Zorán beszólt a kéregetőknek: „Eszembe nem jutna állami támogatást kérni”

szerző
narancs.hu
publikálva
2017. márc. 16., 06:23
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Zorán a dalokról, az ötvenes évekről és a Radics Béláról.

Sztevanovity Zorán minap töltötte be 75. életévét, de február 18-i, telt házas Aréna-koncertjén nem ezért ünnepelték, még csak meg sem emlékeztek róla. Nyomtatott kiadásunk e heti száma terjedelmes interjút közöl a Kossuth-díjas előadóművésszel. Ebből közlünk most részletet.

MN: Az elmúlt években jó néhány hazai sztár Aréna-koncertjét támogatta a magyar állam, sokszor személyesen Balog Zoltán. Fel sem merült, hogy efféle támogatást igénybe vegyen?

SZZ: Nem. Azon az állásponton vagyok, hogy akkor szabad támogatást kérni az államtól, ha olyan kulturális eseményről van szó, ami nem tud rentábilis lenni: például egy szimfonikus zenekar fellépése vagy egy nagyszabású színházi előadás. Úgy vélem, az kérjen ilyenre plusztámogatást, akinek van is erkölcsi alapja. Nekem nincs. Nálam mindig arra ment ki a játék, hogy jöjjön annyi ember, hogy a belépők ára fedezze a koncert költségvetését. Ez ilyen egyszerű, soha eszembe nem jutna állami támogatást kérni, vagy hogy pályázzak ilyen pénzekre.

MN: Hosszú évek óta zenél együtt keresett, profi muzsikusokkal, például Sipeki Zoltán gitárossal, Lattmann Béla basszusgitárossal, Horváth Kornél ütőhangszeressel vagy Gyenge Lajos dobossal; olyanokkal, akik számtalan más projektben is részt vesznek. Hogyan tudja ilyen régóta egyben tartani a zenekart?

SZZ: Az együttműködésünket nem tudom mással magyarázni, mint hogy tiszteljük egymás tudását, és persze jól érezzük magunkat, amikor együtt vagyunk. De a szimpátia különben nem lenne elég, nyilván azért érezzük jól magunkat, mert jólesik együtt zenélni. Minden koncertet úgy állítok össze, hogy legyen abban egy olyan rész is, ahol a hangsúly a hangszeres szólókon van, ugyanis fontosnak tartom, hogy a közönség egy virtuóz zenei élményt is kapjon, és ne csak azzal menjen haza, hogy meghallgatta a dalaimat.

A teljes interjú megtalálható a Magyar Narancs legfrissebb számában.

szerző
narancs.hu
publikálva
2017. márc. 16., 06:23
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Cimkék:
Zorán
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 3 Valakicske
  Valakicske
  2017. március 16., csütörtök 12:45
  Nagyon szeretem.
  Nem régen volt itt nálunk - természetesen kisebb volumenű fellépőgárdával körítve -, de mindenki maximálisat nyújtott (pl. Sipeki gitáron, úgy is konferálta fel Zorán, hogy a "magyar mark knopfler", és semmivel nem volt kevesebb, vagy rosszabb a játéka, mint Mark bácsié! :-), a vokállal - mindhárommal - énekelt Zorán duettet, sőt, a lányok egyedül is énekeltek egy-egy számot, szóval igen, profi művész és nagyon-nagyon jó ember.
  (És nem néz ki 75-nek!!!!)
 2. 2 rworse
  rworse
  2017. március 16., csütörtök 09:06
  Fiatalember.
 3. 1 Cheyenne
  Cheyenne
  2017. március 16., csütörtök 07:49
  Ebben a magyar leonardcohen-ben sokkal jobban bírom az embert, mint a zenéjét. Bár Ákossal vagy a Quimbyvel összehasonlítva, kész Leonard Cohen..

Komment írásához vagy regisztrálj

Legfrissebb Narancs

Ember alatti állapotok
Állatkínzás Magyarországon
Interjúk
Ennio Morricone, Mathieu Kassovitz, Vajda Gergely
Természetjáró melléklet
Teljesítménytúrák, Zemplén
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Narancs vélemény

Kultúra

még több Kultúra...