Zorán beszólt a kéregetőknek: „Eszembe nem jutna állami támogatást kérni”

szerző
narancs.hu
publikálva
2017. márc. 16., 06:23
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Zorán a dalokról, az ötvenes évekről és a Radics Béláról.

Sztevanovity Zorán minap töltötte be 75. életévét, de február 18-i, telt házas Aréna-koncertjén nem ezért ünnepelték, még csak meg sem emlékeztek róla. Nyomtatott kiadásunk e heti száma terjedelmes interjút közöl a Kossuth-díjas előadóművésszel. Ebből közlünk most részletet.

MN: Az elmúlt években jó néhány hazai sztár Aréna-koncertjét támogatta a magyar állam, sokszor személyesen Balog Zoltán. Fel sem merült, hogy efféle támogatást igénybe vegyen?

SZZ: Nem. Azon az állásponton vagyok, hogy akkor szabad támogatást kérni az államtól, ha olyan kulturális eseményről van szó, ami nem tud rentábilis lenni: például egy szimfonikus zenekar fellépése vagy egy nagyszabású színházi előadás. Úgy vélem, az kérjen ilyenre plusztámogatást, akinek van is erkölcsi alapja. Nekem nincs. Nálam mindig arra ment ki a játék, hogy jöjjön annyi ember, hogy a belépők ára fedezze a koncert költségvetését. Ez ilyen egyszerű, soha eszembe nem jutna állami támogatást kérni, vagy hogy pályázzak ilyen pénzekre.

MN: Hosszú évek óta zenél együtt keresett, profi muzsikusokkal, például Sipeki Zoltán gitárossal, Lattmann Béla basszusgitárossal, Horváth Kornél ütőhangszeressel vagy Gyenge Lajos dobossal; olyanokkal, akik számtalan más projektben is részt vesznek. Hogyan tudja ilyen régóta egyben tartani a zenekart?

SZZ: Az együttműködésünket nem tudom mással magyarázni, mint hogy tiszteljük egymás tudását, és persze jól érezzük magunkat, amikor együtt vagyunk. De a szimpátia különben nem lenne elég, nyilván azért érezzük jól magunkat, mert jólesik együtt zenélni. Minden koncertet úgy állítok össze, hogy legyen abban egy olyan rész is, ahol a hangsúly a hangszeres szólókon van, ugyanis fontosnak tartom, hogy a közönség egy virtuóz zenei élményt is kapjon, és ne csak azzal menjen haza, hogy meghallgatta a dalaimat.

A teljes interjú megtalálható a Magyar Narancs legfrissebb számában.

szerző
narancs.hu
publikálva
2017. márc. 16., 06:23
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Cimkék:
Zorán
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 3
  Valakicske
  2017. március 16., csütörtök 12:45
  Nagyon szeretem.
  Nem régen volt itt nálunk - természetesen kisebb volumenű fellépőgárdával körítve -, de mindenki maximálisat nyújtott (pl. Sipeki gitáron, úgy is konferálta fel Zorán, hogy a "magyar mark knopfler", és semmivel nem volt kevesebb, vagy rosszabb a játéka, mint Mark bácsié! :-), a vokállal - mindhárommal - énekelt Zorán duettet, sőt, a lányok egyedül is énekeltek egy-egy számot, szóval igen, profi művész és nagyon-nagyon jó ember.
  (És nem néz ki 75-nek!!!!)
 2. 2
  rworse
  2017. március 16., csütörtök 09:06
  Fiatalember.
 3. 1
  Cheyenne
  2017. március 16., csütörtök 07:49
  Ebben a magyar leonardcohen-ben sokkal jobban bírom az embert, mint a zenéjét. Bár Ákossal vagy a Quimbyvel összehasonlítva, kész Leonard Cohen..

Komment írásához vagy regisztrálj

Legfrissebb Narancs

„Veszélyes precedens”
Interjú Sarkadi Balázs akadémikussal
Hol tart a vizsgálat?
Trump és Oroszország
Interjúk
Wim Wenders, Rutkai Bori, Ziggy Marley
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Narancs vélemény

Kultúra

még több Kultúra...