színház - A PÖTTYÖS PANNI az iskolában

  • - sisso -
  • 2010. október 14.

Zene

című merész és kevéssé nosztalgikus gyerekelőadást a Budapesti Õszi Fesztiválon mutatta be a Bozsik Yvette Társulat. A fiam most kezdte az iskolát, gondoltam, végre egy darab, amiben megnézheti magát mint szuperhőst.
címû merész és kevéssé nosztalgikus gyerekelõadást a Budapesti Õszi Fesztiválon mutatta be a Bozsik Yvette Társulat. A fiam most kezdte az iskolát, gondoltam, végre egy darab, amiben megnézheti magát mint szuperhõst. Én magam nem néztem volna jó szívvel egy hagyományos adaptációt (az utolsó olvasástól eltelt idõ és az illúziók miatt), a hatalmas legójátéknak tûnõ, könnyen a koreográfia részévé váló díszletben, rikító, dadaista ruhákkal, szürreális mozgáskórusokkal, aktuális poénként illeszkedõ zenékkel megrendezett, Németh Ákos által átírt verzió azonban elég plasztikus. Sikerült kellõképpen eltartanom magamtól a gyereksorsomat, gyerekem pedig lubickolt a ritmusokban, miközben kisiskolás önmagára csodálkozhatott. A darab tág lehetõségeket hagy a képzeletnek, és a Bozsikra amúgy is annyira jellemzõ ironikus mozdulatmûvészeti elgondolások miatt még humoros is. További erény, hogy a fiatal szereplõk erõlködés nélkül néznek ki úgy, mintha az elsõ bé ajtaján léptek volna ki. Krisztik Csaba (a Forte Társulatból) artistaügyességével ámulatba ejti a nézõt, nem beszélve Vati Tamás tapló felnõtt bohócfigurájáról.

Bozsik jó úton jár a gyerekdarabjaival, mert nem megmondó akar lenni, hanem pontos technikái birtokában megérteni vágyik maga is. Elég nagylelkû gesztus ez. Volt szuperhõsössztánc is, tipikus tornatanárral, akit Gombai Szabolcs mímel, ez a Cartoon Network animációinak világát idézte meg, kritikusan - ez volt tán a legjobb. Meg még az, hogy egy kamaszházibuliban végzõdik az egész, vagyis van remény túlélni az általános iskolát.

- sisso -

Thália Arizóna Stúdió, október 11.

*****

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?