Rétvári: Többnapos komplex vizsgálat alá vetik a gyermekvédelmi intézmények vezetőit

Belpol

"Most bukjon ki", ha volt gyermekbántalmazás vagy szexuális visszaélés.

Többnapos komplex vizsgálat alá vetik a gyermekvédelmi intézmények vezetőit, az eredmény kiértékelését pedig informatikai rendszer segíti

jelentette ki Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára az M1 keddi műsorában.

Azt még Orbán Viktor jelentette be a kegyelembotrányt követő évértékelő beszédében, hogy átvilágítás következik a gyermekotthonokban, ahogy azt is, fel fogják térképezni az intézmények igazgatóinak "szexuális devianciáit". Ennek a folyamatnak  a része a Rétvári által említett vizsgálat.

Az államtitkár azt mondta, hogy ezt a módszertant olyan szakemberek állították össze, akik "ismerik minden területét a gyermekvédelemnek". Elmondása szerint a cél az, hogy bármilyen kockázatot ki tudjanak szűrni, ami a gyermekek számára veszélyt jelenthet.

Rétvári részletezte, pontosan hogyan fog kinézni az általa említett többnapos vizsgálat. Elmondása szerint az első nap "ellenőrzött körülmények közötti tesztelésből áll, a második napon pedig egyéni és csoportos gyakorlatokon kell részt venniük a vezetőknek". Az államtitkár szerint "a csoportos gyakorlat részeként konfliktushelyzetbe kerül a vezető, aminek megoldását ötven különböző szempont alapján vizsgálják". A vizsgálatnak van egy harmadik fázisa is: pszichológiai mélyinterjút készítenek az érintettekkel.

Rétvári szerint

530 intézményben indult soron kívüli vizsgálat, az állami fenntartásúak mellett az egyházi és civil intézményekben is. A márciusban és áprilisban zajló vizsgálatok arra koncentrálnak, hogy ha volt korábban ki nem derült gyermekbántalmazás vagy szexuális visszaélés, az "most bukjon ki".

Emeljük ki nagyon gyorsan és küldjük börtönbe azokat, akik pedofil hajlamuk miatt mentek be ezekbe az intézményekbe, és így próbáltak gyermekek közelébe kerülni."

Mint ismert, Novák Katalin köztársasági elnök és Varga Judit volt igazságügyi miniszter, a Fidesz EP-listavezetőségének lehetséges várományosa február 10-én buktak bele abba, hogy Novák kegyelmet adott a bicskei gyermekotthon pedofíliáért elítélt vezetőjét, Vásárhelyi Jánost mentegető K. Endrének. A kormány ezt követően próbál valamit kezdeni a gyermekvédelemmel.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?