A gyermekotthonok soron kívüli ellenőrzését rendelte el a Belügyminisztérium

Belpol

Az összes megyei és a fővárosi kormányhivatalban is módosítani kell az idei ellenőrzési tervet, mert a Belügyminisztérium elrendelte a gyermekvédelmi intézmények soron kívüli ellenőrzését – tudta meg a Narancs.hu. Ezt utóbb a tárca is megerősítette portálunknak. Bűncselekmény gyanúja esetén rendőrségi feljelentést tesznek az ellenőrzést végző kormányhivatalok.

Szoros összefüggésben az elmúlt hetekben a sajtóban megjelent beszámolókkal, amelyek a hazai gyermekotthonokkal kapcsolatos elképesztő viszonyokról számoltak be, a Belügyminisztériumhoz (BM) tartozó szociális ügyekért felelős államtitkárság helyettes államtitkára, Csízi Péter február 29-én valamennyi állami, nem állami és egyházi fenntartásban működő, a gyermekvédelmi törvény hatálya alá tartozó gyermekotthon soron kívüli hatósági ellenőrzését rendelte el – erősítette meg a Narancs.hu információját a minisztérium.

A soron kívüli hatósági ellenőrzés 530 bentlakásos gyermekintézményt érint, amelyek közül 416 állami, 6 nem állami, 108 pedig egyházi fenntartásban működik.

A gyermekotthonok soron kívüli hatósági ellenőrzésének célja az intézmény működésére kiterjedő átfogó vizsgálat oly módon, hogy a hatósági ellenőrzések, gyorsított ütemben, legkésőbb április 30-ig lezáruljanak – tájékoztatott a BM. Mint írták, a fővárosi és a megyei kormányhivatalok éves hatósági ellenőrzési terv alapján ütemezik és végzik a hatáskörükbe tartozó intézmények, így a gyermekotthonok most elrendelt hatósági ellenőrzését is. Ám ott, ahol a gyermekotthonok jelenleg folyó soron kívüli hatósági ellenőrzése eltér az ütemezettől, szükségessé válik az éves hatósági ellenőrzési terv korrekciója. Úgy tudjuk, hogy az esetek nagy részében erről van szó.

Kérdésünkre a tárca megerősítette, hogy

a hatósági ellenőrzést végrehajtó kormányhivatalok az eljárások során tudomásukra jutott bűncselekmény gyanúja esetén kötelesek feljelentést tenni.

Lapunk nyomtatott kiadásában épp a múlt héten számoltunk be a Békés megyei Dévaványán található Csillagfény Gyermekotthonhoz kapcsolódó bűncselekmény gyanújáról.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk