Opera - A lakókocsi marad - Puccini: Gianni Schicchi; Vajda János: Mario és a varázsló

Zene

Operát játszani az Operettben, s hozzá mindjárt összepárosítani egymással két jócskán eltérő karakterű egyfelvonásost, Puccinit és Vajda János 1988-as kortárs operáját - merész és tiszteletre méltó vállalkozás. Olyasforma nagyralátó tett, amelyhez mámorító megdicsőülés vagy tragikus bukás illenék. Csakhogy tudjuk, az élet gyönge elbeszélő, s így a múlt heti bemutatót sem írhatjuk le a végletek jelzőivel: elegyes, ingadozó színvonalú, rokonszenvességében is problematikus, ám gyengéivel együtt is sikert arató előadást láthattunk. Tehát zavarba ejtően kétarcú produkcióval szembesülhettünk, ha úgy tetszik, egészen a plakátfotó trükkjének szellemében.

Operát játszani az Operettben, s hozzá mindjárt összepárosítani egymással két jócskán eltérő karakterű egyfelvonásost, Puccinit és Vajda János 1988-as kortárs operáját - merész és tiszteletre méltó vállalkozás. Olyasforma nagyralátó tett, amelyhez mámorító megdicsőülés vagy tragikus bukás illenék. Csakhogy tudjuk, az élet gyönge elbeszélő, s így a múlt heti bemutatót sem írhatjuk le a végletek jelzőivel: elegyes, ingadozó színvonalú, rokonszenvességében is problematikus, ám gyengéivel együtt is sikert arató előadást láthattunk. Tehát zavarba ejtően kétarcú produkcióval szembesülhettünk, ha úgy tetszik, egészen a plakátfotó trükkjének szellemében.

Ha az élet nem is ért a poentírozáshoz, hát Kerényi Miklós Gábor annál inkább. Amint az már a tavalyi Miskolci Operafesztiválon kiderült, Schicchi-rendezése kimondottan gazdag a hol jobb, hol rosszabb, ám egyként színpadra termett poénokban. A végrendelet-hamisítási vígopera a Nagymező utcába áttelepülve is megannyi eredendően teátrális (azaz szó szerint helyénvaló) pillanatot teremtett: Buoso Donati társfőszereplővé megtett, az elevennél is elevenebb holttetemével, a kis szerepek ügyes kiugratásával, valamint - Gyarmathy Ágnes jelmeztervező segítsége révén - a pénzéhes família tagjainak karakterizálásával. A lakókocsival és konténeres pottyantóval színre idézett "gazdagság" meg a motorját a színfalak mögött hagyó, bőrdzsekis homo novus, Gianni Schicchi, ha operajátszási revelációt nem is, azért kellemes szórakozást egykönnyen kínált számunkra. Pláne, hogy Kálmán Péter személyében formátumos operai hang és nagy tehetségű énekes színész adta a címszerepet: sok gúnnyal, már-már nyers játékkal, s valami jóféle vagánytempóval.

Puccini operáját magyar szöveggel énekelték: Nádasdy Kálmán fordításában, és a rendező frissítéseivel. (Spineloccio doktor így immár nem a bolognai egyetem, hanem a bolognai oktatási rendszer érdemének tudja be önnön orvosi sikereit...) De furcsa módon a magyar szöveg mintha nehezítette volna a játszók dolgát, akik közül a slágerét magabiztosan hozó Geszthy Veronika (Lauretta) és a családi együttesből ki-kiemelkedő Hábetler András (Betto) érdemel külön is méltatást. A Gianni Schicchi legkomolyabb problémájának azonban a mikroportok - nyilvánvalóan kényszerű - használata bizonyult, különösen azokban a szakaszokban, amikor az operai léptékű vócsék operettszínházi hangokkal elegyedtek.

A szünet után következő Vajda-operában ugyancsak elektromos hangosítással dolgoztak a művészek, ám a reminiszcenciákban és nyílt zenei idézetekben gazdag egyfelvonásos színrevitelének egyéb kritikus mozzanatai mellékessé tették e megoldást. A lakókocsit továbbhasznosító (díszlet: Khell Csörsz) előadás főszerepében Szabó P. Szilveszter tehetséggel adaptálta ugyan musicalszínészi létezésének démoni vonásait, ám hangja (és sajna olykor a muzikalitása is) elmaradt az operai szólamformálás kívánalmaitól. A függő publikumát fotografáló Cipolla így inkább csak gesztusaiban uralhatta a játékot, mely játékban ezúttal meglepően nagy számban sorjáztak sikerületlen, sőt hamis mozzanatok. Ilyen hamisság érződött a szuggerált közönség orgiasztikus táncán, vagy azon a rendezői ötleten, miszerint Mario a Cipolla halála után tovább táncoló gyülekezetet (Vajda operájának zárlata ez) benzinnel lelocsolja és - függönyhullás után - fel is gyújtja. Főleg mivel a Mario prózai szerepében felléptetett Szabó Dávid ékesen bebizonyította, hogy hamisnak lenni énekszólam híján is lehet. Az első részben Makláry László, a másodikban pedig Somogyi-Tóth Dániel által vezényelt zenekar ugyan erősen küzdött feladatával, ám összességében kielégítően muzsikált.

