Imre. Mivel gazdagítja majd a programot a komoly rajongótáborral rendelkező zenetörténész?

PJ: A sorozat a klasszikusok és a mai zene kapcsolatáról szól. Földes tanár úr volt szíves idén is elvállalni a kiemelten fontos beszélgetőtárs szerepét. A koncerteken jelen lesznek a zeneszerzők is, akikkel Földes tanár úr fog beszélgetni. Tavaly már voltak hasonló előadások, a tanár úr tudása, tárgyismerete, közvetlensége, humora minket is lebilincselt, nagyon örülünk, hogy idén is ott lesz velünk.

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?