Roddy Doyle: Henry csillaga (könyv)

  • V. Á.
  • 2008. június 12.

Zene

Roddy Doyle: Henry csillaga Roddy Doyle-t, akivel kapcsolatban Magyarországon legalább tizenötször lőtték már el a származására utaló "úr ír" szóviccet, mindannyian a Barrytown-trilógia (A Commitments, A méregzsák, A mozgóbüfé) imádnivalón surmó, virtigli ír figurái miatt szerettük meg. A trilógiánál jóval komorabb hangvételű Henry csillaga egy másik, eleddig kétkötetes sorozat, a The Last Roundup nyitó darabja.

Roddy Doyle: Henry csillaga Roddy Doyle-t, akivel kapcsolatban Magyarországon legalább tizenötször lõtték már el a származására utaló "úr ír" szóviccet, mindannyian a Barrytown-trilógia (A Commitments, A méregzsák, A mozgóbüfé) imádnivalón surmó, virtigli ír figurái miatt szerettük meg. A trilógiánál jóval komorabb hangvételû Henry csillaga egy másik, eleddig kétkötetes sorozat, a The Last Roundup nyitó darabja.

A regény a Dublin gettójában született és már ifjúkorában üldözött forradalmárrá vált Henry Smart életének elsõ felét mutatja be, úgy a korai húszas évekig, persze a jellegzetes doyle-i stílusban. Gyönyörû felütés a fõhõs féllábú apjának, idõsebb Henry Smartnak a bemutatása, aki a dublini éjszaka rettegett bérgyilkosa és a mûlábával öl (ezt a mûlábat aztán az ifjú Henry ereklyeként hurcolja magával, idõnként beverve vele egy-két rendõr fejét). Az 1900-as évek elsõ felének ír felkeléseit is érzékletesen ábrázolja Doyle az ifjú antihõs, Henry Smart szemszögébõl (létezõ történelmi figurák - Michael Collins, Patrick Pearse vagy éppen James Connolly - megjelenítésével). A Henry csillaga történetének akkor van vége, amikor a forradalmárok titkos harcosának végleg elege lesz az értelmetlen vérengzésbõl és abból, hogy lelkesen játssza a történelem és az ír forradalmi vezetõk leghûségesebb balekjának szerepét, aki mukk nélkül végzi el helyettük a piszkos munkát, és immár gyermekes családapaként szeretne új életet kezdeni, de az Amerikában játszódó folytatást már csak a remélhetõleg minél hamarabb itthon is kiadott Oh, Play That Thing! oldalain követhetjük tovább.

Fordította: N. Kiss Zsuzsa. Európa, 2007, 496 oldal, 2900 Ft

*****

Figyelmébe ajánljuk

Mi, a színek

  • Kiss Annamária

Már az elején világos, hogy a színeknek jelentőségük lesz. A gárda egyik fele piros és fehér ruhát visel, vannak, akik talpig pirosban játszanak, mint az életre kelt Mefisztó (Szacsvay László) is (jelmez: Nagy Fruzsina). A hatalom kiszolgálói, a megalkuvók púderrózsaszínben virítanak.