mi a kotta?

Papa és a nagymogul

  • mi a kotta
  • 2018. február 20.

Zene

Idén korán jött a karácsony, sütöttük el a közhelyet a múlt héten, s ha már így tettünk, hát legyünk következetesek: nemcsak korán jött, de meglepően sokáig is fog (ki)tartani az ajándékokban tobzódó ünnep. Így például az év utolsó előtti estéjén elérkezik számunkra a második esély, hogy a Müpában meghallgassuk Juan Diego Flórez áriaestjét, amelyet e dátumra halasztott a hangszálait méltán óvó tenorcsillag (Nemzeti Hangversenyterem, december 30., fél nyolc). Egy nappal korábban pedig az operaélet másik valódi világsztárja, Anna Netrebko (képünkön) jön majd el közibénk – férje, Yusif Eyvazov társaságában, hogy együtt énekeljenek az Andrea Chénier koncertszerű előadásán, vagyis annak a Giordano-operának a főszerepeiben, amelyet pár hete a milánói Scala évadnyitóján is kettejükkel adtak (Erkel Színház, december 29., hét óra).

„Fizetek, ha abbahagyják!” – a hagyomány szerint a közönség egyik tagja e szavak közbekiáltásával zavarta meg Beethoven III. (Eroica) szimfóniájának bécsi ősbemutatóját. Viszont a még ennél is jóval kétesebb történet szerint a mű egyik próbáját meghallgató agg Haydn az alábbi elismerő megjegyzést tette volna: „Mostantól semmi sem lesz úgy, mint régen.” Mi tagadás, az utóbbi anekdota hitele ellen szól, hogy Haydn és fiatalabb pályatársa között ekkorra érezhetően feszültebbé vált a viszony, s ennek jeleként Haydn papa elkezdte a háta megett nagymogulként emlegetni egykori tanítványát. Az utókor mindenesetre az állítólagos Haydn-véleményt osztja, s ez így lesz majd 2018 második keddjén is, amikor Vásáry Tamás meg a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara és Énekkara az Eroicát fogja előadni, méghozzá a maga idején ugyancsak kevés megértésre lelő másik Beethoven-mű, a C-dúr mise társaságában (Zeneakadémia, január 9., fél nyolc). „No, de kedves Beethoven, mit művelt már megint?” – ekképp fintorgott volna a megrendelő, Esterházy Miklós herceg (a Pompakedvelő unokája), aki Haydn stílusában remélt misét kapni a felesége, Maria Josefa Hermenegilde von Liechtenstein – egyik – névnapjának megünneplésére. Haydnt persze nem véletlenül hoztuk szóba, elvégre az újév most is A teremtéssel köszön majd be a Müpába, természetesen Fischer Ádám vezényletével, valamint három német ajkú operaénekes, a milánói Scala Akadémiai Zenekara és újfent a Magyar Rádió Énekkara közreműködésével (Nemzeti Hangversenyterem, január 1., hét óra).

A 2018-as esztendőben amúgy több fontos évforduló is lesz majd: Claude Debussy halálának a 100., Gioachino Rossini elhunytának pedig a 150. évfordulója, s Leonard Bernstein 100. születésnapjáról is jövőre fogunk megemlékezni. Ám a születésnap emlegetése most mégis valaki más ünneplésére szolgáljon, mivelhogy január 5-én tölti be a 70. életévét Perényi Miklós! A csodálatos muzsikus a születésnapja estéjén, majd másnap is felvonul majd csellójával a Zeneakadémia pódiumára, hogy Keller András és a Concerto Budapest társaságában Dvořák és Schumann műveit játssza nekünk (január 5. és 6., fél nyolc). Az isten éltessen minket, hogy ott lehessünk!

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?