Budapesti Operettszínház, január 15.

Figyelmébe ajánljuk

Mi, a színek

  • Kiss Annamária

Már az elején világos, hogy a színeknek jelentőségük lesz. A gárda egyik fele piros és fehér ruhát visel, vannak, akik talpig pirosban játszanak, mint az életre kelt Mefisztó (Szacsvay László) is (jelmez: Nagy Fruzsina). A hatalom kiszolgálói, a megalkuvók púderrózsaszínben virítanak.

Perpatvar mobile

A XXI. magyar tánc – e-moll hangneme ellenére életteli verbunkos – szinte csak szignálként szolgál a Fesztiválzenekar Brahms-koncertjén: természetesen arra várunk, hogy a hegedűre és csellóra írt Kettősverseny felcsendüljön, amelynek komponálását maga a szerző egy levelében „mulatságos ötletnek” nevezett. Nem véletlenül: ez egy hálátlan műfaj.

Huszonhét másodperc

  • Pálos György

A történet közismert: az indiai-brit származású, jelenleg az Egyesült Államokban élő Salman Rushdie-ra az 1988-ban megjelent Sátáni versek című regénye miatt Homeini ajatollah a megjelenést követő évben kimondta a fatvát, amely szerint minden muszlim joga és kötelessége végrehajtani rajta a halálos ítéletet.

Kampány

Amikor az idiotizmus a megszokottnál is erősebben tombolt egy aktuális kampányban, egy-egy mondat erejéig rendre kitértünk arra: a Fideszben vajon mit gondolhatnak odafönt a saját szavazóikról? Mire taksálják őket, akik döntenek arról, hogy milyen ún. narratívával etessék azt a tömeget, amelynek a jólétüket (tízemeletes jacht, orangerie meg fakazetta, lásd mint fent) köszönhetik. (Persze, pontosan tudjuk a választ: az urak számára annyit érnek a híveik, amennyijük van.)

Elandalodni Andalúziában

Spanyolhon. Tarka hímü rét. Tört árnyat nyujt a minarét. Bús donna barna balkonon mereng a bíbor alkonyon… álljunk csak meg egy pillanatra, nem is oly bús, inkább vidám, széles mosolyához milyen jól áll ez a fess ezredes! Aire fresco… hermosos caballos… bien, mi coronel. Jerez szőlővesszeiről szakadatlan csepeg valami kis nektár.

Az élet kapuja

  • Jeszenszky Géza
Sokan, de talán nem elegen érezzük ebben az országban, hogy sokszázadnyi megpróbáltatás, tragédia után a magyarság hajója a NATO- majd az EU-tagsággal biztos kikötőben horgonyzott le. A mostanában sokat emlegetett író, Herczeg Ferenc Az élet kapuja c. történelmi regényének címét kölcsönözve, Magyarország előtt kitárult az élet, a jobb jövő kapuja.

Viszlát, Észak, viszlát, Nyugat!

  • Ljupcso Popovszki

Május 8-án országgyűlési és elnökválasztást tartottak Észak-Macedóniában. A VMRO-DPMNE párt tönkreverte a 2017 óta kormányzó baloldalt: 58 mandátumot szereztek a 123 tagú törvényhozásban, az Európa-párti Szociáldemokrata Unió az eddigi 41 helyett csak 18-at. A VMRO-DPMNE jelöltje nagy fölénnyel nyerte az elnökválasztást is. Hogyan jöttek vissza a játékba az egykor Nikola Gruevszki által vezetett nacionalisták?

 

Fecseg a felszín

A NER-sajtó valóságos kampányt folytat a nem a saját hold­udvarba sorolt közvélemény-kutatók ellen. A közölt adatok „pontossága” azonban nem feltétlenül valamiféle ideológiai részrehajlás következménye.

 

A hárítás magasiskolája

Az állami gondozottaknak járó otthonteremtési támogatásból vett egy lerobbant csanádpalotai házikót Alexandra. Az ingatlanvásárlásra a kijelölt utógondozó és az illetékes gyámhivatal is rábólintott. Most viszont újszülött kisfiával nem engedi visszaköltözni oda a helyi gyermekjóléti szolgálat.