rés a présen

Szüleink és nagyszüleink

Éri Márton zenész
szerző
rés a présen
publikálva
2017/18. (05. 04.)
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

A táncházi muzsikálás az életünk szerves része, soha nem fogjuk abbahagyni, mondja Éri Márton, a Buda Folk Band zenésze.

rés a présen: Milyen meggondolásból alakult tíz éve a Buda Folk Band?

Éri Márton: 2007-ben egy lengyelországi utcazene-fesztiválra hívtak meg minket, ekkor még mindannyian más-más zenekarokban játszottunk. Ezért a zenekar nevét is úgy választottuk meg, hogy a lengyel közönség számára kifejező és közérthető legyen. Talán még mi sem gondoltuk komolyan, hogy tíz évig együtt maradunk. A tagok kiválasztásánál elsősorban a barátság és a közös zenei gyökerek – a népzene otthonról hozott szeretete – kötöttek minket össze. Tagadhatatlanul hatással volt ránk szüleink és nagyszüleink szellemisége, illetve a Muzsikás együttes zenei öröksége.

rap: Három lemez után megvalósultak az elképzelések?

ÉM: Az első lemez megjelenéséért nagyon hálásak vagyunk az akkor még létező Folk Europa Kiadónak. Sok szám a stúdióban kapta meg végleges formáját, és menet közben az akkori énekesnőnk is kilépett a zenekarból… Ennek ellenére kifejezetten jó anyagot sikerült összehozni. A második lemeznél a felvétel előtt a nyári fesztiválszezonban már kipróbáltuk azokat a számokat, amelyeket később lemezre vettünk. Odafigyeltünk arra, hogy milyen stúdióban készüljön el, és ki legyen a hangmérnök. Végül saját kiadásban jelentettük meg, ami a World Music Charts Europe rangos világzenei listáján a második helyig küzdötte fel magát. A harmadik lemez sokkal letisztultabb zenei világot tükröz, azt hiszem, erre a lemezre érvényes leginkább mottónk is: magyar világi népzene.

false

rap: A Budapest Folk Fest majdnem úgy hangzik, mintha rólatok nevezték volna el.

ÉM: Igen, sokszor keverik is össze a Budapest Folk Festet a Buda Folk Banddel, de ez nekünk inkább vicces, mint bosszantó. Megpróbáltam összeszámolni, és azt hiszem, ez lesz az ötödik alkalom, hogy a zenekar valamilyen formában részt vesz a fesztiválon. A fesztivál szervezőjével, a Fonó Budai Zeneházzal és az ott értünk is dolgozó csapattal régóta nagyon jó a viszonyunk. Legutóbbi, Saját gyűjtés című lemezünket a Fonó stúdiójában rögzítettük, és a Fonó vállalta az anyag kiadását is. A Buda Folk Band koncertje május 28-án este lesz a Budapest Folk Fest keretein belül, a Várkert Bazárban, az Öntőház Udvaron.

rap: Mit ajánlanál még a programból?

ÉM: A fesztivál május 24-én kezdődik majd a Fonóban egy autentikus táncházzal, aztán 25-től a Várkert Bazár Öntőház Udvarában szól a muzsika négy napon át. Elsősorban a Dikanda nevű lengyel world music zenekart ajánlanám. A kezdetek kezdetén nekik köszönhettük, hogy meghívtak minket a lengyelországi Szczecinbe, tehát nélkülük nem is létezhetne a Buda Folk Band. A mai napig élő a barátságunk, és különösen örvendetes, hogy 10 éves születésnapunk alkalmából egy színpadon szerepelhetünk velük. Szívemhez közel álló zenekar a Nadara, amely hihetetlen energikus, tradicionális erdélyi roma zenével készül. És mert három a magyar igazság, szeretném a figyelmetekbe ajánlani a sokoldalú Barabás Lőrincet, akit személy szerint kitűnő dzsessz/elektro-funk trombitásnak tartok, és nem fogom kihagyni a koncertjét.

rap: Merre láthatunk benneteket a fesztiválszezonban?

ÉM: Május 15-én Szegeden a Borfesztiválon, 26-án a Szolnoki Néptáncfesztiválon, június 3-án a Magyarság Házában, 4-én pedig a Skanzenben játszunk. Fesztiválozunk a Fishing on Orfű 2017 szervezésében június 23-án, fellépünk Torockón június 30-án, aztán július 6-án a Kobuci Kertben és július 27-én Taliándörögdön, a Művészetek Völgyében.

rap: A táncház még mindig érdekel benneteket?

ÉM: Soha nem fogjuk abbahagyni a táncházi muzsikálást, hiszen ez elengedhetetlen, szerves része az életünknek. Mindig jó érzés egy közösségben, illetve közösségnek muzsikálni, ugyanazt a ritmust érezni, mint az előttünk táncoló pár, és ugyanazt a zenei nyelvet érteni és beszélni, mint amit a mesterek ránk hagytak. Egyszer majd ezt a közös tudást adjuk tovább gyermekeinknek is.

szerző
rés a présen
publikálva
2017/18. (05. 04.)
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:

Komment írásához vagy regisztrálj

Legfrissebb Narancs

Ember alatti állapotok
Állatkínzás Magyarországon
Interjúk
Ennio Morricone, Mathieu Kassovitz, Vajda Gergely
Természetjáró melléklet
Teljesítménytúrák, Zemplén
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Narancs vélemény

Kultúra

még több Kultúra...